Zeleno lisnato povrće sadrži pigment hlorofil koji mu daje boju, a nama koji ga jedemo – dobro zdravlje i vitalnost. Čak nam toliko dobra čini da nutricionisti svrstavaju zeleno povrće u superhranu. Sadrži ga svako povrće zelene boje, pa zato nemojte bežati od kupusa, spanaća, salate, brokolija, boranije, krastavca, kelja, prokelja, graška, špargle…
Prirodni suzbijač gladi
Nutricionisti kažu da nam treba 200–300 miligrama hlorofila dnevno za brojne blagodeti koje čini – deluje kao prirodni suzbijač gladi, pa smo duže siti nakon obroka bogatog zelenim povrćem; pomaže da regulišemo neprijatan miris tela pri znojenju; ubrzava zarastanje rana; poboljšava pokretanje creva i poboljšava varenje; podstiče izbacivanje toksina iz tela; deluje antioksidativno; smanjuje otoke; održava ravnotežu nivoa kiselina i baza u telu; pomaže pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca…
Reguliše probavu
Hlorofil pomaže regulisanje probave i pruža odličan izvor magnezijuma, vitamina K, vitamina C, folne kiseline, gvožđa, kalcijuma i proteina, a istraživanja su pokazala i obećavajuće rezultate u prevenciji kancerogenih oboljenja, prvenstveno raka debelog creva kod muškaraca. Pri tome, ishrana bogata nezdravom hranom remeti pH ravnotežu u telu, čineći ga kiselijim, što može dovesti do nesanice i gojenja, a smanjenje kiselosti umanjuje i rizik od upala, čineći da se oni koji uzimaju hlorofil osećaju zdravije. Lako ga možete uneti u organizam – čašom svežeg soka od zelenog povrća ujutru, a možete ga naći u tečnom obliku, u apotekama i prodavnicama zdrave hrane, i piti dva puta dnevno po nekoliko kapi u čaši vode.