Naslovna / Ishrana

Kuvana pšenica reguliše krvni pritisak i trigliceride, sprema se lako i koristi za slana i slatka jela

Priredio/la: D. T.|9:00 - 07. 05. 2022.

Celo zrno sadrži složene ugljene hidrate, koji duže održavaju osećaj sitosti i pružaju više energije u toku dužeg vremenskog perioda

pšenica Osobe osetljive na gluten ne bi smele da konzumiraju pšenicu Foto: Shutterstock

Pšenica je žitarica bez koje je nezamisliv život u velikom delu sveta, oko četvrtine obradivih površina na planeti zasejano je ovom žitaricom. Za razliku od rafinisanih žitarica, celo zrno pšenice namirnica je koja može da umanji rizik od dijabetesa, srčanih bolesti. Kuvana pšenica bogata je biljnim proteinima, vitamina i mineralima, obiluje B vitaminom značajnim za jačanje imuniteta. Osobe osetljive na gluten ne bi smele da konzumiraju pšenicu.

Rafinisane i celovite žitarice

Rafinisane žitarice kojima su zrna obrađena ne preporučuju se, jer se putem obrade iz njih uklanja veliki broj hranjivih materija. Rafinisane žitarice kao što su belo brašno, beli hleb, testenine, peciva, beli pirinač, dovode se u vezu sa gojaznošću. Unos celovitih žitarica, s druge strane se preporučuje kao dobra prevencija od mnogih bolesti.

Pomaže u smanjenju telesne težine

Pšenica u celom zrnu i pored kalorijske vrednosti odličan je način na koji može da se kontroliše telesna težina. U 100 grama pšenice ima 335 kalorija, 12 grama proteina, 61 gram ugljenih hidrata, 1,9 grama šećera, 11 grama vlakana, 2 grama masti. U jednom istraživanju, žene koje su tokom dužeg perioda konzumirale proizvode od celog zrna, imale su manju telesnu težinu. Smatra se da kuvana pšenica sprečava pojavu metaboličkog sindroma, skupljanja masti u predelu stomaka.

Kuvana pšenica poboljšava metabolizam i doprinosi stvaranju dobrog HDL holesterola, reguliše nivo triglicerida, krvni pritisak. Lekari preporučuju hleb od celog zrna i drugu hranu bogatu vlaknima. Istraživanja su pokazala, da rafinisane žitarice ne samo da povećavaju telesnu težinu, već i rizik od insulinske rezistencije.

Pšenica obezbeđuje energiju, mladu i glatku kožu

Zrno pšenice bogato je vitaminom B koji obezbeđuje telu energiju. Celo zrno sadrži složene ugljene hidrate, koji pružaju osećaj sitosti i obezbeđuju više energije u toku dužeg vremenskog perioda. Savetuje se osobama koje pate od nedostatka B vitamina, da češće konzumiraju celo zrno pšenice.  Ono deluje lekovito na kožu, kosu i apetit. Selen, vitamin E i cink u pšenici hrane kožu, sprečavaju pojavu akni.

Visok sadržaj vlakana održava digestivni sistem na optimalnom nivou i tako reguliše redovno uklanjanje toksina iz organizma. Cink u pšenici jača kosu i štiti je od oštećenja uzrokovanih faktorima okoline. Smatra se da vitamin E, niacin i cink u integralnoj pšenici smanjuju rizik od degeneracije makule i od pojave katarakte.

Smanjuje hronične upale

Sadržaj betaina u pšenici može da spreči hronične upale koje uzrokuju razvoj reumatskih bolesti. Kuvano žito deluje antiinflamatorno smanjuje rizik od osteoporoze, bolesti srca, kognitivnog pada i dijabetesa tipa 2. Veruje se da može da spreči delovanje faktora, koji doprinose nastanku kamena u žuči. Cela pšenica bogata je nerastvorljivim vlaknima, brzo se vari i reguliše lučenje kiseline za koju se smatra da je glavni uzrok stvaranja kamena u žuči, tvrde neka istraživanja.

Ublažava simptome postmenopauze, reguliše probavu

Veći unos nerafinisanih pšeničnih proizvoda bogatih biljnim vlaknima i proteinima, može regulisati hormone i umanjiti neprijatne simptome postmenopauze. Smatra se da je proklijala pšenica odličan izvor antioksidansa koji mogu pomoći u detoksikaciji jetre. Stručnjaci savetuju svima koji imaju lošu probavu da jednom nedeljno koriste kuvanu pšenicu. Vlakna kuvane pšenice pomažu kod zapaljenja debelog creva, neredovne stolice. Ova vlakna sadrže mlečnu kiselinu koja oslobađa dobre bakterije u debelo crevo i tako olakšava probavu.

Šiti od srčanih problema

Cela pšenica bogata je biljnim lignanima, koji nas mogu zaštiti od srčanih bolesti. Danski časopis objavio je studiju koja je pokazala da žene koje jedu žitarice od celog zrna imaju znatno veći nivo lignana u krvi. Kuvana pšenica je bogata dijetalnim vlaknima koja mogu smanjiti nivo krvnog pritiska i tako zaštititi organizam i od moždanog udara. Studija objavljena u British Medical Journal ističe, da osobe koje nisu osetljive na gluten ne bi trebalo da izbegavaju pšenicu.

Moguće antikancerogeno dejstvo

Pšenica može delovati antikancerogeno, neke studije tvrde da je oko 30 grama kuvane pšenice dnevno, dovoljno da se smanji rizik od raka dojke. Žene koje su u menopauzi konzumirale žitarice u celom zrnu smanjile su za 41 odsto rizik od raka dojke, navode neka istraživanja. Pšenične mekinje značajno umanjuju lučenje žučne kiseline i bakterijskih enzima, čime se, kako se veruje, može sprečiti rak debelog creva. Pšenične mekinje sadrže lignane, fitonutrijente koji mogu onemogućiti rast ćelija raka, tvrde neki stručnjaci

Deluje na raspoloženje

Gvožđe, folna kiselina, vitamini B i E u pšenici utiču na serotonin i povećavaju nivo energije. Na taj način mogu se ublažiti depresija, poboljšati raspoloženje i opšte zdravlje.

Kako pripremiti pšenicu

Veče pre kuvanja pšenicu  treba potopiti u vodi, kada odstoji voda se procedi i doda sveža voda. Kuva se na laganoj vatri 35 do 40 minuta. Posle kuvanja se poklopi i sačeka da zrno nabubri. Može se koristiti u slanim i slatkim varijantama uz dodatke meda, oraha, cimeta. Dobro se slaže sa varivima, salatama, supama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo