Naslovna / Zdravlje

Rak dojke može da se dovede u vezu sa srčanim problemima

Priredio/la: D. T.|16:00 - 17. 11. 2021.

Pacijentkinje koje su bile podvrgnute složenim operacijama, kao što je mastektomija, u većem su riziku od pojave atrijalne fibrilacije

rak dojke i srce Rak dojke i kardiovaskularne bolesti dele nekoliko zajedničkih faktora rizika Foto: Shutterstock

Rak dojke bi mogao da se dovede u tesnu vezu sa nekim srčanim problemima kao što je, na primer, nepravilan rad srca, atrijalna fibrilacija i poremećaj srčanog ritma, koji nastaje u pretkomorama. Studija objavljena u časopisu The European Heart Journal tvrdi da žene koje se leče od raka dojke mogu da razviju i atrijalnu fibrilaciju.

Rak dojke povezan je sa rizikom od moždanog udara

Ovo istraživanje navodi da žene, koje u roku od mesec dana, posle dijagnoze raka dojke dobiju atrijalnu fibrilaciju, imaju više šansi da preminu od srčanih problema. Atrijalna fibrilacije se javlja kada pretkomore srca haotično podrhtavaju, uzrokujući brz i nepravilan rad srca. Simptomi mogu uključivati lupanje srca, nedostatak daha, vrtoglavicu i/ili ekstremni umor. Osobe koje ne leče ovo stanje u velikom su riziku da dobiju moždani udar ili srčanu insuficijenciju, kažu stručnjaci.

Veza atrijalne fibrilacije i raka dojke

Zašto se nekada pojavljuje rak dojke, pa ubrzo i atrijalna fibrilacija, nije još do kraja jasno.

Sigurno je da su i dalje aktuelni dobro poznati faktori rizika, kao što su starost i kardiovaskularni problemi, koji posle dijagnoze raka dojke, povećavaju mogućnost za nastanak atrijalne fibrilacije – rekao je autor studije dr Avirup Guha, docent medicine na Case Western Reserve University u Klivlendu. Od dodaje da na pojavu atrijalne fibrilacije nekada mogu da utiču hemioterapija i neki zapaljenski procesi.

Kako utiče stres na žene koje imaju rak dojke?

Smatra se da pojačan stres, posle dijagnoze tumora dojke, može da bude okidač za nastanak atrijalne fibrilacije, s tim da u ovom najnovijem istraživanju nije ispitivana uloga faktora stresa. Istraživači su analizirali podatke o više od 85.000 žena, starijih od 66 godina, kojima je dijagnostikovan rak dojke između 2007. i 2014. godine. Ove žene, zajedno sa kontrolnom grupom, koja nije bolovala od karcinoma dojke, praćene su tokom jedne godine, kako bi se utvrdilo i šta to utiče na pojavu atrijalne fibrilacije.

Ko je u većem riziku od razvoja atrijalne fibrilacije?

Incidenca kod žena sa rakom dojke da razviju atrijalnu fibrilaciju iznosila je 3,9 odsto, a rizik je dostizao vrhunac dva meseca posle dijagnoze zloćudnog tumora dojke. S druge strane, samo 1,8 odsto žena, koja nisu imale dijagnozu raka dojke razvilo je atrijalnu fibrilaciju. Žene sa uznapredovalim rakom dojke imale su veći rizik od razvoja atrijalne fibrilacije, bez obzira na plan lečenja, pokazala je ova studija.

Atrijalna fibrilacije bila je češća i kod pacijentkinja koje su bile podvrgnute složenim operacijama, kao što je mastektomija. Ipak, žene koje su imale rak dojke i atrijalnu fibrilaciju lečili su i kardiolozi, tako da nije bilo povećanog rizika od smrtnog ishoda u toku jedne godine. Potrebno je, kako se naglašava, više dodatnih istraživanja kako bi se utvrdilo, da li na primer, propisivanje lekova za srce, svim novim pacijentima sa rakom dojke može smanjiti rizik od atrijalne fibrilacije ili da li se i osobe s rakom dojke moraju pratiti kako bi se izbegle kardiovaskularne bolesti.

Ograničenja studije

Studija je imala ograničenja, u smislu da njome nisu bile obuhvaćene žene u mlađoj životnoj dobi. Pored toga, praćenje učesnica u studiji je trajalo samo godinu dana, dok se hronični srčani problemi uzrokovani na primer, radio terapijom mogu pojaviti mnogo kasnije.

Rak dojke i kardiovaskularne bolesti dele nekoliko zajedničkih faktora rizika, a ovaj rad dodatno proširuje bazu znanja i naglašava povećanu incidencu atrijalne fibrilacije kod pacijenata sa rakom dojke – smatra kardiolog dr Anthony Yu iz Sloan Kettering Cancer centra u Njujorku.

Nije nepoznato da uz rak dojke ide i smanjena funkcija srca

Pacijenti sa rakom dojke, već su ispitivani kada je reč o smanjenim funkcijama srca i to je dobro poznata nuspojava terapije karcinoma dojke, podseća kardiolog dr Aeshita Dwivedi iz bolnice Lenox Hill u Njujorku.

Bolesnici sa rakom dojke imaju tendenciju da razviju faktore rizika koji mogu uticati na pojavu atrijalne fibrilacije, na primer, visok krvni pritisak ili srčanu insuficijenciju – rekla je dr Dwivedi i naglasila da lečenje raka dojke, koje uključuje operaciju, hemioterapiju i zračenje, povećava rizik od razvoja stanja koja dovode do atrijalne fibrilacije.

Upozorenje za lekare na vezu rak dojke – oštećenje srčanog mišića

Rak dojke i procedure lečenja mogu biti uzrok upala i tihog oštećenja srčanog mišića, smatraju stručnjaci. Naglašava se da su i nalazi ove studije na nivou hipoteza, ali da mogu upozoriti lekare kliničare da obrate pažnju na vezu između raka dojke i srčanih problema. Dodaje se da su potrebna i dalja istraživanja, koja bi pomogla stručnjacima da bolje razumeju mehanizam i vezu između ove dve bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo