Kurkuma je cenjena kao protivupalna superhrana. Ali ako kombinujemo kurkumu i med, to može povećati naše antioksidante, smanjiti upalu, pa čak i pomoći da izgubimo težinu.
– Hronična upala može povećati otpornost na insulin, upalne supstance mogu da stimulišu apetit i skladištenje masti, a zapaljenje ima potencijal da uspori metabolizam – kaže Julia Zumpano, registrovani dijetetičar na Klivlendskoj klinici. Ali, dodaje ona, malo je verovatno da će dodavanje samo dva antiinflamatorna sastojka vašoj ishrani mnogo pomoći.
Umesto toga, možemo izgubiti težinu tako što ćemo dosledno jesti različite antiinflamatorne namirnice, dovoljno spavati i voditi aktivan način života. „Šećer u krvi biće bolje regulisan kako bi se smanjilo skladištenje masti, apetit i žudnja verovatnije je da će biti potisnuti, a metabolizam poboljšan,” kaže Zumpano.
Mogu li nam kurkuma i med pomoći da izgubimo težinu
Zdrava ishrana fokusirana na antiinflamatornu hranu, uključujući kurkumu i med, može nam pomoći da izgubimo težinu, kaže dr Tracey Brigman, vanredni profesor na Univerzitetu Džordžije.
– Protivupalna ishrana sadrži hranu bogatu vlaknima, hranljivim materijama i fitohemikalijama i predstavlja sveobuhvatan plan zdrave ishrane koji bi mogao da dovede do gubitka težine ako neko odabere ovaj plan ishrane umesto tipičnog zapadnjačkog plana ishrane, koji obično sadrži više prerađenog mesa, rafinisanih šećera, zasićenih masti i manje vlakana – kaže dr Brigman.
Međutim, dodavanje kurkume i meda u ishranu bogatu inflamatornim namirnicama verovatno neće mnogo doprineti gubitku težine.
– Hronična upala utiče na celo telo. Potrebno je dosledno preduzeti više koraka da bi se upala smanjila – savetuje Zumpano.
Osim gubitka težine, kurkuma i med mogu biti korisni za zdravlje i na druge načine.
Kurkuma svoja antiinflamatorna i antioksidativna svojstva dobija od prirodnog jedinjenja, ili polifenola, zvanog kurkumin.
– Takođe je bogata fitohemikalijama koje mogu imati zaštitne zdravstvene koristi u borbi protiv raka i srčanih bolesti – kaže dr Brigman.
Med sadrži uglavnom šećer, zajedno sa aminokiselinama, mineralima i vitaminima koji mu daju antioksidativni i antiinflamatorni efekat.
– Istraživanja o medu pokazuju da antioksidanti mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja, u ublažavanju problema sa gastrointestinalnim traktom i mogu ponuditi antidepresivne i anti-anksiozne koristi – kaže dr Brigman.
Kako da uključimo kurkumu i med u svoju ishranu
Kurkuma i med lako mogu da se uvedu u ishranu, posebno kao napitak.
– Najlakši način je pravljenje čaja sa kurkumom i zaslađivanje medom. Možete da napravite i glazuru sa medom i kurkumom za piletinu ili ribu, dodate i jedno i drugo u prelive za salatu ili u smuti ako želite da povećate unos – predlaže dr Brigman.
Još jedna mogućnost je da u toplo mleko dodate kurkumu i med, predlaže Zumpano.
– Zlatno mleko je odličan topao napitak koji uključuje i kurkumu i med, ali i đumbir za varenje i upale, i crni biber za povećanu apsorpciju – dodaje Zumpano.
Zašto ne treba preterivati sa kurkumom i medom
U slučaju kurkume i meda, veće konzumiranje ne znači uvek više zdravstvenih koristi. Ako konzumiramo previše kurkume, posebno putem suplemenata, možete se suočiti sa raznim zdravstvenim problemima, upozorava dr Brigman.
– Neželjeni efekti suplementacije mogu uključivati gastrointestinalne poremećaje, povećan rizik od kamena u bubregu i bolesti jetre. Previše kurkume takođe može ometati neke lekove kao što su oni protiv bolova, hemoterapija, razređivači krvi i imunosupresivni lekovi – kaže dr Brigman.
Kurkuma takođe može da sadrži visoke nivoe olovnih metala, tako da je najbolje da je ne konzumirate u velikim količinama. Pre nego što se odlučite za uzimanje kurkume, obavezno se posavetujte sa lekarom ako uzimate lekove.
Dr Brigman dodaje da je šećer glavna komponenta meda, pa ga treba tretirati kao dodatni zaslađivač i konzumirati relativno umereno.