Naslovna / Prirodna medicina

Komorač najbolje rešava probleme sistema za varenja, nadimanja, iritabilnih creva…

15:00 - 21. 06. 2021.

Semenke komorača dobro rešavaju probleme probavnog sistema jer sadrže esencijalna ulja koja imaju spazmolitično, antiseptičko, diuretičko, protivupalno i imunostimulativno dejstvo

komorač-čaj od komorača- creva Komoraču se od davnina pripisuju važna karminativna svojstva koja mu omogućavaju da deluje protiv crevnih gasova Foto: Shutterstock

Komorač je samonikla biljka koje se često iskorišćava u fitoterapeutskoj praksi zbog izvanrednih blagotvornih učinaka na ljudski organizam. Pre nekoliko vekova komorač se koristio zbog svog efektnog dejstva na probavni sistem, ali, trenutno su ponovo otkrivena i druga lekovita svojstva komorača poput antiemetskog (crevni gasovi). Zbog toga se komorač najviše koristi kao čaj koji se pravi od semenki ploda koja sadrže esencijalna ulja koja imaju spazmolitičko, antiseptičko, diuretičko, protivupalno i imunostimulativno dejstvo.

Delovanje biljnog čaja od koromača

Što se tiče antiemetskog dejstva, potrebno je naglasiti da je ovaj biljni čaj apsolutno sposoban da spreči procese fermentacije koji se javljaju u crevima. Što se tiče delovanja na mišiće creva, pokazalo se da esencijalno ulje komorača ima opuštajuće dejstvo na te mišiće i sposobno je da optimalno suzbije sve one poremećaje koji su uzrokovani sindromom iritabilnog creva.

Čaj od komorača posebno je pogodan za decu, u slučajevima kada je potrebno boriti se protiv kolika ili drugih takvih bolesti. Biljni čajevi s komoračem mogu se pohvaliti odličnom stimulativnom funkcijom koja deluje uglavnom na želudac i creva, ali uspeva i da poveća lučenje sluzi. Komorač se često upotrebljava u svim biljnim čajevima koji se koriste za simptomatsko lečenje poremećaja koji utiču na probavni sistem, poput želudačne dispepsije ili usporene probave, nadimanja. Takođe se može koristiti za umirivanje bolova u trbuhu koji potiču iz probavnog sistema. Takođe, ne smemo zaboraviti kako se komoraču od davnina pripisuju važna karminativna svojstva koja mu omogućavaju da deluje protiv crevnih gasova i da pospeši probavu.

Recept za biljni čaj od koromača

U slučaju da je potrebno pripremiti karminativni biljni čaj, za suzbijanje kolitisa, dispepsije i bilo koje druge bolesti koja utiče na sistem za varenje, potrebno je imati:

20 g komorača
10 grama sladića (koren),
4 zrna karanfilića
Pomešajte celu smesu u 500 ml vode, a zatim odstavite da odstoji najmanje 20 minuta. Sledeća faza je kuvanje smese oko 2 minuta, a zatim se treba ostaviti da se „odmori“. Na kraju, procedite čaj pijuckajte ga u nekoliko doza, uvek nakon jela.

Upozorenje

Neprekidna upotreba čaja od komorača dopuštena je u praktično bilo kom životnom dobu, dok duža konzumacija s prekomerno visokim dozama nije preporučljiva. Naravno, ako imate bilo koji od navedenih zdravstvenih problema uvek se konsultujte sa lekarom pre nego što počnete da pijete čaj od komorača za lečenje poremećaja i specifičnih fizioloških stanja, posebno u slučaju trudnoće ili dojenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo