Naslovna / Zdravlje

Polipi grlića materice, na koje simptome treba obratiti pažnju

Priredio/la: S.St.|15:00 - 27. 09. 2022.

Otprilike dve od tri žene koje imaju polipe grlića materice nemaju simptome. Lekari obično pronalaze ove izrasline preko Papa testa ili drugih analiza

polipi grlića materice Lekar otkriva polipe grlića materice tokom rutinskog vaginalnog pregleda i Papa testa Foto Shutterstock

Polipi grlića materice su izrasline na cervikalnom kanalu, prolazu koji povezuje matericu sa vaginom. Često su crvenkaste, ljubičaste ili sivkaste boje. Mogu biti u obliku prsta, lukovice ili tanke stabljike. Njihova veličina može biti od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.

Polipi grlića materice najčešći su kod žena koje su rodile više od jednog deteta

Ove izbočine unutar grlića materice su prilično česte. Najčešće su kod žena starijih od 20 godina koje su rodile više od jednog deteta. Retke su kod devojčica koje nisu dobile menstruaciju. Većina polipa grlića materice je benigna (nije rak).

Koji su simptomi

Otprilike dve od tri žene koje imaju polipe grlića materice nemaju simptome. Lekari obično pronalaze ove izrasline preko Papa testa ili drugih analiza. Simptomi mogu da budu:

    • Menstruacije su obilnije nego obično
    • Krvarenje nakon seksa
    • Krvarenje nakon menopauze
    • Krvarenje između menstruacija
    • Vaginalni sekret, koji može da ima neprijatan misris zbog infekcije

Četiri uzroka nastanka cervikalnih polipa

Za sada postoji samo pretpostavka da su uzroci nastanka cervikalnih polipa mogu biti povezani sa:

  • Infekcijom grlića materice
  • Hroničnom upalom
  • Neobičnim odgovorom na hormon estrogen
  • Začepljenim krvnim sudovima u blizini grlića materice

Polipi grlića materice – dijagnoza i lečenje

Ako lekar otkrije polipe grlića materice tokom rutinskog vaginalnog pregleda i Papa testa, verovatno će uzeti uzorak tkiva (biopsiju) i poslati ga u laboratoriju da se uveri da nije rak. Verovatno će ih, u isto vreme, ukloniti instrumentom, forcepsom za polip, nežno okrećući izraslinu sa grlića materice. Možda ćete tokom ili nakon ovog zahvata malo krvariti i imati grčeve. Bol mogu da ublaže lekovi protiv bolova koji se dobijaju bez recepta. Ako je polip veliki, lekar će preporučiti operaciju uz korišćenje lokalne ili opšte anestezije. Većina polipa grlića materice je benigna, ne izazivaju probleme i ne vraćaju se pošto se uklone.

A mogu li polipi grlića materice da se spreče? Ne, tvrde specijalisti, ali rutinski ginekološki pregledi i Papa testovi mogu da pomognu u otkrivanju i lečenju cervikalnih polipa pre nego što izazovu simptome.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Danijela
13:04, 28. 09. 2022.
Odgovori

Polipi se ipak vracaju i to vrlo brzo posle intrvencije koju su mi radili bez ikakve anestezije

Ceca
18:23, 27. 02. 2023.
Odgovori

I te kako se polipi vraćaju, ja ga imam treći put

Jelena Sladić
13:38, 20. 12. 2023.
Odgovori

polipi takodje imaju veze sa korišćenjem leka Tamoxyfen ili Nolvedex….baš kao i zadebljanje endometrijuma…..za koje tvrde da je jako retko….e pa nije….znamo mi sa dijagnozom C50 iz ličnih iskustava jer ne postoji statistika na osnovu koje donose zaključke ! U Srbiji ne postoji statistika a u EU konkretno u mom slučaju ginekološki pregled je nešto što vam obavlja kućni lekar koji ne zna vezu izmedju Tamoxyfena i polipa i zadebljanja endometrijuma….pa tu informaciju nigde ne prosledjuje.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo