Naslovna / Zdravlje

Šta je NUT karcinom, na kojim delovima tela se razvija i koji su prvi znaci upozorenja

Priredio/la: I. V. |15:00 - 14. 10. 2022.

NUT karcinom je nažalost agresivna bolest što znači da tumor veoma brzo raste i širi se na druge delove tela

NUT karcinom NUT karcinom je nažalost agresivna bolest što znači da tumor veoma brzo raste Foto: Shutterstock

NUT karcinom, nekada poznat kao NUT-karcinom srednje linije (NMC), je redak, agresivan oblik raka koji može da se formira bilo gde u telu, ali često nastaje duž struktura srednje linije (glava, vrat ili pluća). Često nema simptome u svojim ranim fazama, a kako raste i širi se mogu da se jave simptomi kao što su umor i gubitak težine. Dijagnoza NUT karcinoma zahteva specifično i osetljivo testiranje za NUT fuzioni protein korišćenjem specijalizovanih tehnika koje se zovu imunohistohemijsko (IHC) testiranje ili fluorescentna in situ hibridizacija (FISH) i/ili DNK genetsko sekvenciranje koje može da identifikuje NUT fuzioni gen.

Šta je NUT karcinom?

NUT karcinom je vrsta retkog raka koji može da se razvije i raste bilo gde u telu, a obično se nalazi u glavi, vratu i plućima. Ovaj rak je nediferencirani ili slabo diferencirani karcinom skvamoznih ćelija, što znači da rak počinje u normalnim skvamoznim ćelijama u telu koje normalno oblažu šuplje organe, kao što su respiratorni trakt, pluća, ali i stomak. NUT karcinom raste veoma brzo i može da se proširi na druge delove tela. Spada u retku vrstu tumora tako da ima malo podataka o tome koliko ljudi ga ima.

NUT karcinom nastaje kada NUT hromozomi (delovi naših ćelija koji sadrže sve naše gene) raspadaju i ponovo sastavljaju na pogrešan način. To može da dovede do toga da ćelije ne funkcionišu kako bi trebalo. U NUT karcinomu, gen koji se zove NUT spaja se sa drugim regionom, obično regionom koji se zove BRD4. Lekari će tražiti ovu promenu u hromozomima kako bi potvrdili da je reč o NUT karcinomu.

Po kojim simptomima se prepoznaje NUT karcinom?

Simptomi NUT karcinoma zavise od toga na kom mestu u telu se rak razvija, a neki opšti simptomi su:

  • Bol
  • Nenamerni gubitak težine
  • Umor
  • Kašalj
  • Kratak dah.

Ako neko ima navedene simptome, lekar će koristiti tehnike skeniranja – CT, MRI i PET snimke kako bi video gde se tumor nalazi i koliki je. Takođe će proveriti da li se tumor proširio na druge delove tela. Kako bi proverio da li je reč o NUT karcinomu lekar će uraditi biopsiju, uzimajući mali uzorak iz tumora iglom. Patolog zatim proučava ćelije iz uzorka pod mikroskopom da vidi o kakvoj se vrsti tumora radi. Kako bi dijagnostikovao NUT karcinom, patolog će obaviti testiranje ćelija na vrstu proteina koji se zove NUT i to je najvažnije za dijagnozu NUT karcinoma.

Kako se leči karcinom srednje linije?

Tretman za svakog pacijenta biće jedinstven. NUT karcinom je toliko retka bolest da ne postoji standardni tretman za to. Takođe, teško ga je lečiti jer brzo raste i može da postane otporan na lečenje. Opcije lečenja su:

Operacija – Kada se dijagnostikuje NUT karcinom, možda će biti potrebna operacija za uklanjanje tumora, ali, hirurški zahvat ponekad nije opcija lečenja. U tom slučaju, traže se druge mogućnosti lečenja.

Radiacijska terapija- Terapija zračenjem se može koristiti nakon operacije. Zračenje je usmereno na područje tumora kako bi se sprečilo da tumor ponovo raste nakon što je uklonjen.

Hemoterapija – Kada su NUT tumori veliki ili su se ćelije raka proširile na druge delove tela, onda se hemoterapija koristi uz operaciju.

Kakva je prognoza za nekoga ko ima NUT karcinom?

NUT karcinom je često otporan na lečenje. Srednje vreme preživljavanja od postavljanja dijagnoze je otprilike 6 do 7 meseci. To znači da oko polovina pacijenata živi duže od 6 do 7 meseci, a polovina kraće od tog perioda. Ovo je veoma agresivna bolest, a prosečna dužina preživljavanja je oko 10 meseci, dok je dvogodišnja stopa preživljavanja oko 30 odsto. Koliko je bolest uznapredovala kada se dijagnostikuje, genetske mutacije unutar tumora i lokacija bolesti u telu igraju važnu ulogu u prognozi. Svaka osoba je drugačija, a prognoza će zavisiti od mnogih faktora, kao što su:

  • Lokacije, mesta tumora u telu
  • Ako se rak proširio na druge delove tela
  • Koliko je tumora izvađeno tokom operacije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo