Naslovna / Zdravlje

Kamen u pljuvačnoj žlezdi otkrivaju dva simptoma na licu

Priredio/la: I. V. |15:30 - 11. 11. 2022.

Pljuvačni kanali mogu da se blokiraju i zbog 4 vrste lekova i tako izazovu stvaranje kamenja u pljuvačnoj žlezdi

kamen u pljuvačnoj žlezdi Kamen u pljuvačnoj žlezdi blokira protok pljuvačke i vraća je u žlezdu Foto: Shutterstock

Kamen u pljuvačnoj žlezdi ili sijalolitijaza je stanje u kojem se kamen formira u pljuvačnoj žlezdi ili kanalima i tako blokira protok pljuvačke. Ovo kamenje, obično napravljeno od kalcijum fosfata i hidroksiapatita, može da izazvove bol i oticanje lica, a simptomi se mogu javiti na jednoj strani (jednostrano) ili na obe strane lica (bilateralno). Tretmani sijalolitijaze uključuju masažu, primenu toplote i, ponekad, operaciju.

Kako kamen u pljuvačnoj žlezdi utiče na ljudsko telo?

Kamen u pljuvačnoj žlezdi nastaje zbog dehidracije, pušenja i određene autoimune bolesti. Postoje tri glavne vrste pljuvačnih žlezda:

1. Parotidne žlezde. Smeštene ispred svakog uha, parotidne žlezde su najveće pljuvačne žlezde.
2. Sublingvalne žlezde. Ove žlezde nalaze se ispod jezika, na dnu usne duplje.
3. Submandibularne žlezde. Smeštene ispod vilice prema zadnjem delu usta, submandibularne žlezde proizvode oko 70 odsto pljuvačke u ustima.

Sijalolitijaza ili kamen u pljuvačnoj žlezdi može uticati na bilo koju od pljuvačnih žlezda. Međutim, više od 80 procenata svih kamena u pljuvačnim žlezdama formira se u submandibularnoj žlezdi (submandibularna sijalolitijaza) i utiče na Vhartonov kanal (mesto gde  submandibularna žlezda ispušta pljuvačku u usta). Parotidna sijalolitijaza čini oko 6 do 15 odsto  kamena u pljuvačnim žlezdama, dok 2 procenata slučajeva utiče na sublingvalne i manje pljuvačne žlezde.

Zašto nastaje kamen u pljuvačnoj žlezdi  i koji su simptomi?

Kamen u pljuvačnoj žlezdi formira se kada se hemikalije u pljuvačkoj akumuliraju u kanalu ili žlezdi. Uglavnom sadrže kalcijum, ali tačan uzrok nastanka nije poznat. Ali, faktori koji doprinose manjem stvaranju pljuvačke i/ili zgusnutoj pljuvački mogu da budu faktori rizika za pojavu pljuvačnog kamenja. Ovi faktori su dehidracija, loša ishrana i upotreba određenih lekova, kao što su neki antihistaminici, lekovi za krvni pritisak, psihijatrijski lekove i lekovi za kontrolu bešike. Trauma/povreda pljuvačnih žlezda takođe može da poveća rizik od pljuvačnih kamenaca.

Kamen u pljuvačnoj žlezdi ne izaziva simptome dok se formira, ali, ako dostigne veličinu koja blokira kanal, pljuvačka se vraća u žlezdu, izazivajući bol i oticanje. Možda ćete osećati da bol nestaje i traje, a može se progresivno pogoršavati. Takođe, moguće je da nastane upala i infekcija unutar zahvaćene žlezde.

Kod koga može da se razvije sijalolitijaza i koliko je čest ovaj problem?

Svako može da dobije kamen u pljuvačnoj žlezdi. Ali, stanje je najčešće kod muškaraca starosti od 30 do 60 godina. Sijalolitijaza retko pogađa decu. Iako je sijalolitijaza najčešći razlog zašto ljudi razvijaju sialadenitis (oticanje pljuvačnih žlezda), stanje je generalno retko. U stvari, kamen u pljuvačnim žlezdama javlja se samo kod otprilike jedne na 30.000 osoba.

Ako neko ima simptome kamena u pljuvačnim žlezdama, lekar će prvo proveriti kamenje fizičkim pregledom. Ponekad se mogu naručiti i testovi, kao što su rendgenski snimak, CT skeniranje ili ultrazvuk. Ako se otkrije kamen, cilj lečenja je njegovo uklanjanje. Kod malih kamenčića, stimulisanje pljuvačke sisanjem limuna ili kiselih bombona može da dovede do spontanog prolaska kamenčića. U drugim slučajevima, kada su kamenčići mali, lekar ili zubar mogu da masiraju ili potisnu kamen iz kanala. Za veće kamenje, koje je teže ukloniti, lekari obično prave mali rez u ustima kako bi ga uklonili.

Kako se otklanja kamen u pljuvačnoj žlezdi?

Sve više i više, za uklanjanje kamenja u pljuvačnim žlezdama lekari koriste noviju i manje invazivnu tehniku zvanu sialendoskopija. Razvijena i uspešno korišćena u Evropi već čitavu deceniju, sijalendoskopija koristi sićušne osvetljene kopče, umetnute u otvor žlezde u ustima, za vizuelizaciju sistema pljuvačnih kanala i lociranje kamena. Zatim, uz pomoć mikro instrumenata, hirurg može da ukloni kamen kako bi ublažio blokadu. Postupak se izvodi pod lokalnom ili laganom opštom anestezijom, što omogućava pacijentu da ode kući istog dana.
Za ljude sa recidivnim kamenjem ili nepovratnim oštećenjem pljuvačne žlezde, možda će biti neophodno hirurško uklanjanje žlezde. Pored toga, propisuju  se antibiotici ako je kamenje izazvalo infekciju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Boban
7:56, 12. 11. 2022.
Odgovori

Gde u Srbiju može da se odradi pregled?

Nena
15:59, 12. 11. 2022.
Odgovori

Moja mama je imala maligni tumor parotide. Operisan je i Umrla je posle osam godina. Da li je to nasledna bolest i da li bih morala da kontrolisem svoju. Hvala .

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo