Naslovna / Zdravlje

Pljuvačne žlezde prave problem kada postanu blokirane

Priredio/la: J. M.|15:00 - 20. 12. 2021.

Osobe sa dijabetesom ili one koje imaju problem sa alkoholizmom, često imaju otok pljuvačnih žlezda

pljuvačne žlezde Osobe sa dijabetesom ili one koje imaju problem sa alkoholizmom, često imaju otok pljuvačnih žlezda Foto: Shutterstock

Pljuvačne žlezde su deo digestivnog trakta. One proizvode pljuvačku, koja održava usta vlažnim, pomaže u zaštiti zuba od brzog propadanja i pomaže nam da varimo hranu. Pljuvačne žlezde su relativno male i nalaze se ispod jezika, oko obraza i vilica. Mnogo je bolesti i stanja koja mogu da utiču na rad pljuvačnih žlezda – od malignih tumora do Sjogrenovog sindroma – hroničnog, zapaljenskog, reumatoidnog oobljenja čiji su simptomi suvo oko i suva usta.

Šta uzrokuje poremećaje pljuvačnih žlezda?

Postoje tri uparene pljuvačne žlezde koje se nazivaju doušne, podvilične i podjezične žlezda. One su odgovorne za proizvodnju pljuvačke. Blokirane pljuvačne žlezde su najčešći izvor problema, a kada se zapuše izazvaju bolne simptome.

Sijalolitijaza se javlja kada se kamenje napravljeno od kalcijuma formira u pljuvačnim žlezdama. Ovi kamenci mogu da blokiraju žlezde, a to može delimično ili potpuno da zaustavi protok pljuvačke.

Sialadenitis (ili sialoadenitis) je infekcija pljuvačne žlezde. Često je rezultat toga što kamenje blokira žlezdu. Staph ili strep bakterije mogu izazvati ovu infekciju.

Sjogrenov sindrom je još jedan uobičajeni poremećaj pljuvačne žlezde. Javlja se kada bela krvna zrnca ciljaju zdrave ćelije u žlezdama koje proizvode vlagu, kao što su pljuvačke, znojne i lojne žlezde. Ovo stanje najčešće pogađa žene sa autoimunim poremećajima, kao što je lupus.

Virusi takođe mogu da utiču i na pljuvačne žlezde, i to ove vrste virusa: virus gripa, zauške, koksaki virus, ehovirus
citomegalovirus

Maligni i benigni tumori mogu da se razviju i u pljuvačnim žlezdama. Maligni tumori pljuvačnih žlezda su retki. Kada se pojave, to je obično kod 50- do 60-godišnjaka, prema statistici čuvene američke klinike u Los Anđelesu „Cedars-Sinai„. Nekancerozni tumori koji mogu uticati na doušne žlezde uključuju pleomorfne adenome i Vartinove tumore. Benigni pleomorfni adenomi takođe mogu rasti upodviličnoj žlezdi i manjim pljuvačnim žlezdama, ali to je retko.

Simptomi poremećaja pljuvačne žlezde

Simptomi sijalolitijaze su:
− bolna kvrga ispod jezika
− bol koji se povećava tokom jela.

Simptomi sialadenitisa uključuju:
− kvrga u obrazu ili ispod brade
− gnoj koji teče u usta
− jak ili smrdljiv gnoj
− groznica.
Ciste koje rastu u našim pljuvačnim žlezdama mogu uzrokovati:
− žuta sluz koja izlazi kada cista pukne,
− teškoće u ishrani,
− teškoće u govoru,
− otežano gutanje.
Virusne infekcije u pljuvačnim žlezdama, kao što su zauške, mogu izazvati:
− groznica,
− bolovi u mišićima,
− bol u zglobovima,
− otok sa obe strane lica,
− glavobolja.
Simptomi Sjogrenovog sindroma su:
− suva usta,
− suve oči,
− karijes,
rane u ustima,
− bol u zglobovima ili otok
− suvi kašalj,
− neobjašnjivi umor,
− otečene pljuvačne žlezde.

Česte infekcije pljuvačnih žlezda

Ako imate dijabetes ili patite od alkoholizma, možda ćete imati i otok pljuvačnih žlezda. Ako primetite sledeće simptome, obratite se svom lekaru:
− loš ukus u ustima,
suva usta,
− bol u ustima,
− otok lica,
− problem sa otvaranjem usta.

Kako se dijagnostikuju poremećaji pljuvačnih žlezda

Neki slučajevi su sasvim očigledni samo iz istorije i fizičkog pregleda. U takvim slučajevima, dijagnostički testovi možda neće biti potrebni. Lekar će možda želeti da vidi blokadu da bi dijagnostikovao opstrukciju pljuvačne žlezde. Uzimanje zubnog rendgenskog snimka pogođenog područja može pomoći da se precizno odredi opstrukcija. Hirurg tada može da koristi anesteziju da umrtvi otvor pljuvačne žlezde i otkloni blokadu. Ako lekar treba precizno da „cilja“ pljuvačne žlezde, magnetna rezonanca ili skener mogu da daju detaljnije slike. Takođe, biopsija za uklanjanje tkiva pljuvačne žlezde može pomoći u dijagnozi, posebno ako lekar sumnja da možda imate autoimuni poremećaj koji utiče na pljuvačne žlezde.

Kako se leče poremećaji pljuvačnih žlezda?

Lečenje poremećaja pljuvačnih žlezda zavisi od vrste bolesti i koliko je uznapredovala. Na primer, ako se stvorila masa u pljuvačnoj žlezdi, lekar može da preporuči operaciju za uklanjanje mase ili same žlezde. Ako je masa kancerogena, možda će biti potreban tretmani zračenjem. Ovi tretmani obično neće početi dok telo ne bude imalo vremena da se izleči, a to je obično četiri do šest nedelja nakon operacije. Tretmani zračenjem na vratu mogu da izazovu suva usta, što može biti neprijatno i da utiče na varenje. Lekar može da preporuči uzimanje više tečnosti i izbegavanje hrane sa visokim sadržajem natrijuma.
Ako masa pljuvačne žlezde nije kancerogena, zračenje možda neće biti potrebno. Masa koja ne izaziva simptome može se lečiti konzervativnim merama. Ovo uključuje specijalne vodice za ispiranje usta. Takođe možete održavati usta vlažnima ispiranjem mešavinom od 1/2 kašičice soli u 1 šoljici vode.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo