Naslovna / Zdravlje

HEMOROIDI – problem o kome se uglavnom ćuti

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 06. 12. 2022.

U novoj epizodi ePodcasta sa dr Dariom Jocićem, vaskularnim hirurgom razgovarali smo o hemoroidima koji su problem velikog dela populacije

Hemoroidi su zdravstveni problem velikog dela populacije, ali većini ljudi je neprijatno da pričaju o tome. Vrlo su česti kod oba pola i smatra se da polovina populacije starosti iznad 50 godina ima ovaj problem.

Hemoroidi ponekad mogu biti predznak nekih ozbiljnijih problema, posebno u završnom delu debelog creva, kada su važan signal da treba posvetiti pažnju toj promeni i obaviti odgovarajuće preglede – kaže dr Dario Jocić, vaskularni hirurg.

Uzroka nastanka hemoroida je dosta a najčešće se javljaju usled naprezanja tokom pražnjenja creva. Podizanje teških predmeta, zajedno sa drugim aktivnostima koje mogu izazvati naprezanje, takođe mogu dovesti do hemoroida.

Dr Dario Jocić odgovoriće nam i na pitanja: Kada se hemoroidi najčešće javljaju i šta se preporučuje kao mera zaštite i ublažavanja bolova kada se pojave.

– Najvažnija je promena životih navika, upravo je to ključno u tretmanu hemoroida. I lokalna terapija ima efekte i može da dovede do toga da se izbegne operacija hemoroida, naravno  tamo gde je moguće – kaže naš sagovornik.

U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o tome Kako da se suočimo sa dijagnozom maligne bolesti

Da li se hemoroidi uspešno operišu i da li je operacija trajno rešenje, odgovor na ovo pitanje dobićete ako pogledate ePodcast sa dr Dariom Jocićem, na početku teksta.

O dr Jociću, za najavu

Dr Dario Jocić je magistar medicinskih nauka, specijalista opšte hirurgije i vaskularni hirurg. Jedan je od pionira u lečenju vena minimalno invanzivnim hiruškim metodama. Prvi je u regionu uveo metodu lečenja vena medicinskim lepkom. Osnivač Centra za savremeno lečenje vena, autor je i koautor više desetina radova koji su objavljeni u stranim i domaćim časopisima i kongresima u zemlji i inostranstvu.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika” youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo