Medicinski informativni portal
Naslovna / Psihologija

Kako da se suočimo sa dijagnozom maligne bolesti

Priredio/la: Vesna Stanimirović
18:00 - 29. 11. 2022.

U novoj epizodi ePodcasta sa prof. dr Slavicom Đukić Dejanović, neuropsihijatrom i psihoterapeutom, razgovarali smo o tome kako ljudi reaguju kada saznaju da imaju rak

Saznanje da neko boluje od maligne bolesti ne utiče samo na pacijenta, nego i na čitavu porodicu. Menjaju se svakodnevne navike, pacijent „iz punog zdravlja“ postaje neko o kome treba brinuti.

– Najveći broj osoba kada se suči sa dijagnozom maligne bolesti prvo pita sebe: „Što baš ja?“, a upravo to je zabranjeno pitanje. I drugima se to događa i drugi pobeđuju i ja ću pobediti to je jedini dobar pristup – savetuje u novom ePodcastu prof. dr Đukić Dejanović, neuropsihijatar i psihoterapeut.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović odgovoriće nam i na pitanja: Kroz koje faze osoba može da prolazi kada joj se saopšti da boluje od neke maligne bolesti i Koliko je prihvatanje i suočavanje za ovom dijagnozom važno na putu ka izlečenju.

– S obzirom da imam čest kontakt sa osobama koje imaju onkološku bolest, jer je psihoonkologija jedna mlada naučna oblast u medicini, uglavnom se prvo suočavam sa pitanjem obolelog: „Kako da prihvatim, ja ne mogu da zamislim da imam rak. Uvek sam bio zdrav, nikada nisam bio bolestan a sada…“ – kaže naša sagovornica.

U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo koji je put OD UPALE DESNI DO PARODONTOPATIJE

Koja je uloga porodice i prijatelja u procesu suočavanja pacijenta sa malignom bolešću i na koji način i šta treba reći obolelim osobama, saznaćete u našem ePodcastu od prof. dr Slavice Đukić Dejanović.

Odgovor na još jedno važno pitanje, o tome da li dijagnozu maligne bolesti treba saopštiti okolini ili je bolje o tome ćutati, dobićete ako pogledate ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o predavaču

Slavica Đukić Dejanović je poznati neuropsihijatar, psihoterapeut, univerzitetski profesor a pored ovog posla dugo godina se bavi i politikom. Prof. dr Slavica Đukić Dejanović je bila direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu. Član radne grupe za izradu vodiča: Nacionalni vodič dobre kliničke prakse za dijagnostikovanje i lečenje shizofrenije. Autor je i koautor preko 200 naučnih i stručnih radova, od kojih je 31 rad indeksiran u SCI. Autor je sedam knjiga, dva udžbenika za redovne studente i koautor tri udžbenika za studente poslediplomske nastave.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika” youtube kanalu.

TEME:
Mira
20:59, 29. 11. 2022.
Odgovori

Zašto sa dijagnozom kancera ne ide uporedno psihoterapija za oboljelog.

Mirjana
21:59, 29. 11. 2022.
Odgovori

Ja imam molbu,da pokrenete temu o merama central za socijni rad. Posto njihovi sabloni direktno uticu na malu decu razvedenih roditelja,I svi bi trebalo da se zapitamo u kakve ljude ce da ih pretvore. Ovo je velegrad vidjanje deteta na 2 sata ispadne sat,a nek se zamisle kako je to na plus 40 ili sad kad je zina,tu nista nije u interest deteta. A roditelja koji nije dibio starateljstvo a to je obicno tata kad se sve sabere vidja 7 dana u mesecu,to zaista lici na kaznu I za dete I za taru,I nikog nije briga od institucija koje su tako odredile kolko dete pati. U ime sve te dece, zbog njihove srece krajnje je vreme da se pro mene ti sabloni koji decu cine nesretnom,bas nista tu nije u njihovom interest. Molim Vas pokrenite ovu temu I da se pokrenu I oni koji mogu ovo da konacno izmene. Znate da u svetu nije tako

Bojan
22:31, 29. 11. 2022.
Odgovori

Profesorku za predsednicu Srbije! Pametna,kulturna i umerena zena. Iznad svega,strucna u svojoj oblasti i afirmisana u politickom zivotu Srbije.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor