Naslovna / Zdravlje

Šta treba znati o raku materice – uzroci nastanka, simptomi i lečenje

Priredio/la: S.St.|15:00 - 29. 08. 2023.

Rak tela materice u većini slučajeva podrazumeva karcinom sluzokože materice (endometrijuma).

rak materice Karcinom materice je maligni epitelni tumor lokalizovan na delu materice ili u cervikalnom kanalu. Najčešće se javlja između 35. i 49. godine života Foto: Shutterstock

Rak materice (ednometrijuma) je zloćudni tumor tela materice. Predstavlja novonastalo tumorsko tkivno malignih karakteristika, koje se naglo širi u okolne strukture, krv i limfu. Rak materice najčešće se javlja u poznom dobu, mada pogađa i mlađe žene. Važno je napomenuti da treba razlikovati rak grlića materice koji nastaje u grliću materice, od raka endometrijuma koji nastaje u telu materice.

Geni mogu biti značajni za rak materice

Geni mogu igrati značajnu ulogu u tome koliko je verovatno da ćete imati rak materice. Na primer, Linčov sindrom je genetski poremećaj zbog kojeg postoji veća verovatnoća da ćete dobiti određene vrste raka. Žene sa ovim poremećajem imaju mnogo veće šanse da dobiju rak materice. Ali to što neko ima problematičan gen ne znači da će dobiti rak. To samo znači da, u sadanji s lekarom, treba da pazimo na znake kako bismo, ukoliko ga uočimo, mogli u ranoj fazi da ga lečimo. Kod većine žena koje dobiju rak materice ne postoji poznati genetski uzrok.

Rani simptomi

Žene koje nisu prošle menopauzu i imaju krvarenje ili uočljive tragove – crveni, ružičasti ili beli sekret – između menstruacija, treba da odu kod lekara. Isto važi i za one koje su izašle iz menopauze i ove simptome imaju bilo kada. Krvarenje može biti znak raka materice, ali je i simptom drugih zdravstvenih problema. Isto tako, krvarenje nakon menopauze nije normalno, tako da svakako treba da odemo na pregled. Kao uzrok nastanka raka materice (endometrijuma) često se navodi produženo dejstvo estrogena i produženo bujanje endometrijuma. Međutim, karcinom endometrijuma se deli na tumore koji zavise od estrogena i na one koji ne zavise od estrogena, tj. bez estrogene stimulacije.

Drugi simptomi

Odmah treba da se obratimo lekaru ako imamo:

  • bol u karlici (područje između kukova)
  • neželjeni gubitak težine
  • bol tokom seksa
  • poteškoće sa/tokom male nužde
  • iscedak u vidu parčića

Najbolje je kada se rak materice otkrije pre nego što se proširi. Zato ne treba odlagati preglede ili ignorisati simptome.

Kako se dijagnostikuje rak grlića materice

Lekar će zahtevati da uradimo ultrazvuk materice, kao i ginekološki ultrazvuk. Biopsija je najbolji način da saznamo da li je u pitanju rak. Lekar uzima malu količinu tkiva iz endometrijuma i pod mikroskopom utvrđuje da li postoje ćelije raka.

Treba utvrditi da li se rak proširio

Ukoliko se ustanovi da imamo rak materice, lekar na raspolaganju ima nekoliko opija na osnovu kojih može da vidi da li se proširio na obližnje oblasti, kao što je grlić materice, jajnike ili na limfne čvorove (sićušne žlezde na vratu, u pazuhu, preponama i drugim delovima tela):

  • ultrazvuk
  • MRI skeniranje – koristi magnetno polje i radiofrekventne talase i daje detaljne slike delova tela
  • CT skeniranje – rendgenske snimke iz različitih uglova spaja da bi se napravila potpunija slika

Hirurška intervencija

Na vreme otkrivena prekanceroza se leči manjim hirurškim intervencijama (konizacijama različitog tipa). Karcinom, koji još nije postao invazivan leči se većim operacijama (odstranjivanjem materice), a invazivni karcinom do određenog stadijuma se leči najvećom ginekološkom operacijom, radikalnom histerektomijom. Ako se rak proširio, lekar takođe može da izvadi obližnje limfne čvorove.

Zračenje

Lekar posle operacije može da preporuči zračenje da bi se uništile sve ćelije raka koje eventualno još postoje. Zračenje može da bude opcija u slučaju da operacija nije prihvatljiva. Zračenje može biti vaginalno, dok novi tipovi tretmana zračenjem prave trodimenzionalni snop koji ima tačan oblik tumora.

Hormonska terapija u lečenju raka materice

Estrogen i drugi hormoni mogu da dovedu do toga da rak materice raste ili se širi brže. Lekovi kao što su progestini, tamoksifen, LHRH agonisti i inhibitori aromataze koriste se za blokiranje ovih hormona i usporavanje rasta tumora. Ovo može da izazove neželjene efekte koji se manifestuju kao menopauza, uključujući talase vrućine, povećanje telesne težine ili suvoću vagine.

Imunoterapija

Ovi lekovi pomažu našem imunološkom sistemu da pronađe i napadne ćelije raka. Da bi se sprečio da se bori protiv  zdravih ćelija u organizmu, naš imuni sistem koristi „kontrolne tačke”. To su delovi ćelija koji treba da se uključe ili da se isključe da bi se pokrenuo proces borbe protiv bolesti. Lekovi koji ciljaju ove kontrolne tačke, tzv. inhibitori imunoloških kontrolnih tačaka, mogu da pomognu u lečenju nekih ozbiljnijih tipova raka endometrijuma.

Ciljana terapija u lečenju raka materice

Cilj nekih novijih lekova su promene koje se vide u ćelijama raka. Nekoliko njih deluje tako što sprečava stvaranje novih krvnih sudova u tumorima. Ovo pomaže u usporavanju širenja raka.

Klinička ispitivanja

Možda se desi da budemo uključeni u klinička ispitivanja za nove i bolje lekove za lečenje raka materice. Lekar može da nas uputi u to da li postoje ispitivanja u području našeg interesovanja i da li bi neko od njih moglo da bude odgovarajuće za nas.

Rak materice i seksualni život

Neželjeni efekti lečenja raka materice mogu da promene seksualni život. Suvoća vagine ili promene raspoloženja usled hormonske terapije mogu da učine seks bolnim ili da smanje našu želju. Isti problemi mogu da se jave i nakon operacije uklanjanja jajnika i materice. Kod suvoće vagine mogu da pomognu lubrikanti.  Neke žene kažu da im se seksualni život zapravo poboljšava nakon operacije, jer imaju manje bolova i drugih simptoma.

Trudnoća

One žene koje nameravaju da imaju decu trebalo bi da razgovaraju sa lekarom o mogućnostima, kao što je zamrzavanje jajnih ćelija, pre nego što počnu sa lečenjem. Operacija, zračenje i hormoni mogu da utiču na plodnost.

Može li rak materice da se spreči

Treba redovno da idemo na pregled kod ginekologa kako bi mogao rano da uoči sve znake karcinoma. Godine starosti, geni i porodična istorija mogu da povećaju rizik od raka materice. Kao i gojaznost. Međutim, postoje stvari koje možemo da učinimo da bismo to sprečili, kao što je pored redovnih kontrola koje smo napomenuli, održavanje zdrave težine i dosta vežbanja. Za mnoge maligne bolesti primarne prevencije nažalost nema, jer se još uvek ne zna šta ih izaziva (za razliku od infektivnih bolesti).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo