Naslovna / Zdravlje

Kako zaštiti zdravlje bubrega

Priredio/la: S.St.|19:00 - 27. 12. 2022.

Bubrezi spadaju u vitalne organe koji omogućavaju da organizam dobro funkcioniše. Glavna funkcija bubrega je izlučivanje toksičnih produkata metabolizma i viška tečnosti iz organizma

zdravlje bubrega Ubrzan način života i nezdrave navike koje s njim idu, imaju loš uticaj na zdravlje bubrega Foto: Shutterstock

Zdravlje bubrega od izuzetnog je značaja, jer su upravo bubrezi jedna od najvažnijih organa u telu i mnogo je bitnih funkcija koje obavljaju u organizmu.

Ne treba preterivati sa određenim lekovima

NSAIL su nesteroidni antiinflamatorni lekovi, poput ibuprofena i naproksena. Oni mogu oštetiti bubrege ako odjednom uzmemo previše ovih lekova ili ih koristimo previše često. Dugotrajna upotreba inhibitora protonske pumpe (PPI) koji se koriste za lečenje čira na dvanaestopalačnom crevu ili GERB-a (gastroezofagealne refluksne bolesti) može povećati šanse za hroničnu bolest bubrega. Ove lekove treba koristiti samo po preporuci ordinirajućeg lekara.

Vodite računa o korišćenju antibiotika

Ovi dragoceni lekovi za borbu protiv bakterija mogu oštetiti bubrege ako ih koristimo prečesto i bez preporuke lekara. To se može desiti čak i ako smo savršeno zdravi, mada je ozbiljnije ako nam bubrezi ne rade onako kako bi trebalo. Neke vrste, poput penicilina, sulfonamida i cefalosporina, češće izazivaju probleme.

Biljni suplementi

Proizvođači suplemenata ne moraju da dokazuju da su njihovi proizvodi bezbedni, ali neki od njih mogu da oštete bubrege. Mogu da budu posebno štetni ako već imamo problem sa bubrezima, jer mogu pogoršati stanje ili uticati na delovanje nekih lekova. Treba razgovarati sa lekarom pre nego što počnemo sa korišćenjem bilo kog biljnog suplementa.

Zdravo se hranite i zaštitite zdravlje bubrega

Naši bubrezi prerađuju sve što jedemo ili pijemo, uključujući sve što je loše za nas, kao što je mnogo masti, soli i šećera. Vremenom, loša ishrana može da dovede do visokog krvnog pritiska, gojaznosti, dijabetesa i drugih stanja koja su „teška“ za bubrege. Zdrava ishrana bi trabala da sadrži dosta povrća, voća i celih žitarica, i malo prerađene hrane.

Pazite na unos soli

Ovaj mineral na ljude utiče na različite načine. Kod nekih povećava količinu proteina u urinu. To može da nanese štetu bubrezima ili pogorša bolest bubrega ako je već imamo. Mnogo soli takođe povećava šanse za visok krvni pritisak, tipičan uzrok za razvoj bolesti bubrega i kamena u bubregu, koji mogu biti veoma bolni i bez lečenja mogu da izazovu oštećenja.

Pijte dovoljno vode da biste imali zdrave bubrege

Voda pomaže da do bubrega stignu važne hranljive materije i da otpadne materije odu u bešiku u obliku urina. Ako ne pijemo dovoljno vode, sitni filteri u našim bubrezima mogu da se zapuše i dovedu do stvaranja kamena u bubrezima i pojave infekcija. Čak i blaga dehidracija, ako se dešava dovoljno često, može da ošteti bubrege. Četiri do šest šolja vode dnevno obično je onoliko koliko nam treba, ali može da nam treba više kada smo bolesni ili vladaju velike vrućine.

Za zdravlje bubrega dobro je vežbanje

Baš kao i zdrava ishrana, vežbanje pomaže u sprečavanju stanja poput dijabetesa i srčanih bolesti koja mogu dovesti do oštećenja bubrega. Ali ne treba ni da pokušavamo da od osobe koja se izležava na kauču ispred televizora postanemo fanatici u teretanu za jedan dan. I previše vežbanja može da oštetiti bubrege ako za to nismo spremni. Trebalo bi da vežbamo od 30 do 60 minuta najmanje pet dana u nedelji. Treba da počnemo polako ako neko vreme nismo vežbali, ali prvo treba da se obratimo lekaru ako imamo zdravstvene probleme.

Redovni pregledi su od velike važnosti za ranu dijagnostiku

Važno je da znamo da li postoji rizik od bolesti bubrega. Verovatnija je ako mi sami ili naši bliski rođaci imamo bolest srca, visok krvni pritisak, dijabetes ili porodičnu istoriju otkazivanja bubrega. U ovim slučajevima, lekar može da predloži specifične testove bubrega kao deo našeg redovnog pregleda. Što se ranije dijagnostikuje, bolest bubrega lakše se leči, a ponekad čak i zaustavi napredovanje bolesti.

Budite oprezni sa alkoholom

Ako smo zdravi, jedno ili dva pića verovatno bubrezima neće naneti štetu. Ali prekomerno piće (više od četiri pića za manje od 2 sata) može izazvati iznenadno, ozbiljno oštećenje bubrega i možda dovesti do dugoročnih problema. Zbog alkohola često možemo da dehidriramo, što može da ugrozi nesmetan rad bubrega i da dovede do povećanja telesne težine, bolesti jetre, visokog krvnog pritiska i drugih stanja koja ih dodatno opterećuju.

Prestanite da pušite ako želite da sačuvate zdravlje bubrega

Pušenje povećava rizik od raka bubrega i oštećuje krvne sudove, što utiče na bubrege tako što usporava dotok krvi u ove organe. Osim toga, pušenje može da utiče na određene lekove koji leče visok krvni pritisak. Ovo je ozbiljno jer je nekontrolisani visok krvni pritisak vodeći uzrok bolesti bubrega.

Uticaj dijabetesa i visokog krvnog pritiska na rad bubrega

Dva najčešća stanja koja utiču na naše bubrege su dijabetes i visok krvni pritisak. Uravnotežena ishrana i redovna vežba mogu pomoći da se oba problema drže pod kontrolom. Kod dijabetesa je važno i da pažljivo pratimo nivo šećera u krvi i uzimamo insulin kada nam je potreban. Kod problema sa  visokim krvinim pritiskom treba redovno proveravati pritisak i uzimati sve lekove tačno onako kako nam ih je lekar propisao.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jovo
12:53, 03. 07. 2023.
Odgovori

Pijem dosta tečnosti. Danju mokrim veoma često, a noću svaka 2 sata. Kako uzeti jutarnji urin za analizu ako je potrebno min 4 h od zadnjeg mokrenja. Unapred hvala. Pozdrav.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo