Naslovna / Zdravlje

Promene koje donosi menopauza

Priredio/la: Vesna Stanimirović|16:30 - 01. 01. 2023.

Menopauza je deo procesa starenja, kome prethodi period perimenopauze. Ginekološki to znači da se količina estrogena u telu smanjuje – na početku novog ePodcasta objašnjava dr Mima Fazlagić, ginekolog

Menopauza je normalan deo starenja koji se obično dešava između 45. i 55. godine. Iako je prirodan proces, menopauzu većina žena ne doživljava i ne prihvati tako lako.

Dr Mima Fazlagić, ginekolog nam u ePocastu objašnjava Kako i kada počinje menopauza, koje promene se dešavaju u organizmu i na koji način se mogu ublažiti simptomi menopauze.

Menopauza i promene koje ona sa sobom nosi je samo deo životnog puta. Promene se zaista mogu ublažiti. Postoje biljni i hormonski preparati. Ono što uvek kažem svojim pacijentkinjama je da pristup mora uvek da bude individualan – kaže u ePodcastu naša sagovornica.

U prošloj epizodi ePodcasta smo pričali o Emocijama i hrani: Zašto jedemo i kada nismo gladni

Šta tačno podrazumeva individualan pristup svakoj pacijentkinji i zašto ne možemo da koristimo što, na primer uzima naša prijateljica?

– Naravno ako nego gubi ciklus u 42. godini života, mi mu hormonima održavamo ciklus jer je to veoma rano za menopauzu. Međutim, ako neko gubi ciklus u 51. godini pristup je sasvim različit i ta se obično savetuje korišćenje nekih biljnih preparata – kaže dr Mima Fazlagić.

Na kraju ePodcasta dr Mima Fazlagić nam objašnjava koje su prednosti perioda menopauze i da li nas estrogen može učiniti večno mladim.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Dr Mima Fazlagić, ginekolog specijalista medicinske genetike. Školovala se u Beogradu, ali i u Americi i Italiji. Pored redovnog posla u ginekološkoj ordinaciji, član je UNICEF tima na projektu „Baby friendly, mother friendly“ u Srbiji. Takođe je predavač USAID-a na projektu genetskog skrininga u trudnoći za Srbiju i predsednik je Nacionalne asocijacije za unapređenje i razvoj regenerativne medicine.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika“ youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo