Naslovna / Zdravlje

Emocije i hrana: Zašto jedemo i kad nismo gladni

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 20. 12. 2022.

– Određena hrana, kao miris kolača mnoge od nas može da asocira na divne trenutke detinjstva, na odlazak kod bake, nedeljno popodne i ručak sa roditeljima. Tako da su emocije i hrana u uskoj vezi – na početku novog ePodcasta objašnjava Ana Todorović, nutricionista-dijetetičar

Emocije i hrana su u veoma uskoj vezi. Emocije utiču na konzumiranje hrane i odnost prema njoj, a s druge strane odnos prema hrani ostvaruje snažan efekat na emocije.

Ana Todorović, nutricionista- dijetetičar nam u ePodcastu objašnjava zašto su emocije i hrana toliko povezani, da li zabranjena hrana izaziva veću želju za njom i zašto kada smo tužni, besni i pod stresom umesto jabuke biramo uvek čokoladu.

– Ono što je opštepoznata stvar je, da ljudi kada su neraspoloženi, tužni ili pod stresom u velikoj meri posežu za određenim namirnicama i najčešće je to čokolada. Hrana aktivira mnoga čula i pokreće pozitivne emocije i na najbrži način nam donosi prijatnost užitka – kaže u ovom ePodcastu naša sagovornica.

U prošloj epizodi ePodcasta smo pričali o UTICAJU PLAVE SVETLOSTI NA SAN

Šta znači emocionalno prejedanje i na koji način se ovaj problem može savladati?

– Termin emocionalne gladi je svi više prisutan i kako kod ženske tako i kod muške populacije. Za rešenje ovog problema je potrebna saradnja nutricioniste i psihologa da bi se otkrila srž problema – kaže naša sagovornica Ana Todorović, nutricionista-dijetetičar.

Na kraju ePodcasta Ana Todorović nam objašnjava zašto posežemo za određenom vrstom hrane kada smo neraspoloženi i kako to utiče na poboljšanje našeg raspoloženja.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Dipl. ing. Ana Todorović, specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar iz oblasti Javno zdravlja, inženjeringa oprerativnog i strateškog menadžmenta radi u Savetovalištu Doma zdravlja Savski venac, u Beogradu. Poslednjih 14 godina rada, posvetila je savetovanjima vezanim za pravilnu ishranu, promenu navika i poboljšanja zdravstvenog stanja različitih populacionih grupa: dece, adolescenata, trudnica, dojilja, gojaznih, pacijenata sa dijabetesom i hipertenzijom.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika“ youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo