Naslovna / Psihologija

Kako plava svetlost utiče na naš san

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 13. 12. 2022.

– Ukoliko želite nekom da narušite mentalno zdravlje, samo nemojte da mu date da spava i povećaćete značajno rizik da nastane neki mentalni poremećaj poput depresije ili anksioznog poremećaja – na početku novog ePodcasta objašnjava prof. dr Igor Pantić, psihijatar

Plava svetlost sunca ima pozitivnu ulogu – utiče na podizanje raspoloženja i pažnje. Međutim preterano izlaganje plavom svetlu ekrana može imati negativan uticaj na naše zdravlje.

Prof. dr Igor Pantić objašnjava šta se dešava kada ne spavamo dovoljno i kakav to uticaj može imati na naše celokupno zdravlje, koliki je rizik od korišćenja uređaja sa ekranima koji emituju plavu svetlost, šta uraditi kada nam nesanica remeti funkcionalnost i kako se može smanjiti uticaj plave svetlosti.

Plava svetlost je u stvari jedna specifična svetlost koja ima određenu talasnu dužinu u tom vidljivom spektru, koja sama po sebi nije toliko štetna sa ekološkog aspekta. Ali jeste potencijalno štetna sa aspekta mentalnog zdravlja i zdravlja uopšte – kaže u novom ePodcastu naš sagovornik.

U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o HEMOROIDIMA.

Šta da uradimo kada ne možemo tokom dana da ispunimo svoje poslovne ili privatne obaveze zbog nedostatka nesanice koja nas muči?

– Ono što mi možemo da uradimo je da primenjujemo savete vezane za higijenu spavanja: ne koristiti mobilni telefon, odnosno ekrane u krevetu pre nego što zaspimo, na spavanje ići uvek u isto vreme, buditi se u isto vreme, ne koristiti supstance koje mogu da naruše ciklus spaanja – samo su neki od saveta koje je naveo prof. dr Igor Pantić.

Na kraju ePodcasta prof. dr Igor Pantić objašnjava da li je televizoru mesto u spavaćoj sobi i za koje dve stvari treba da služi krevet.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Prof. dr Igor Pantić, specijalista psihijatrije, vanredni profesor na Katedri za medicinsku fiziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i pridruženi profesor na Univerzitetu u Haifi.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika“ youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo