Naslovna / Prirodna medicina

Crna čokolada ima jaka antiinflamatorna svojstva koja smanjuju nivo upala u telu, poručuje dr Tatjana Mraović

Piše: Danijela Tadić |8:55 - 09. 02. 2022.

Crna čokolada sadrži najmanje 70 odsto kakaa i manje šećera od mlečne čokolade i zato se dovodi u vezu sa manjim rizikom od insulinske rezistencije

čokolada Dr Tatjana Mraović: Crna čokolada je sigurno najbolji izbor slatkiša za zdrave osobe Foto: Shutterstock/ lična arhiva

Crna čokolada sa 70 i više procenata kakaa bogata je flavonoidima, jedinjenima sa jakim antioksidativnim svojstvima, koji mogu pomoći organizmu da se odbrani od uticaja raznih toksina. Veruje se da čokolada sa visokim sadržajem kakaa poboljšava cirkulaciju, pamćenje, preporučuje se i anemičnim osobama i kao dobra poslastica zdravim osobama.

Crna čokolada najbolji je izbor slatkiša za zdrave osobe

Crna čokolada sadrži najmanje 70 odsto kakaa i manje šećera od mlečne čokolade. Dovodi se zato u vezu sa manjim rizikom od insulinske rezistencije, smatra se da reguliše visok krvni pritisak i pozitivno deluje na ljudsko zdravlje u celosti. Stručnjaci kažu da crna čokolada ima blagodatan uticaj na ljudsko zdravlje, ali upozoravaju i na to da ima mnogo radova i istraživanja na temu crne čokolade sa nikada do kraja potvrđenim zaključcima.

Crna čokolada je sigurno najbolji izbor slatkiša za zdrave osobe, ako baš moraju da pojedu nešto slatko. Ipak, ja bih istakla, pre svega njen protivupalni efekat. U toku procesa starenja na krvnim sudovima se dešavaju promene, koje su i posledica uticaja spoljne sredine, na primer zagađenja, ili određenog načina ishrane. Te upale, vremenom dovode do propadanja krvnih sudova i promenama na njima, koje se tumače kao naslage, plakovi – kaže za portal eKlinka dijetolog sci. med dr Tatjana Mraović.

Kako crna čokolada može da reguliše vrednosti holesterola?

Crna čokolada ima antiinflamatorna svojstva koja mogu smanjiti nivo upala u telu. Crna čokolada je bogata gvožđem i magnezijumom, cinkom, ima antioksidansa koji neutrališu slobodne radikale, sprečavaju oksidativni stres, koji utiče na nastanak mnogih patoloških stanja i proces starenja.

-Ima i radova koji ističu da izvesne količine crne čokolade obaraju krvni pritisak, jer zapravo utiče na širenje krvnih sudova, deluje i na nivo holesterola u krvi, ali ne na ukupan nego dobar HDL holesterol. Ja ipak, savetujem da se vrednosti dobrog HDL holesterola popravljaju fizičkom aktivnošću, jer ne mogu mnogo da se regulišu ishranom. Može donekle crna čokolada, ali fizička aktivnost je na prvom mestu – objašnjava dr Mraović.

Za zimsku depresiju ili samo za dobro raspoloženje?

Dobri efekti crne čokolade popravljaju raspoloženje, utiču na nivo serotonina, hormona boljeg raspoloženja. Triptofan je esencijalna aminokiselina u crnoj čokoladi. Telo ga ne može samostalno sintetisati već se mora uneti u organizam putem namirnica. Triptofan podstiče lučenje dodatne količine serotonina, naročito tokom zimskih dana, kada je manje dnevne svetlosti. Serotonin je neurotransmiter koji kontroliše raspoloženje.

-Neko to ume da prenaglasi pa da kaže da je crna čokolada odlična za zimsku depresiju, ja bih rekla samo za dobro raspoloženje – kaže dr Mraović.

Pomaže kod bolova u zglobovima i mišićima

Dr Mraović upozorava da 100 gr tamne čokolade ima oko 600 kalorija, ništa manje od ostalih vrsta čokolada, koje su manje za preporuku. Crna čokolada je bogata gvožđem, 100 grama crne čokolade zadovoljava oko 70 odsto dnevnih potreba za gvožđem.

Preporučuje se da je koriste anemične osobe. Crna čokolada je bogata i magnezijumom koji je veoma važan za stabilizaciju nervne i mišićne aktivnosti. Pomaže kod bolova u zglobovima, mišićima. Umor je često posledica nedostatka magnezijuma. U crnoj čokoladi ima i cinka i selena koji jačaju imunitet, posebno sada u vreme infekcija – kaže dr Mraović.

Crna čokolada i dijabetes

Sve više je osoba koje pate i od insulinske rezistencije, a crna čokolada može biti u određenim količinama dobra poslastica i za ove ljude. Stručnjaci savetuju i pored dobrih svojstava crne čokolade, pojačan oprez kod pacijenata koji pate od dijabetesa.

Povišeni šećer negativno deluje na krvne sudove, a crna čokolada to malo popravlja zbog antioksidansa i definitivno je svojim sastavom bolja kombinacija od bilo kojeg slatkiša. Pa, kada neko mora da pojede nešto slatko, neka uzme malo crne čokolade. Možete uzeti jedan batat ispeći ga i preko dok je vreo staviti jedan red crne čokolade i posuti lešnicima. Ovo je svojevrsna torta bez šećera, koja zadovoljava formu slatkiša – savetuje doktorka Mraović.

Doktorka kaže da osobe koje pate od dijabetesa, ipak, ne bi trebalo svakodnevno da koriste crnu čokoladu.
– Te ukupne količine ne bi trebalo da budu veće od 20 do 30 grama, ali u toku jedne nedelje. Ova količina se koristi tri do četiri puta nedeljno. Ipak, nemaju sve osobe koje pate od dijabetesa iste tegobe, pa treba potražiti i dodatni savet doktora – objašnjava dr Mraović.

Ko ne bi trebalo i zašto da koristi crnu čokoladu?

U crnoj čokoladi u tragovima ima i bakra i mangana. Ipak u slučaju oslabljene bubrežne funkcije ne preporučuje se konzumacija crne čokolade.
Kod bubrežnih bolesnika, kod kojih treba smanjivati količine kalijuma i fosfora, crna čokolada se ne savetuje, jer u njoj ima i kalijuma i fosfora. U ovoj vrsti čokolade ima i kofeina, pa treba biti i obazriv, kada su u pitanju količine, posebno kod osoba koje pate od tahikardije (ubrzan rad srca) – kaže dr Mraović.

Kakao umesto crne čokolade

Iako je tamna čokolada ima od 70 do 80 odsto kakaa, onih 20 odsto mora biti šećer i nešto drugo. Kakao prah u 100 g ima 228 kcal, najveći deo 57,9 odsto, čine ugljeni hidrati, belančevina ima 19,6 odsto, masti 13,7 odsto, vode tri odsto. Dr Mraović zato savetuje i kakao, kao zamenu za kafu i posebno kao napitak za decu.

– Može se spremiti kakao sa mlekom, ukoliko je neko intolerantan na kravlje mleko može da koristi biljne zamane. Umesto čokoladnog mleka, može se pripremiti kakao na mleku, u koji se dodaje malo meda i propolisa i dosta toga ste uradili za zdravlje deteta – kaže dr Tatjana Mraović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo