Voda i jabukovo sirće ne zvuči kao nešto primaljivo što bismo popili ujutru, odmah nakon buđenja, ali, ovaj napitak može da ima višestruke koristi za organizam. Ukoliko vam je ovo piće „otužno“ probajte da ga začinite sa malo cimeta, prstohvatom kajenskog bibera, malo limunovog soka i kapljicom meda. Koliko jabukovog sirćeta pijemo dnevno može da zavisiti od razloga zašto ga uzimamo. Ipak, treba biti na oprezu jer previše ili prečesto konzumiranje može da dovede do neželjenih efekata, kao što je trošenje gleđi na zubima.
Koje zdravstvenih prednosti ima narodni kiselkasti napitak
Jabukovo sirće se koristi u kuvanju i prirodnoj medicini hiljadama godina. Dodavanje kašike jabukovog sirćeta u čašu vode, koja se popije ujutru, na prazan stomak, moglo bi da nam pomogne da ubrzamo metabolizam, ublažimo probavne smetnje i smanjimo nivo šećera u krvi. Ovaj kiselkasti napitak takođe može da nam pomogne u snižavanju vrednosti holesterola, uništavanju patogena koji izazivaju bolest, a postoje tvrdnje da pomaže u procesu gubitka težine.
Jabukovo sirće je vrsta sirćeta napravljenog od fermentisanih jabuka, kvasca i šećera. Dugi niz godina ljudi ga koriste i kao kućni lek za sve, od borbe protiv klica do sprečavanja žgaravice. Nedavno, istraživanja su pokazala da može imati neke stvarne zdravstvene prednosti, kao što je pomoć u smanjenju nivoa šećera u krvi i pomoć pri gubitku težine.
Iako nema mnogo dokaza o ovim prednostima, jabukovo sirće generalno je bezopasno – sve dok se pravilno koristi. I sadrži neke od istih hranljivih sastojaka kao i sok od jabuke, uključujući vitamine B, kao i antioksidante zvane polifenoli.
Kako jabukovo sirće i voda deluju na nivo šećera u krvi
Jabukovo sirće često se preporučuje kao prirodan način za kontrolu nivoa šećera u krvi, posebno za osobe sa insulinskom rezistencijom. Kada se uzima pre obroka sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, sirće usporava brzinu pražnjenja želuca i sprečava velike skokove šećera u krvi. Takođe poboljšava osetljivost na insulin, što pomaže našem telu da pomeri više glukoze iz krvotoka u ćelije, čime se snižava nivo šećera u krvi. Zanimljivo je da je za postizanje ovih efekata potrebna samo mala količina jabukovog sirćeta.
Uopšteno govoreći, pokazalo se da uzimanje 4 kašičice ili 20 ml jabukovog sirćeta pre obroka značajno smanjuje nivo šećera u krvi nakon jela. Sirće treba pomešati sa 100 do 200 ml vode i konzumirati neposredno pre obroka sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Takođe, istraživači navode da jabukovo sirće ne snižava značajno šećer u krvi kada se uzima pre obroka sa malo ugljenih hidrata ili namirnica bogatim vlaknima.