Naslovna / Zdravlje

Da li je istina da soda bikarbona efikasno izbeljuje zube

Priredio/la: I. V. |8:45 - 11. 06. 2024.

– Soda bikarbona ili natrijum bikarbonat je prah bele boje, čije čestice imaju abrazivna svojstva ako se četkicom utrljavaju na neku površinu, pa i na površinu zuba – objašnjava za eKlinika portal specijalista dentalne medicine dr Ivana Mavrak

soda bikarbona Dr Ivana Mavrak: Tvrdnja da soda bikarbona uspešno izbeljuje zube je mit. Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Soda bikarbona, ili natrijum bikarbonat, je fin, beli prah a za šta se sve koristi u domaćinstvu teško je i nabrojati. Jedna od najpopularnijih primena je čišćenje i izbeljivanje zuba. Međutim, postavlja se pitanje da li je soda bikarbona bezbedna i efikasna kao obična pasta za zube? Iako soda bikarbona ne može da zaštiti naše zube od karijesa tako efikasno kao pasta za zube sa fluorom, ona se i dalje smatra dobrim sredstvom za čišćenje. A da li je to mit ili istina?

Soda bikarbona sadrži čestice koje imaju abrazivna svojstva

– Tvrdnja da soda bikarbona uspešno izbeljuje zube je mit. Soda bikarbona ili natrijum bikarbonat (NaHCO3) je prah bele boje, čije čestice imaju abrazivna svojstva ako se četkicom utrljavaju na neku površinu, pa tako je i sa površinom zuba. Ovaj sastojak može da se nađe u sastavu određenih pasta za zube, za koje proizvođači ponekad tvrde da izbeljuju zube. Međutim, ovde se dolazi do pitanja pravilnog tumačenja termina (pojma) „izbeljivanje zuba“. Soda bikarbona je abraziv i kao takva u pastama za zube može da ima učinak u kontrolisanom uklanjanju mrlja ili mekih naslaga na zubima, onih svežih koje nastaju prethodnim konzumiranjem određene hrane ili napitaka, koji trenutno boje površinu zuba. Međutim, soda bikarbona, ni ona u pasti za zube, a još manje ona iz kućnih pripravaka, ne izbeljuje zube – naglašava za eKlinika portal specijalista dentalne medicine dr Ivana Mavrak.

Ukloniti mrlju meke konzistencije sa površine zuba i „izbeliti zub“ nije isto

Ukloniti mrlju meke konzistencije sa površine zuba i „izbeliti zub“ nije isto, ističe dr Mavrak. Kako navodi, čak se i mnogi proizvođači pasta za zube sa sodom bikarbonom na deklaraciji jasno, najčešće sitnim slovima, izjasne da pasta ne izbeljuje zube, već je to takozvani „optički momenat“.
– Ova soda bikarbona u pastama za zube je ispitana, odnosno njen abrazivni uticaj na zube, pa postoji takozvana RDA (Relative Dentin Abrasion) tabelarna vrednost gde se nalaze podaci o abrazivnom dejstvu određenih pasta za zube na tržištu. Tabela je napravljena na osnovu ispitivanja u laboratorijskim uslovima. Generalno se uzima da je RDA ispod 100 optimalna a tabela je korisna kako bi se prilikom promene paste za zube, kada su osetljivi ili postoji drugi problem izabrala pasta sa nižim RDA indeksom – ističe dr Mavrak i dodaje da ono što može da bude potencijalni problem sa tim informacijama je pogrešno tumačenje podatka da „plain baking soda“ na toj skali ne zauzima „opasno mesto“. Međutim, za zdravlje zuba u pasti za zube potrebni su i fluoridi ili određeni oblici kalcijum-fosfata.

Opasnost vreba kada se soda bikarbona meša sa limunovim sokom

– Opasnost vreba iz recepata, lako dostupnih na internetu, gde se soda bikarbona meša sa limunovim sokom, sirćetom ili drugim kiselim supstancama. Kiselina iz ovih kućnih priravaka nagriza zubnu gleđ, a tokom dužeg vremena i dentin, što je sve bliže zubnom nervu i krvnim sudovima zuba. Onda se javlja bol i zub je tada za lečenje. Izbeljivanje zuba može se obaviti jedino u stomatološkoj ordinaciji sa kvalitetnim sredstvom za beljenje (medicinski odobrenimm) u stručnim rukama izabranog doktora stomatologije. Beljenju zuba prethodi uklanjanje kamenca sa zuba i poliranje četkicom i namenskom pastom za poliranje zuba. Posle završene intervencije izbeljivanja zuba pacijent dobija upustva o održavanju rezultata tretmana, koji su bitni kako kroz estetsku tako i kroz funkcionalnu prizmu zdravlja zuba – objašnjava za čitaoce eKlinika portala dr Ivana Mavrak i podseća da se samo prirodni, zdravi zubi mogu ordinacijski izbeljivati, a krunice i plombe ne mogu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo