Naslovna / Prirodna medicina

Soda bikarbona: 8 saveta za upotrebu u letnjim mesecima

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 13. 08. 2022.

Ova supstanca posebno može da nam bude od koristi tokom leta u dezinfekciji i zaštiti tela, ali i prostora u kojima boravimo

soda bikarbona Soda bikarbona je efikasno sredstvo za negu kože ali i dezinfekciju tela i prostora Foto: Shutterstock

Soda bikarbona bi trebalo da bude nezaobilazni sastojak svakog domaćinstva. Poznate su njene brojne zdravstvene prednosti, kao i korisna svojstva u nekim svakodnevnim aktivnostima.

Soda bikarbona ima jaka alkalna svojstva

Soda bikarbona odlično balansira pH nivo kože, pa će ona biti i zdravija i sjajnija.  Ovu moć duguje svojoj alkalnoj prirodi. Uz to, uklanja i mrtve ćelije sa kože. Koža je, uz digestivni trakt, nešto čemu u zdravstvenom smislu soda bikarbona može najviše da doprinese.

1. Kako se koristi soda bikarbona za zaštitu kože

Najpre, efikasna je u lečenju osipa jer ima izražena antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. Alkalne osobine uticaće povoljno i na otoke i svrab u slučaju ujeda insekata. Dodajte kokosovo ulje u sodu bikarbonu i od svega napravite glatku pastu. Držite je na pogođenom mestu 5 minuta i osetićete na koži izuzetno umirujući efekat.

2. Soda bikarbona pomaže da nestanu ožiljci od akni

Istraživanja su pokazala da soda bikarbona ima vrlo blagotovoran uticaj na ožiljke od akni. Koža koja je masna, sklonija je aknama u toku leta zbog visokih temperatura i pojačanog znojenja. Gustu pastu od sode bikarbone sa vodom nanesite na kožu. Soda bikarbona će ukloniti mrtve ćelije i pomoći obnavljanju iziritirane i oštećene kože, a ovu pastu možete da koristite dva puta dnevno.

3. I opekotine od sunca može da reši soda bikarbona

Odlična je za saniranje opekotina od sunca jer ima efekat hlađenja. Koristite gustu pastu po prethodnom receptu i nanesite na zahvaćeno područje, a zatim isperite. Umiriće svrab, biće manji iritacija i bol, a koža će se lakše obnoviti.

4. Stomačni problemi i gorušica su česti u toku leta

Problemi koji se javljaju sa varenjem, refluksom kiseline, gorušicom, nadutošću, gasovima, dijarejom ili podrigivanjem, nisu posledica povećane količine želudačne kiseline, već njenog smanjenja. U istom procesu se smanjuje i količina hranljivih sastojaka iz hrane koji su nam potrebni. Crevne infekcije, dijareja i povraćanje su veoma česti u toku letnjih meseci, ali sa sodom bikarbonom, iako može da pomogne, nikako ne treba preterivati, posebno ako je želudac već iziritiran.

5. Napravite prirodni dezodorans od sode bikarbone

Ljudski znoj zapravo nema miris i formira se tek po razgradnji bakterija ispod pazuha. Tu se pretvara u kisele toksične materije koje emituju neprijatan miris. Soda bikarbona utiče na smanjenje neprijatnog mirisa čineći ga manje kiselim. Utapkajte pod pazuh sodu bikarbonu razblaženu u malo mlake vode i imaćete efikasni, potpuno prirodni dezodorans.

6. Čišćenje pocrnelog nakita od morske vode

Soda bikarbona će vam pomoći u čišćenju nakita koji ste možda zaboravili da skinete pre ulaska u slanu vodu. Potrebno je da u aluminijumsku tepsiju, šerpu ili neku posudu za pečenje obloženu aluminijumskom folijom sipate šolju ključale vode, dodate 1 kašiku sode bikarbone i pola šolje sirćeta. Držite potopljen nakit petnaestak minuta a onda dobro isperite mlakom vodom.

7. Efikasna dezinfekcija kuhinje i kupatila

Ne samo da može da ukloni neke postojane mrlje i kamenac, već i veliku količinu bakterija, kao i neprijatne mirise. U kuhinji ili kupatilu je najefikasnije koristiti sodu bikarbonu u obliku paste tako što ćete je naneti na zaprljanu površinu i temeljno oribati. Nakon toga, isperite toplom vodom.

Soda bikarbona uklanja neprijatne mirise i iz vašeg frižidera.

8. Za preteranu preplanulost kože i začepljene pore

Odlično je sredstvo za prekomernu preplanulost kože koja nekada niti je zdrava, niti izgleda lepo. Napravite pastu od 1 kašičice sode bikarbone sa vodom i dodajte kašičicu sirćeta. Nanesite na kožu i ostavite da odstoji 10 minuta.

Takođe, odlična je i u sprečavanju začepljenja pora na koži uklanjanjem viška ulja i sebuma. Čišćenje sodom bikarbonom će pomoći da se pore otvore i da koža „prodiše“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo