Naslovna / Zdravlje

Po čemu su karakteristične folikularne ciste na jajnicima

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 05. 01. 2023.

Većina cista na jajniku je u telu bez simptoma, ali neki od znakova koji ukazuju na njih jesu nelagoda u donjem delu stomaka, nadimanje, mučnina, povraćanje, kao i bol tokom intimnog odnosa

Ciste na jajnicima Folikularne ciste na jajnicima su benigne tvorevine na ovom organu, ispunjene tečnošću i najčešće ne daju nikakve simptome Foto: Shutterstock

Ciste na jajnicima će najveći broj žena imati bar jednom tokom života. Najčešće su pojava koja je asimptomatska, ne bole, a otkrivaju se tokom redovnih ginekoloških pregleda ili pregleda male karlice iz nekog drugog zdravstvenog razloga.

Šta su ciste na jajnicima i kako nastaju

Jajnici su važan deo ženskog reproduktivnog sistema, sa lokacijom u donjem delu stomaka. Smešteni su sa obe strane materice. I levi i desni jajnik proizvode jajne ćelije, kao i polne hormone hormone estrogen i progesteron.

Tvorevina koja se često razvija u jajniku (na jajniku) naziva se cista. U retkim slučajevima, ciste na jajnicima mogu da prouzrokuju i ozbiljnije probleme, pa zahtevaju praćenje, posebno ako se planira trudnoća.

Šta su folikularne ciste na jajnicima

Male kese ispunjene tečnošću koje se formiraju na površini jajnika zovu se folikularne ciste. Poznate su još i kao perzistentni folikulum ili vodene ciste.

Javljaju se zbog toga što folikulum (mešak) u kome se jaje proizvodi ostaje čitavo, odnosno ne pukne (rupturira). Cista bi inače u regularnim okolnostima trebalo da bude apsrorbovana, ali se to u ovom slučaju ne dešava, pa ostaje na jajniku.

Ciste na jajnicima: koje vrste postoje

Postoje različite vrste cista na jajnicima:

  • dermoidne
  • endometriotične ciste (čokoladne)
  • funkcionalne ciste (najčešći tip).

Funkcionalne ciste dele se na:

  • folikularne ciste
  • ciste žutog tela (Luteinske ciste).

Zašto se javljaju folikuralne ciste na jajnicima

Ovaj tip ciste na jajnicima može da se javi iz dva razloga. Prvi je neka prethodna infekcija zbog koje je spoljni omotač jajnika zadebljao. Takođe, folikularna cista na jajniku može da nastane i usled poremećaja funkcije jajnika.

Veličina folikularne ciste je različita i može da varira od veličine graška do veličine šljive ili prepeličjeg jajeta.

Da li folikularne ciste izazivaju simptome i koje

I folikularne, kao i druge ciste jajnika mogu da budu porpuno bez simptoma, ali i da izazovu upozoravajuće znake. Uz to, ako ih zanemarimo, ponekad dovode do poremećaja u radu, odnosno disfunkcije jajnika.

Ako je folikularna cista jedna (sama) i veća, ponekad se javlja bolom u donjem delu stomaka. Uz to, može da bude prisutan bol pri intimnom odnosu, nelagoda pri mokrenju, kao i poremećaj menstrualnog ciklusa.

Da li folikularne ciste nestaju i pucaju same od sebe

Odgovor je potvrdan. Ove ciste bi trebalo da nestanu same od sebe, a kada puknu, ponekad je simptom oštar bol u donjem delu stomaka, koji može biti osetljiv na dodir. Još neki od simptoma mogu da budu mučnina i povraćanje.

Ponekad se ovi simptomi maskiraju u simptome upale slepog creva ili čak i vanmaterične trudnoće, pa je iskustvo ginekologa od velikog značaja.

Kako se leče folikularne ciste i da li mogu da se pojave ponovo

U slučaju malih i pojedinačnih, ili većeg broja cista koje nemaju simptome, lečenje je retko. Komplikovaniji slučajevi kada su ciste na jajniku višestruke ali imaju i simptome, uz one koje su uticale na poremećenu funkciju jajnika, leče se hirurškim putem.

Reč je o intervenciji prilikom koje se odstranjuje klinasti deo jajnika. Takođe, ako dođe do rupture ciste a simptomi su prisutni i dalje, i tada je moguća hirurška intervencija.

Nakon pucanja, folikularne ciste mogu da se vrate i pojave ponovo, pa pacijentkinje koje su već imale ovu dijagnozu moraju redovno da se javljaju ginekologu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo