Naslovna / Zdravlje

Zašto su žene sa endometriozom u većem riziku od moždanog udara

Priredio/la: S.St.|19:00 - 13. 01. 2023.

Novo istraživanje naglašava da žene sa endometriozom treba da budu svesne dodatnih zdravstvenih rizika

žene sa endometriozom Nije sasvim jasno zašto endometrioza može povećati rizik od moždanog udara Foto: Shutterstock

Žene sa endometriozom mogu imati veći rizik od moždanog udara, navodi se u rezultatima novog istraživanja koje su finansirali Nacionalni instituti za zdravlje. Na osnovu zaključaka, veruje se da više od 11 odsto žena samo u SAD ima endometriozu.

Tretmani za ublažavanje simptoma zaslužni za najveći procenat rizika od moždanog udara kod žena sa endometriozom

Studija je objavljena u Stroke, časopisu Američkog udruženja za moždani udar, i otkrila da žene sa endometriozom imaju 34 odsto veći rizik od moždanog udara za razliku od onih koje nemaju ovo hronično inflamatorno stanje. 

– Ovi nalazi ukazuju na to da žene sa istorijom endometrioze mogu biti izložene većem riziku od moždanog udara – navodi se u saopštenju za medije višeg autora studije Stacey Missmer, doktora nauka, profesora akušerstva, ginekologije i reproduktivne biologije na Koledžu za humanu medicinu Državnog univerziteta u Mičigenu.

Klinički lekari treba da posmatraju zdravlje žene u celini, uključujući povišen krvni pritisak, visok holesterol i druge faktore moždanog udara, a ne samo simptome koji su posebno povezani sa endometriozom, kao što su bol u karlici ili neplodnost – dodala je dr Missmer.

Endometrioza se javlja kada tkivo slično onome koje oblaže matericu – ili endometrijum – raste izvan materice, obično na jajnicima, jajovodima ili na crevima ili bešici. Ovo može izazvati ekstremne bolove, često u vreme menstruacije, kao i, između ostalog, neplodnost, izuzetno teške menstruacije i probleme sa varenjem.

Prema autorima studije, tretmani koji se često koriste za ublažavanje simptoma – uključujući histerektomiju (hirurško uklanjanje materice) i/ili ooforektomiju (hirurško uklanjanje jajnika) i hormonsku terapiju u postmenopauzi – bili su zaslužni za najveći procenat rizika od moždanog udara kod žena sa endometriozom.

Endometrioza povezana sa povećanim rizikom od moždanog udara

Sve u svemu, „postojalo je veoma ograničeno istraživanje o endometriozi i riziku od moždanog udara”, rekla je za Health glavni autor studije Leslie V. Farland, doktor nauka, docent na odeljenju za epidemiologiju i biostatistiku na Univerzitetu u Arizoni.

Taj nedostatak istraživanja ono je što je podstaklo dr Farland i njene kolege da razmotre kako endometrioza može uticati na rizik od moždanog udara – posebno zato što je prethodno istraživanje njenog tima „primetilo vezu između endometrioze i povećanog rizika od krajnjih tačaka kardiovaskularnih bolesti uključujući hipertenziju, visok holesterol i infarkt miokarda”, rekla je dr Farland.

Za ovu studiju, dr Farland i njen tim analizirali su podatke 112.056 žena starosti između 25 i 42 godine, koje su bile uključene u Nurses’ Health Study II – jedno od najvećih istraživanja faktora rizika od glavnih hroničnih bolesti kod žena. Od ovog broja, 5.244 žene imale su klinički dijagnostikovanu endometriozu.

Istraživači su analizirali podatke koji su prikupljani svake dve godine tokom perioda od 28 godina, tražeći druge zbunjujuće faktore ili faktore rizika za moždani udar, uključujući unos alkohola, indeks telesne mase (BMI), upotrebu oralnih kontraceptiva i ishranu, između ostalih faktora. Među svim učesnicima, 893 žene su za to vreme imale moždani udar.

Utvrđeno je da žene sa dijagnozom endometrioze imaju 34 odsto veći rizik od moždanog udara u poređenju sa ženama koje nisu imale endometriozu. A najveći rizik od moždanog udara povezan je sa ženama koje su imale histerektomiju i/ili ooforektomiju (39 odsto) i onima koje su primale hormonsku terapiju u postmenopauzi (16 odsto). Istraživači nisu pronašli vezu između endometrioze i moždanog udara kada su u pitanju drugi faktori kao što su starost, istorija neplodnosti, BMI ili status u menopauzi.

Određeni tretmani za endometriozu mogu dovesti do većeg rizika

Nije sasvim jasno zašto endometrioza može povećati rizik od moždanog udara. Dr Farland je napomenula da studija nije istraživala razlog za vezu – jednostavno je pronašla vezu. U okviru studije takođe nije bilo moguće da se razdvoji rizik od različitih tipova moždanog udara, kao što su ishemijski i hemoragični moždani udar, dodala je ona.

Pošto se većina moždanih udara među ženama sa endometriozom dogodila kod onih koje su bile podvrgnute hirurškim procedurama ili hormonskoj terapiji, to su verovatni faktori – ali je takođe nejasno zašto, rekla je dr Missmer za Health. Iako je cilj tretmana smanjenje simptoma i upale, njena teorija je da sami postupci i tretmani takođe mogu da povećaju rizik od moždanog udara.

– Postoje okolnosti kada su histerektomija i/ili ooforektomija najbolji izbor za ženu, međutim, moramo da budemo sigurni da su pacijenti svesni potencijalnih zdravstvenih rizika povezanih sa ovim procedurama – rekla je dr Missmer u saopštenju za javnost i dodala:

– Druga istraživanja takođe sugerišu da je histerektomija povezana sa povećanim rizikom od moždanog udara čak i ako nema istorije endometrioze.

Iako prethodna istraživanja koja povezuju histerektomiju i/ili ooforektomiju nisu istraživala uzroke, stručnjaci veruju da menopauza, izazvana procedurama, može uticati na rizik od moždanog udara.

– Podaci su ograničeni na to da li samo histerektomija ima bilo kakav uticaj na kardiovaskularno zdravlje. Međutim, postoje podaci koji sugerišu da je povećan rizik od kardiovaskularnih događaja kao što su srčana oboljenja i moždani udar povezani sa ooforektomijom koja dovodi do hirurške menopauze – rekla je za Health dr Angela Chaudhari, šef ginekologije i ginekološke hirurgije u Northwestern Medicine.

Razlika između same histerektomije i histerektomije i/ili ooforektomije je važna. Sama histerektomija ne bi trebalo da utiče na proizvodnju hormona. Međutim, histerektomija sa ooforektomijom, ili sama ooforektomija, uticaće na nivoe hormona, pošto su jajnici glavni izvor proizvodnje estrogena u telu.

– Kada se histerektomija kombinuje sa bilateralnom ooforektomijom može da se poveća rizik od moždanog udara, posebno kod mlađih pacijentkinja kod kojih bi operacija rezultirala preranom menopauzom – izjavila je za Health dr Tamisa Koythong, docent na predmetu akušerstva i ginekologije i minimalno invazivne ginekološke hirurgije na Baylor College of Medicine i dodala:

Međutim, sama histerektomija bez uklanjanja jajnika nema isti povećani rizik, a to je zato što histerektomija ne bi trebalo da utiče na hormonski status žene, jer to u potpunosti zavisi od funkcije jajnika.

Postmenopauzalna hormonska terapija –  ili terapija nadoknade hormona – takođe može uticati na nivoe hormona. 

Postoji povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara kod žena koje primaju terapiju nadoknade hormona, posebno kombinaciju estrogen-progesteron – kaže dr Chaudhari.

Ali generalno, „ne razumemo u potpunosti kako je ovaj rizik povezan sa dugoročnim zdravstvenim ishodima – kaže dr Missmer, dodajući da je „potrebno više istraživanja”.

Važnost nege i prevencije celog tela kod endometrioze

Iako pacijenti i njihovi zdravstveni radnici treba da budu svesni dodatnih zdravstvenih rizika od endometrioze.

– Iako smo primetili da žene sa endometriozom imaju rizik od moždanog udara koji je veći nego kod žena bez endometrioze, apsolutni rizik od moždanog udara kod žena sa endometriozom i dalje je nizak – kaže dr Farland.

Međutim, istraživanje i dalje naglašava da osobe sa endometriozom treba da obrate pažnju na zdravlje celog tela

– Ono što je bitno jeste da osobe sa endometriozom moraju da budu svesne svih znakova i simptoma u vezi sa zdravljem celog organizma, a ne samo bola i neplodnosti. Sve što je u vezi sa kardiovaskularnim ili cerebrovaskularnim oboljenjima mora im biti od izuzetnog značaja – ističe dr Missmer. 

Isto važi i za opcije lečenja endometrioze. 

– Lekari moraju da budu svesni o kojoj hirurškoj intervenciji razgovaramo sa pacijentima, uzimajući u obzir njihovu starost. To deo razloga zbog kog je lečenje endometrioze toliko teško. Moramo da napravimo ravnotežu između lečenja same bolesti, istovremeno uzimajući u obzir pacijenta u celini, koji je još uvek u opasnosti od drugih hroničnih bolesti – napominje dr Koythong.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo