Naslovna / Zdravlje

Slabost u rukama nekada može biti posledica povrede lakta

Priredio/la: D. T.|17:00 - 17. 01. 2023.

Stalno savijanje podlaktice može izazvati povrede tetiva. I pored imena golferski lakat , ova slabost u rukama nije rezervisana samo za sportiste

slabost u rukama Slabost u rukama i pri pokušaju da uhvatimo predmet ili tokom proteganja mišića neki su od simptoma golferskog lakta Foto: Shutterstock

Slabost u rukama i pri pokušaju da uhvatimo predmet ili tokom protezanja mišića neki su od simptoma povrede mišića čija je zadatak da obezbede funkciju savijanja prstiju ruke i ručnog zgloba. Ova povreda se stručno zove golferski lakat (medijalni epikondilitis). Stanje je uglavnom posledica povrede srednjeg epikondila, to jest koštane kvrge unutrašnjeg dela lakta.

Šta je golferski lakat?

Golferski lakat je oblik tendonitisa koji uzrokuje bolove u tetivama koje  povezuju podlakticu sa laktom. Bolovi obično nestaju posle odmora. Golferski lakat nije u tolikoj meri poznat pojam kao teniski lakat, koji je posledica oštećenja tetiva na spoljašnjoj strani lakta.

Simptomi golferskog lakta mogu se ispoljavati povremeni bolom, koji je prisutan pri pokušaju da uhvatimo neki predmet. Lakat je ukočen, osetljivost i bol zahvata obično unutrašnju stranu lakta ili unutrašnju stranu podlaktice. Moguć je bol pri stiskanju pesnice ili zamahivanju palicom za igranje golfa. Pacijenti se žale i na slabost u rukama i zglobovima, trnce ili utrnulost u prstima najčešće u domalom i malom prstu.

Zašto se javlja slabost u rukama?

Ova slabost u rukama obično je posledica prekomernog naprezanja mišića podlaktice koji nam pružaju mogućnost da hvatamo predmete, rotiramo ruku i savijamo zglob. Stalno savijanje podlaktice može izazvati povrede tetiva. I pored imena golferski lakat, ova slabost u rukama nije rezervisana samo za sportiste. Učestali i isti pokreti ruke, zgloba ili podlaktice mogu usloviti pojavu golferskog lakta.

Ovi oblici povreda viđaju se među sportistima koji koriste reket i najčešće su tada posledica loše tehnike. Slabost ruku može biti prisutna i u sportovima koji su zasnovani na bacanju predmeta, kao što su kuglanje, bacanje koplja, streličasto, bejzbol. Golferski lakat je prisutan i kod osoba čije su profesije zasnovane na stalnom ponavljaju istih pokreta rukom, kao kod stolara, molera, vodoinstalatera,  radnika u građevinarstvu.

Lečenje odmorom i ledom

Bol može biti i posledica treninga sa težinom, ukoliko na primer nije dobra tehnika dizanja tegova, može doći do preopterećenja tetiva i mišića lakta. Bol koji izaziva i slabost ruku uglavnom može nestati sam od sebe bez lečenja. Ukoliko bolovi ne prestaju savet je da se na lakat zahvaćen povredom stavi led i da se drži 15 do 20 minuta. Ovaj tretman je potrebno ponoviti tri ili četiri puta dnevno. Savetuje se pre svega da se lakat odmara od otežavajućih aktivnosti.

Bolovi se mogu ublažiti i oralnim NSAID (nesteroidni antiinflamatorni lekovima), u težim stanjima moguća je primena injekcija kortikosteroida ili direktna primena leka protiv bolova u lakat. U slučaju da je bol prisutan i posle nekoliko meseci, možda će biti potrebna operacija, kojom se saniraju oštećeni delovi tetiva, oporavak može trajati 3 do 6 meseci.

Kako se može sprečiti slabost u rukama?

Najbolja prevencija golferskog lakta jeste izbegavanje naprezanja lakta. Svaku aktivnost tokom koje osećamo bolove u laktu treba prekinuti pre nego što dođe do pogoršanja stanja. Vežbe istezanja i jačanja mogu biti od koristi i pomoći da bolovi brže nestanu. Savet je da se sa stručnim licem osmisli plan najboljih vežbi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo