Naslovna / Zdravlje

Pre kolonoskopije radi se FOBT test stolice – šta on može da otkrije

Priredio/la: I. V. |11:00 - 18. 01. 2023.

Kolonoskopija je najsigruniji skrining test za otkrivanje polipa ili raka debelog creva i ukoliko je osoba u riziku od ovog karcinoma, lekar treba da odredi korake – od kojih testova treba krenuti analize

FOBT test Krv u stolici znači da se krvarenje dešava negde u digestivnom traktu Foto: Shutterstock

FOBT ili test fekalne okultne krvi spada u vrstu skrining testova koji se obavljaju kod kuće u cilju pronalaženje najsitnijih tragova krvi u stolici, koji ukazuju da nešto nije u redu u digestivnom traktu. Test fekalne okultne krvi  često se koristi za skrining kolorektalnog karcinoma, ali pozitivan rezultat FOBT sam po sebi nije dijagnoza raka.

Šta je FOBT test fekalne okultne krvi i šta pokazuje?

Svako može, zbog brojnih razloga, da ima krv u stolici, a da je ne vidi. Zbog toga se primenjuju testovi stlice koji krv otkrivaju laboratorijskom analizom fecesa. Test fekalne okultne krvi je skrining koji traži skrivenu (okultnu) krv u stolici i može da identifikuje sitne tragove krvi koje se ne vide golim okom. Ovaj test pomaže zdravstvenim radnicima da dijagnostikuju nekoliko zdravstvenih stanja.

Krv u stolici znači da se krvarenje dešava negde u digestivnom traktu. Ova vrsta krvarenja nije normalna i obično je znak zdravstvenog stanja, a najčešće:

  • Anemija, kada telo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca
  • Kolitis, upala ili iritacija u debelom crevu
  • Kolorektalni karcinom, rak koji se javlja u donjem delu debelog creva ili rektuma
  • Divertikuloza, proširena oblast nalik na mehur na zidu debelog creva
  • Hemoroidi, otečene vene unutar rektuma ili izvan anusa
  • Polipi debelog creva, ravna, uzdignuta ili izraslina nalik stabljici na sluznici debelog creva ili rektuma
  • Čirevi, rane koje se razvijaju u digestivnom traktu ili rektumu.

Koja je svrha testa fekalne okultne krvi?

Ako neko ima određene simptome, kao što su bol u stomaku, umor, bol oko rektuma ili rektalno krvarenje, lekar može da preporučiti da se uradi FOBT test, a najčešći razlog za ovaj test je skrining za kolorektalni karcinom. Sam po sebi, test fekalne okultne krvi ne može da dijagnostikuje kolorektalni rak ili bilo koji problem sa varenjem. U zavisnosti od rezultata FOBT testa, možda će biti potrebano više testiranja kako bi se potvrdila dijagnoza.

Za ljude između 45 i 75 godina, koji su u prosečnom riziku od kolorektalnog karcinoma, preporučuju se redovni pregledi, što znači da FOBT test treba uraditi jednom godišnje. Osobe starije od 75 godina ili one koje imaju veći rizik od razvoja kolorektalnog raka, trebalo bi sa lekarom da utvrde koje vrste skrininga je najbolje uraditi. Lekar utvrđuje nivo rizika i određuje koliko često test treba uraditi.

Koje vrste FOBT testova postoje?

U laboratoriji se rade 3 vrste testa fekalne okultne krvi:

  1. Gvajaka fekalni test okultne krvi (gFOBT): Otkriva skrivenu krv u stolici pomoću hemikalije koja se zove gvajak. Ovaj test fekalne okultne krvi najmanje je osetljiv od svih testova – što znači neće otkriti toliko ozbiljnih stvari već ishrana morati da se promeni  nekoliko dana
  2. Fekalni imunohemijski test (iFOBT ili FIT): Pronalazi tragove krvi u stolici koristeći antitela-
  3. Fekalni DNK test (FIT-DNK): Ovo je novija vrsta testa koji traži ćelije sa abnormalnom DNK koja bi mogla da se nađe u stolici. Kada neko ima rak u debelom crevu ili bilo gde u crevima, neke od ovih ćelija na kraju prođu kroz izmet. Fekalni DNK testovi su najosetljiviji od ova tri testa a to znači – veća je verovatnoća da će otkriti prisustvo raka. Ali, s obzirom na to da fekalni DNK testovi nisu vizuelni testovi, oni ne mogu da otkriju prisustvo prekanceroznih polipa.

FOBT test ne treba u nekoliko situacija:

  • tokom menstruacije – to može da izazove lažno pozitivan rezultat
  • kada neko ima hemoroide koji krvare
  • u slučaju dijagnoze – peptični ulkus
  • kada čovek ima gastritis.

Šta znači pozitivan FOBT test fekalne okultne krvi?

Ako je FOBT test pozitivan, to može da bude znak krvarenja u digestivnom traktu. Pozitivan rezultat može da signalizira kolorektalni karcinom, ali on nije dijagnoza raka. Obično, ako je rezultat pozitivan, lekar predlaže dodatno testiranje kako bi se otkrila lokacija i uzrok krvarenja. Osim što se ne može smatrati dijagnozom karcinoma, za FOBT test važi i pravilo da ne ukazuje na potencijalne izvore krvarenja, već samo može da pokaže prisustvo krvi. Takođe, treba imati u vidu da i svi tumori ne krvare, već krvarenje može da ima i druge uzroke – čir, hemoroidi, progutana krv iz usta.

Kako pacijent treba da se pripremi za test fekalne okultne krvi?

Fekalni imunohemijski test (FIT) ne zahteva nikakvu pripremu, ali gvajak test fekalne okultne krvi (gFOBT) traži da čovek pridržava nekih preporuka. Pre nego što se uradi gFOBT test, lekar može da preporuči da se izbegava određena hrana i lekovi, koji mogu da utiču na rezultate testa.

Nedelju dana pre testa, možda ćete morati da izbegavate:

  • Nesteroidne, antiinflamatorni lekovi (NSAID), kao što su ibuprofen, naproksen i aspirin. Ako uzimate aspirin za srčane probleme, razgovarajte sa lekarom pre nego što prestanete da uzimate lek.
  • Vitamin C u količinama preko 250 mg dnevno. Ovo uključuje vitamin C iz suplemenata, voćnih sokova ili voća.
  • Tri dana pre testa, trebalo bi izbegavati crveno meso, kao što su govedina, jagnjetina i svinjetina, jer tragovi krvi iz ovog mesa mogu da se pojave u stolici.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dragana Simic
18:40, 03. 03. 2024.
Odgovori

NA sta ukazuje semena tvrde I retke „stolica“ bez vidljive krvi u fekaliji?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo