Naslovna / Zdravlje

Kada polip debelog creva može da se pretvori u karcinom

Priredio/la: I. V. |15:30 - 14. 01. 2023.

Kolorektalni hirurzi naglašavaju da polipe ne treba zanemarivati, jer, na kraju krajeva, rak debelog creva upravo nastaje od polipa

polip debelog creva Uklanjanje polipa smanjuje rizik od raka debelog creva. Foto: Shutterstock

Polip debelog creva, u zavisnosti od veličine, oblika i načina na koji raste utiče na rizik od pojave raka debelog creva. Stručnjaci napominju da se ne pretvaraju svi polipi u rak, ali ih sve ipak treba ukloniti. Velika većina kolorektalnih polipa su bezopasne izrasline, koje niču na sluznici debelog creva ili rektuma. Prilično su česti, posebno kod odraslih, starijih od 45 godina.

Polip debelog creva ne treba zanemarivati jer se rak može razviti od njega

Kolorektalni hirurzi naglašavaju da polipe ne treba zanemarivati, jer, na kraju krajeva, kolorektalni karcinom počinje od polipa, a pronalaženje i uklanjanje ovih polipa smanjuje rizik od razvoja bolesti. Zbog treba obratiti pažnju koja je razlika među polipima i da li su neki više zabrinjavajći od drugih. U tom kontekstu se posebna pažnja obraća na veličinu, oblik i način na koji polipi rastu.

Veličina polipa debelog creva – Što je polip manji, manja je verovatnoća da će se razviti u karcinom. Polipi mogu da budu veličine od manje od 5 milimetara do „giganta“ dimenzija preko 30 milimetara. Kako bi se veličina polipa vizuelno doživela, kolorektalni hirurzi navode da je mali polip veličine glave šibice. Veći polipi mogu da budu veliki skoro kao palac prosečne osobe. Studije pokazuju da nekoliko manjih polipa može da bude kancerogeno. Međutim, kako polipi polako rastu i rizik od raka raste. Procenjuje se da je potrebno oko 10 godina da se rak formira u kolorektalni polip.

Oblik polipa debelog creva – Polip debelog creva može da se javiti u tri osnovna oblika:

  1. Sesilni polipi su u obliku kupole i rastu ravno na zidu debelog creva. Oko 85 odsto polipa pripada ovoj grupi. Sesilni polipi mogu donekle mogu lako da se uhvate i uklone prilikom kolonoskopije, iako se veći polipi obično vade u komadima.
    2. Polipi sa pedukulacijom vise sa drške pričvršćene za zid debelog creva, poput trešnje  na stabljici. ​​Lako ih je uočiti i obično se mogu ukloniti u jednom komadu tokom kolonoskopije. Rak, na primer, može da se razvije na glavi polipa sa pedukulacijom.
    3. Ravni polipi su najređi polipi, koji čine oko 2 procenata otkrivenih lezija. Najteže ih je ukloniti i ponekad ih je teško locirati.

Način na koji raste polip debelog creva – Obrasci rasta polipa debelog creva takože mogu da budu uzrok nastanka raka debelog creva. Lekari pregledaju uklonjene polipe pod mikroskopom kako bi izbliza analizirali njihove ćelije. Pregled treba da odredi nivoe displazije, termin koji se koristi da opiše kako se kancerogeni polipi pojavljuju na ćelijskom nivou. Polipi sa znacima displazije visokog stepena imaju dezorganizovane ćelije sa većim, tamnijim centrom. Ove displastične ćelije često rastu „divlje“, što je znak da je rak možda bio blizu formiranja u polipu. Lekar može da preporuči naknadnu kolonoskopiju ranije nego što je uobičajeno ako pronađe polipe sa visokostepenom displazijom. Polipi sa ćelijama koje izgledaju samo blago abnormalno označeni su kao da imaju displaziju niskog stepena i manje zabrinjavaju.

Šta je adenom?

Adenomi su polipi sastavljeni od tkiva, koje izgleda kao uobičajena sluznica debelog creva, ali nije. Postoje 3 vrste adenoma, koje lekari mogu da utvrde posmatranjem pod mikroskopom:

1. Tubular. Ovi adenomi izgledaju kao male cevčice zaglavljene u sluznicu debelog creva. Obično su manje veličine i manje zabrinjavajuće.
2. Vilozni. Ova vrsta adenoma se širi poput listova paprati, što je znak bržeg i haotičnijeg rasta. Vilozni adenomi su obično veći i veća je verovatnoća da će biti kancerozni.
3.Tubulovilozni. Ovaj tip adenoma je mešavina tubularnog i viloznog adenoma, sa karakteristikama svakog od njih.

Takođe, postoje i nazubljeni polipi, koji izgledaju kao zubi testere pod mikroskopom. Oni su suptilni, bledi i bez mnogo oblika, i teže se otkrivaju kolonoskopijom, a oko 25 odsto karcinoma debelog creva potiče od nazubljenih polipa.

Da li polip debelog creva treba ukloniti?

Kolorektalni hirurzi uvek će preporučiti da se ukloni polip debelog creva. Iako se svi polipi ne pretvaraju u rak, svi kolorektalni karcinomi počinju kao polipi, tako da uklanjanje eliminiše pretnju koju predstavlja polip. Kolonoskopija se preporučuje svima koji napune 45 godina ili ranije, ako neko ima veće faktore rizika kao što je porodična istorija raka debelog creva. Testovi stolice su takođe opcija za skrining na rak debelog creva, ali kolonoskopija ostaje preporučena metoda. Lekari podsećaju da je realnost da su polipi debelog creva prilično česti, a dobra vest je da njihovo uklanjanje smanjuje rizik od raka debelog creva. Takođe ističu da je kolonoskopija sigurna i efikasna procedura koja može da spasi život i zato je ne treba odlagati.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jelica Kecić
19:40, 14. 01. 2023.
Odgovori

Ja sam ta koja je to pre godinu ipo doživela i preživela.
Ph nalazi posle operacije su mi negativni, svaka 3 meseca tumor markeri su mirni.
Ponašam se kao da nikad nisam operisana, jedem šta mi organizam traži, sada čvarci, kobasice i puno povrća presno i kuvano.
Dijagnoza mi je uvek u glavi.
Apelujem na vaše čitaoce da često kontrolišu krvnu sliku, kolonoskopiju.
Često čitam vaše tekstove, super su i razumljivi.
Srdačne pozdrave Jelica

Ljiljana
15:37, 15. 01. 2023.
Odgovori

Hvala na dobroj informaciji. Jasno opisano da svi mogu razumeti i uraditi preventivu.

Zorica
19:53, 16. 01. 2023.
Odgovori

Da od polipa, (u mom slučaju) nastalo je ono čega se svi pribojavaju. Po procijeni hirurga polip je mirovao 10 god. dok se nije aktivirao. Imala sam 37 god. Prošla sam operaciju, radioterapiju, hemoterapiju.Od toga je prošlo 5.god.
Pridržavam se redovnih kontrola i kolonoskopiju odradim kada ljekar odredi.Kada se prehrane tiče slušam svoj organizam i naravno sve jedem ali u manjim količinama.
Srdačan pozdrav

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo