Naslovna / Zdravlje

Rak rektuma mogao bi da se leči bez operacije, hemioterapije i zračenja, da li smo na pragu velikog otkrića

Priredio/la: D. T.|13:00 - 25. 01. 2023.

Lek dostarlimab je PD-1 antitelo i deo je grupe lekova koji oslobađaju blokirani imuni odgovor organizma na tumor i stimulišu imune ćelije sopstvenog tela, kao što su, na primer limfociti, da prepoznaju, napadnu i unište ćelije tumora

rak rektuma Najčešći tumori digestivnog trakta su karcinomi debelog creva sa čestom lokalizacijom u rektumu Foto: Shutterstock

Rak rektuma mogao bi u budućnosti da se leči intravenskom terapijom i poštedi pacijente od operacije, hemioterapije i zračenja, glase rezultati istraživanja male studije. Najčešći tumori digestivnog trakta su karcinomi debelog creva sa čestom lokalizacijom u rektumu. Srbija spada u red evropskih zemalja sa srednje visokim stopama obolevanja, ali visokom smrtnosti od ovog oblika karcinoma.

Rani uvid u revolucionarnu terapiju

U novom, kako se kaže, „revolucionarnom kliničkom ispitivanju“, istraživači zabeležili su potpun odgovor na  imunoterapijski tretman dostarlimabom. Kod svih pacijenata koju su učestvovali u istraživanju došlo do nestanaka tumora rektuma, navodi studija, predstavljena na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju u Čikagu i istovremeno objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine.

Studija čiji je autor Hanna K. Sanoff gastrointestinalni medicinski onkolog i klinički istraživač na Lineberger Comprehensive Cancer Center University of North Carolina navodi da ovo istraživanje pruža „rani uvid u revolucionarnu  terapiju“.

Može li ovaj lek da zameni postojeći oblik lečenja raka rektuma?

Dr Anup Kasi profesor University of Kansas Cancer Center, koji nije bio uključen u istraživanje, smatra da su rezultati impresivni i obećavajući jer se ne radi samo o „smanjenju tumorske mase, već potpunom odgovoru na terapiju“.

I pored toga što ima razloga za optimizam, potrebno je nastaviti istraživanja o najboljim načinima lečenja raka rektuma. Ovaj oblik lečenja ne može još u potpunosti da zameni postojeću terapiju raka rektuma, upozoravaju doktori.

Lek za 5 do 10 pacijenata sa rakom rektuma

U studiju je bilo uključeno 18 osoba sa rakom rektuma. Pacijentu su podeljeniju u faze 2 ispitivanja koje su vodili kliničari Memorial Sloan Kettering Cancer Center u Njujorku. Svi pacijenti su imali „lokalno uznapredovali“ rak rektuma, što znači da se tumor nije proširio na druge delove tela. Važno je napomenuti da su u ispitivanje bili uključeni samo pacijenti koji su imali specifičnu mutaciju gena koja može dovesti do nastanka raka rektuma. Prema autorima studije, oko 5 do 10 odsto karcinoma rektuma ima ovu mutaciju nazvanu „nedostatak popravke neusklađenosti“.

– To znači da ovi rezultati neće uticati na tok lečenja 90 do 95 odsto pacijenata sa dijagnozom raka rektuma – objašnjava dr Georgios Karagkounis, hirurški onkolog sa University or Texas Southwestern Medical Center.

Remisija u trajanju od jedne godine

U avgustu 2021, Američka administracija za hranu i lekove proširila je upotrebu PD-1 blokatora za odrasle pacijente sa   uznapredovalim čvrstim tumorima koji imaju genetsku mutaciju „nedostatak popravke neusklađenosti“, usled čega nastaje ovaj podtip tumora rektuma. Učesnici pomenute studije dobijali su intravenskim putem lek dorstalimab.

Pacijenti su, svake treće nedelje, tokom šest meseci dobijali dorstalimab. Potpunu remisiju (stanje mirovanja bolesti bez simptoma) imalo je 14 pacijenta. Kod ovih osoba malignitet se više nije mogao uočiti fizičkim pregledom, endoskopijom, pozitronskom emisionom tomografijom, magnetnom rezonancom. Tokom sledećih šest meseci kod svih pacijenata nije bilo moguće detektovati tumorsku masu. Od 14 pacijenata njih pet je bilo u remisiji godinu dana, rekla je dr Andrea Cercek.

Rak rektuma čini trećinu kolorektalnih karcinoma

Nisu prijavljeni ozbiljne neželjene reakcije na lek. Najčešći neželjeni efekti terapije bili su osip, svrab, umor i mučnina. Jedna osoba koja je učestvovala u ispitivanju imala je probleme sa štitnom žlezdom.

Rak rektuma zahvata završni deo debelog creva i čini trećinu kolorektalnih karcinoma i najčešće se leči kombinacijom operativnog zahvata, hemioterapije i zračenja. Pojedinim pacijentima posle uklanjanja tumora, potrebna je i kolostomija. Sve ove intervencije mogu ozbiljno uticati na kvalitet života pacijenta, a ovaj novi oblik terapije mogao bi da pacijente poštedi od operacije hemioterapije i terapije zračenjem.

Šta je dostarlimab?

Lek dostarlimab je PD-1 antitelo i deo je grupe lekova koji oslobađaju blokirani imuni odgovor organizma na tumor i stimulišu imune ćelije sopstvenog tela, kao što su, na primer limfociti, da prepoznaju, napadnu i unište ćelije tumora.

Tumori se nekada razvijaju i na svojoj površini grade molekule koje mogu da zakoče delovanje ćelija čiji je zadatak da brane imuni sistem. Lek  dostarlimab koji je testiran u ovoj studiji je blokator PD-1 kontrolne tačke i on pruža mogućnost ćelijama imunog sistema da se aktiviraju i počnu da uništavaju tumor.

Dostarlimab otključava prirodni imunološki sistem tela i omogućava mu  borbu sa karcinomom. Lek deluje na specifične ćelije raka kojima nedostaje gen koji im pruža mogućnost da poprave vlastitu DNK. PD-1 blokatori koriste se za lečenje različitih vrsta raka. Veoma su efikasni kao tretman prve linije za ljude sa metastatskim kolorektalnim karcinomom usled mutacije „nedostatak popravke neusklađenosti“.

Nema dovoljno saznanja o dugoročnom odgovoru

Dostarlimab se pokazao kao „izuzetno efikasan“ kod 14 pacijenata koji su do sada završili lečenje, navode autori studije.
Nalazi studije pružaju dosta „razloga za veliki optimizam“,  ali dr Sanoff navodi da je još suviše rano da ovaj lek zameni trenutni pristup lečenju karcinoma rektuma.

Rak rektuma se vraća kod 20 do 30 odsto pacijenata koji nisu bili podvrgnuti hirurškom zahvatu. Nema dovoljno saznanja ni o dugoročnom odgovoru, a rezultati ove male grupe pacijenata se ne mogu generalizovati. Istraživači naglašavaju da konkretnijim zaključcima moraju da prethode dugoročnije studije, u koje bi bilo uključeno više pacijenata. I pored toga što velika većina pacijenata nema ovaj podtip raka rektuma, za pacijente koji imaju mutaciju „nedostatak popravke neusklađenosti“, ovo je ohrabrujuća vest, smatraju autori studije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo