Naslovna / Zdravlje

9 načina za lečenje fisura bez operacije

Priredio/la: S.St.|15:30 - 16. 02. 2023.

Ne zahtevaju sve analne fisure operaciju. Većina se može izlečiti uz pomoć nehirurških tretmana, kao što su promene u ishrani, lekovi bez recepta za omekšavanje stolice i kreme za lokalnu upotrebu

fisura Ako analna fisura već postoji, ali se javlja novi ili jači bol ili krvarenje, odmah se treba javiti lekaru Foto: Shutterstock

Analna fisura je mali rascep ili pukotina na koži koja oblaže anus. Ovo stanje utiče na područja anusa i rektuma. Izaziva oštar i jak bol u predelu čmara u toku pražnjenja creva i nekoliko sati nakon nakon toga. Rascepi koji se hronično ponavljaju teži su za lečenje, jer je veća verovatnoća da će konzervativni tretmani biti neuspešni. Medicinske intervencije i promene životnih navika mogu pozitivno da utiču na akutne analne fisure i da ih izleče.

1. Čest unos tečnosti pomaže u lečenju analnih fisura

Većina slučajeva analnih fisura javlja se kod ljudi sa opstipacijom sa obilnom ili tvrdom stolicom. Dokazi ukazuju na povezanost između malog unosa tečnosti i crevne konstipacije. Svakodnevni unos dovoljne količine vode sprečava dehidraciju. Nedovoljna količina unesene vode može dovesti do tvrđe stolice koja stvara veliki problem prilikom pražnjenja creva. Preporučuje se da prosečna odrasla osoba dnevno unese između šest i osam čaša vode. Studija iz 2018. godine o smanjenju postoperativne konstipacije otkrila je da povećanje unosa tečnosti i vlakana značajno smanjuje rizik od razvoja zatvora.

2. Izbegavanje kofeina

Kofein je diuretik. Diuretici pomažu telu da se oslobodi viška vode i soli. Međutim, diuretički efekat kofeina može da izazove dehidraciju, što opet može da dovede do analnih fisura.

Ipak, trenutna istraživanja ovo ne podržavaju u potpunosti. Podaci pokazuju da kod nekih ljudi, više od 180 ml kafe sa kofeinom dnevno može da poveća mokrenje u kratkom roku, ali ne mora nužno dovesti do dehidracije. Adekvatan dnevni unos tečnosti od 1,5 d0 2 litra, kao i napici sa kofeinom, uključujući kafu i čaj, mogu doprineti ukupnom dnevnom unosu vode.

3. Lečenje fisura ishranom bogatom vlaknima

Studija iz 2015. godine pokazuje da je ishrana bogata vlaknima efikasno lečila 87 odsto akutnih analnih fisura za 3 nedelje, a nastavak ishrane tokom godinu dana sprečio je njihovo ponavljanje. Konzumiranje 20-30 grama rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana može pomoći u sprečavanju zatvora. Rastvorljiva vlakna povećavaju količinu stolice, dok nerastvorljiva vlakna pomažu da se ubrza vreme prolaska hrane u digestivni trakt. Laneno seme i psilijum mogu da pomognu u poboljšanju opstipacije. Uzimanje suplemenata na bazi vlakana takođe može da pomogne.

4. Izbegavanje naprezanja sprečava pojavu analnih fisura

Naprezanje zbog tvrde stolice često uzrokuje rascepe ili fisure u anusu. Evo saveta kako da izbegnete naprezanje kod tvrde stolice:

  • Sedite sa ravnim leđima, nagnite se napred i oslonite podlaktice na kolena. Držite noge razdvojene, a kolena viša od nivoa kukova tako što ćete koristiti podmetnuti hoklicu ili podići pete.
  • Učvrstite trbušne mišiće pri svakom nagonu.
  • Držite usta lagano otvorena i izdahnite. Ne treba zadržavati dah prilikom pražnjenja-

5. Laksativi koji se kupuju bez recepta

Laksativi mogu da pomognu kod rešavanja problema tvrde stolice. Odraslima sa analnim fisurama lekari obično propisuju laksative sa agensima za formiranje mase. Oni pomažu da stolica zadrži tečnost, zbog čega je manje verovatno da će postati tvrda i suva. Deci sa analnim fisurama lekari obično preporučuju osmotske laksative polietilen glikol (PEG), kako bi povećali tečnost u crevima i stimulisali njihovu potrebu za izlučivanjem stolice.

6. Lokalni anestetici za ublažavanje bolova od fisura

Primena lokalnih anestetika, kao što je lidokain, na kožu oko anusa može pomoći u ublažavanju bolova. Hidrokortizon, steroid, takođe može pomoći u lečenju svraba, bola, otoka i nelagodnosti u analnom području.

7. Analna fisura i lokalna primena nitrata

Lokalna primena nitrata, na primer, nitroglicerina, pomoći će da se opuste mišići oko anusa i poveća protok krvi do fisure kako bi se podstaklo njeno zarastanje. Zarastanje može trajati 6-8 nedelja, ali nekada to može da bude i 12 nedelja.

8. Lokalni blokatori kalcijumskih kanala

Blokatori kalcijumskih kanala, kao što su diltiazem i nifedipin, takođe mogu da pomognu u opuštanju analnog sfinktera. Lekari ovaj lek propisuju u lokalnoj formi za primenu na koži, ali i oralne lekove. Studija iz 2020. godine pokazala je da su ovi lekovi u lečenju analnih fisura efikasniji od samih lokalnih anestetika.

9. Injekcija botulinum toksina

Injekcija botulinum toksina parališe unutrašnji analni sfinkter na oko 3-4 meseca, što bi trebalo da bude dovoljno da fisura potpuno zaraste. Stopa izlečenja je od 60–80 odsto, ali u 42 odsto slučajeva postoji tendencija da se tokom vremena fisura ponovo pojavi.

Osoba koja oseća bol tokom ili posle defekacije, sa ili bez krvarenja, treba da poseti lekara koji će identifikovati uzrok nakon detaljnog pregleda. Ako analna fisura već postoji, ali se javlja novi ili jači bol ili krvarenje, odmah se treba javiti lekaru. Takođe treba odmah zatražiti lekarski savet ako postoje teški simptomi ili se ne pokaže poboljšanje nakon 8 nedelja lečenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo