Naslovna / Zdravlje

Krv u stolici nije uvek znak teških bolesti, na šta da obratimo pažnju i kada da potražimo pomoć

Priredio/la: D. T.|15:00 - 02. 08. 2022.

Stručnjaci smatraju da crna ili katranasta boja stolice verovatno upućuje na postojanje čira ili nekog problema u gornjem delu digestivnog trakta

krv u stolici Male posekotine ili cepanje tkiva koje oblaže anus često su uzrokovane obilnim i tvrdim stolicama koje nekada mogu biti i bolne Foto: Shutterstock

Krv u stolici je znak krvarenja unutar digestivnog trakta i nije u svim slučajevima naznaka ozbiljnije bolesti. Često je krv u stolici bezazlene prirode, na primer, usled pucanja hemoroida. Količina uočene krvi nekada je toliko neznatna i može se otkriti samo testom na okultno krvarenje, koji daje uvid u to da li postoji skriveno krvarenje u fecesu (stolici). Ponekada se tragovi krvarenja mogu lako uočiti posle upotrebe toaleta. Krvarenje unutar digestivnog trakta nekada se manifestuje crnom ili katranastom bojom stolice.

Krv u stolici je posledica različitih oboljenja

Najrazličitija oboljenje digestivnog trakta mogu da dovedu do neprijatne pojave, zvane krv u stolici.

Divertikularna bolest

Divertikularna bolest ispoljava se proširenjem crevne sluzokože na debelom crevu. Ova proširenja se zovu divertikulumi koji nastaju na mestu gde krvni sudovi prodiru kroz mišićni sloj. Divertikule se uglavnom dijagnostikuju kod starijih osoba ne izazivaju probleme, ali ponekad mogu krvariti.

Analna fisura

Ranica na koži analnog kanala se određuje kao analna fisura. Stanje je praćeno jakim svrabom ili oštrim bolom u rektumu koji se javlja pri pražnjenju creva. Krv se uočava na toaletnom papiru ili donjem vešu. Krv u stolici najčešće je posledica postojanja analne fisure, unutrašnjih hemoroida, a ne tumora. Male posekotine ili cepanje tkiva koje oblaže anus često su uzrokovane obilnim i tvrdim stolicama koje nekada mogu biti i bolne.

Kolitis

Kolitis je zapaljenje debelog creva. Ovo stanje se često ispoljava neprijatnošću ili bolom u abdomenu, koji se može naglo javiti, biti više ili manje bolno.

Angiodisplazija

Angiodisplazija kolona je proširenje krvnih sudova debelog creva. Javljaju se krhki, abnormalni krvni sudovi koji dovode do krvarenja. Ova bolest se uočava kod starijih osoba koje imaju neka produžena oboljenja krvnih sudova poput arterioskleroze, aortne stenoze.

Peptični ulkus

Peptički ulkus (čir) se određuje kao ograničeno oštećenje sluznice želuca ili dvanaestopalačnog creva. To je otvorena ranica na na sluznici želuca ili dvanaestopalačnog creva, i ređe na tankom crevu. Stanje je u mnogim slučajevima posledica infekcije bakterijom Helicobacter pilori (H. pilori). Dugotrajna upotreba antiinflamatornih lekova kao što su aspirin, ibuprofen i naproksen može dovesti do pojave čireva.

Polipi ili rak

Polipi su benigne izrasline koje u nekim slučajevima mogu krvariti i prerasti u karcinom. Znak upozorenja na rak kolona ili rektuma je krv u stolici. Ne mora da znači da će krv uvek biti vidljiva golim okom. Stolica može biti veoma tamne boje i to je znak da u njoj ima osušene krvi.

Dijagnoza krvi u stolici

Važno je da lekar utvrdi pravi uzrok prisustva krvi u stolici. Stručnjaci smatraju da crna ili katranasta boja stolice verovatno upućuje na postojanje čira ili nekog problema u gornjem delu digestivnog trakta. Svetlo crvena krv ili kestenjasta boja stolice često ukazuju na problem u donjem delu digestivnog trakta kao – hemoroide ili divertikulitis. Posle fizičkog pregleda i razgovora s pacijentom, zdravstveni radnik će predložiti dijagnostičke metode kojima se može utvrditi tačan uzrok krvarenja.

Nazogastrična intubacija 

Nazogastrična intubacija ili nosnoželudačna intubacija je metoda kojom se gumena ili plastična sonda čiji vrh ima više otvora, plasira kroz nos, preko grla do želuca. Pacijenti mogu na ovaj način da se veštački hrane, na ovaj način se i ispira želudac kod trovanja, a koristi se kao dijagnostička procedura. Test može utvrditi da li je krvarenje u gornjem ili donjem delu digestivnog trakta.

Ezofagogastroduodenoskopija (EGD)

Ezofagogastroduodenoskopija omogućava pregled gornjeg dela digestivnog trakta – jednjaka, želuca dvanaestopalačnog creva. Stručnjak gastroskopom, koji je fleksibilna cevi sa video kamerom na vrhu, preko korena jezika i ždrela ispituje stanje gornjeg dela digestivnog trakta.

Kolonoskopija

Kolonoskopija je dijagnostičko terapijska procedura kojom se uz primenu fleksibilnog instrumenta (kolonoskopa) ispituje debelo crevo i završni deo tankog creva. Krvava stolica, bolovi, poremećaji rada creva u vidu čestih dijareja ili konstipacija, neki su od najčešćih razloga za kolonoskopski pregled.

Laparotomija

Hirurška procedura tokom koje lekar otvara i pregleda stomak je laparotomija. Neophodna je ako drugi testovi ne uspeju da pronađu uzrok krvarenja.

Stručnjaci nekada na osnovu laboratorijskih testova utvrđuju prisustvo krvi u stolici. Proverava se da li pacijent ima anemiju ili infekciju bakterijom Helicobacter pilori.

Povezani simptomi

Moguće je da se utvrdi krv u stolici i bez prethodnih simptoma. U nekim slučajevima na krv u stolici mogu da ukažu bolovi u stomaku, povraćanje, slabost. Pacijenti otežano dišu, stanje je praćeno i dijarejom, lupanjem srca, nesvesticom i gubitkom telesne težine.

Lečenje krvi u stolici

Stručnjak na osnovu nekoliko tehnika može da zaustavi neposredno krvarenje. Lečenje varira u zavisnosti od uzroka krvarenja i može uključivati primenu lekova za saniranje bakterije Helicobacter pilori, za kontrolu kiseline u želucu ili antiinflamatorne medikamente za lečenje kolitisa. U nekim slučajevima biće potreban operativni zahvat za uklanjanje polipa ili delova debelog creva oštećenih tumorom, divertikulitisom ili inflamatornom bolešću creva.

U zavisnosti od bolesti i stepena oštećenja bolest se može kontrolisati i određenim načinom ishrane. Stručnjaci preporučuju ishranu bogatu biljnim vlaknima koja će olakšati probavu i otkloniti neprijatne posledice konstipacije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Kaca
0:35, 03. 08. 2022.
Odgovori

Imam bolove cinimi se zeluca ili debelog creva vec douze vremena (nez krvarenja) uradila sam dosta analize i videla spécialiste ali ne mogu da prodaju nista trebala bi jos da uradim koloskipiju . Sve to radim u Parizu gde zivim duze vreme

Goran
20:04, 01. 11. 2022.
Odgovori

Pojavilo mi se krv u stolici doktor me je pregledao hemoroide nemam ne osecam nikakve simptome krvna slika mi je u redu sem sto imam kamen u zucnoj kesi na cekanju sam do pet godina zanima me otkud krv u stolici a hemoroide nemam ljuto slano kiselo nejedem ni masnu hranu

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo