Naslovna / Zdravlje

Dehidracija može biti opasna ukoliko je izaziva ulcerozni kolitis

Priredio/la: D.T.|15:00 - 23. 05. 2021.

Dehidrirali ste kada ste stalno žedni, suva su vam usta, muči vas glavobolja, često odlazite u toalet a izbacujete male količine urina…

voda-dehidracija-gubitak tečnosti Generali savet je da pokušate da popijete 8 čaša vode dnevno Foto: Pexels

Dehidracija je stanje organizma praćeno velikim gubitkom tečnosti, najčešće usled čestih dijareja i nekada može biti opasno stanje uslovljeno ulceroznim kolitisom, zapaljenskom bolesti koja pogađa debelo crevo. Iako kod većine ljudi, tegobe brzo prođu, u nekim slučajevima dehidracija uslovljenja ulceroznim kolitisom, može oštetiti bubrege i dovesti do životno ugrožavajućih stanja.

Blaga dehidracija leči se vodom

Blagu dehidraciju možete izlečiti dodatnim postepenim količinama vode. Ne čekajte da osetite žeđ, jer to znači da ste već dehidrirali, već unosite češće manje količine tečnosti. Upala u sluznici debelog creva izaziva bolove u stomaku i potrebu za čestim odlaskom u toalet. Stolice su vodenaste, praćene bolovima u stomaku. Nekada se javi i dijareja sa primesama krvi i sluzi. Najpodložnije ovoj bolesti su mlađe žene, ali može se javiti i u kasnijem životnom dobu. Oboljenje može biti blago, umereno ili teško, sa izraženim simptomima.

Ulcerozni kolitis i dehidracija

Zapaljenski proces usled bolesti može dovesti do teže apsorbcije tečnosti. Ljudi sa teškim oblikom bolesti mogu imati šest i više stolica dnevno. Oni koji piju dosta kafe ili alkohola imaće izraženije simptome dehidracije. U ovakvim osetljivim stanjima veoma je važno unositi dovoljne količine tečnosti, kako biste nadoknadili ono što ste izgubili. Voda sama po sebi nekada može biti nedovoljna pa se savetuju supe s dodatkom soli, dodatne količine kalijuma i magnezijuma u obliku voda obogaćenih ovim mineralima.

Kako otkriti znake dehidracije?

Dehidrirali ste čim osetite žeđ, a neki od znakova koju ukazuju na gubitak tečnosti jesu i suva usta, glavobolja, češći odlazak u toalet kako bi se izbacile male količine urina, tamna mokraća je čest simptom, nedostatak energije, umor… Mnogo ozbiljniji znaci dehidracije su vrtoglavica, grčevi, bleda koža, konfuzija, ubrzan puls, ubrzano disanje, u ovakvim situacijama potražite lekarsku pomoć. Kod lakših i umerenih stanja, dodatni unos tečnost može biti sasvim dovoljan da vas oporavi.

Šta izbegavati?

Ograničite u ovim stanjima upotrebu alkohola, kafe, gaziranih napitaka. Ona će samo povući dodatnu tečnost iz tela, uzrokovati bržu dehidraciju i pogoršati simptome ulceroznog kolitisa. Gazirana pića mogu da izazovu i dodatne neprijatne gasove.

Potrebe za tečnošću se razlikuju, ali generali savet je da pokušate da popijete 8 čaša vode dnevno. Znaćete da niste dehidrirali ako je urin svetle boje. Dodatne količine vode, kako tvrde stručnjaci, nikako neće pogoršati postojeće stanje dijareje. Posebno je bitno da unosite vodu, ako se mnogo znojite, zato ponesite flašicu s vodom sa sobom i uvek u ovakvim stanjima pijte po malo vode. Preporučuje se obična voda, ali može da se koristi i bistra supa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo