Naslovna / Zdravlje

Da li je metastatski karcinom dojke danas hronična bolest

Piše: Marijana M.Rajić|8:45 - 10. 02. 2023.

Inovativne terapije predstavljaju veliko dostignuće medicine, daju odlične rezultate, značajno produžavaju život i smanjuju rizik od smrtnosti za više od 30 odsto, kaže za eKlinika portal Asst. prof. dr Ana Cvetanović, onkolog

karcinom dojke Asst. prof.dr Ana Cvetanović: Inovativne terapije su imperativ moderne onkologije, a veliki broj njih dostupan je u Srbiji o trošku države Foto: Lična arhiva/Ana Cvetanović/ Shutterstock

Do pre samo tridesetak godina karcinom dojke se smatrao jednom bolešću, a terapijske mogućnosti su bile veoma ograničene. Zahvaljujući razvoju medicine, danas znamo da karcinom dojke predstavlja skup bolesti koje se razlikuju po svojoj biologiji, brzini i načinu rasta, agresivnosti i po odgovoru na terapiju.

Savremena medicina nudi efikasne načine lečenja i za metastatski karcinom dojke

Ovo u razgovoru za eKlinika portal kaže Asst. prof. dr Ana Cvetanović, specijalista internističke onkologije i direktorka Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš. Prema njenim rečima, u Srbiji se godišnje od uznapredovalog karcinoma dojke leči 1.500 žena, koji se razvije kod jedne od tri žene nakon lečenja ranog karcinoma dojke. Svaka pacijentkinja sa metastatskim karcinomom dojke mora biti kontinuirano lečena, a terapija se menja više puta kako bolest napreduje.

– Metastatski ili uznapredovali rak dojke se razlikuje od karcinoma u ranom stadijumu po tome što se bolest proširila na druge organe, kao što su kosti, jetra, pluća ili mozak. Postoji više podtipova karcinoma dojke (HR+, HER2+, trostruko negativni). Savremena medicina nudi efikasne načine lečenja, a za lečenje specifičnih podtipova primenjuju se različite terapije: citostatska, biološka, hormonoterapija, imunoterapija i kombinacije terapija – navodi Asst. prof. dr Cvetanović.

Zašto je potrebna biopsija metastaza i kako pomaže najefikasnijem načinu lečenja

Pitamo dr Cvetanović da li je i zbog čega značajno gde se razvio primarni tumor, a kakvi su protokoli lečenja kada govorimo o metastazama?

– Naravno da je mesto primarnog tumora važno. Ali, s obzirom na to da su tumori heterogeni, svetski klinički vodiči nam sugerišu da je, kad god je to moguće, potrebno uraditi biopsiju metastaza. Razlog je to što često dolazi do promene biologije tumora, do konverzije statusa receptora koji su presudni u načinu lečenja. To se, naravno, radi u slučajevima kada su nam dostupna mesta za biopsiju. Uglavnom se radi manje invazivnim procedurama kakve su iglene biopsije jetre na primer, pluća ili limfnih nodusa. Na ovakav način se vrši personalizacija terapije i pacijent leči na najefikasniji način – objašnjava direktorka Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Na listi lekova u Srbiji veliki broj inovativnih terapija, među njima i za metastatski karcinom dojke

Iako je stopa obolevanja od raka dojke viša u nekim zapadnim zemljama u poređenju sa Srbijom, stopa smrtnosti niža je zbog dva faktora: ranog otkrivanja i lečenja inovativnim terapijama.

– U Srbiji je poslednjih godina napravljen značajan pomak kada je u pitanju dostupnost inovativnih terapija. Sa poslednjom listom lekova, koja je izašla juna 2022. godine, dobili smo veliki broj inovativnih terapija za melanom, kolorektalni karcinom, hepatocelularni karcinom, neke vrste limfoma i najčešći podtip metastatskog raka dojke,HR+/ HER2- podtip. Ovaj tip se javlja kod oko 65 odsto pacijentkinja – navodi sagovornica eKlinika portala.

Inovativne terapije prevode metastatski karcinom dojke u hroničnu bolest i poboljšavaju kvalitet života

Dobra okolnost je da se, konstatuje Asst. prof. dr Cvetanović, onkologija jako brzo razvija, pa se broj terapijskih opcija svakodnevno povećava. Radi se o skupim terapijama, a poslednjih godina je veliki broj takvih terapija dostupan u Srbiji o trošku RFZO-a, naglašava članica Udruženja medikalnih onkologa Srbije, ESMO i Evropske onkološke škole i dodaje:

– Inovativne terapije predstavljaju veliko dostignuće medicine. Daju odlične rezultate, značajno produžavaju život i smanjuju rizik od smrti za više od 30 odsto. Osim što prevode metastatski rak dojke u hroničnu bolest, one značajno poboljšavaju kvalitet života pacijenata što sve zajedno jeste imperativ moderne onkologije. Nama onkolozima pruža posebno zadovoljstvo kada pacijenta možemo da lečimo prema svetskim smernicama i vodičima.

Vrhunski onkolozi različitih specijalnosti uskoro u Nišu

U Nišu će se 24. i 25. marta ove godine održati Onkološka konferencija nacionalnog karaktera NOK 2023 u organizaciji Klinike za onkologiju UKC Niš. Na njoj će poslednja dostignuća iz oblasti onkologije predstaviti vrhunski eksperti različitih specijalnosti. Oblasti o kojima će se pričati su karcinom dojke, digestivna onkologija, karcinom pluća, ginekološki maligniteti, suportivna i kardioonkologija, najavljuje Asst. prof. dr Ana Cvetanović.

Detalje programa svi zainteresovani mogu da pogledaju na ovom linku.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo