Naslovna / Zdravlje

Sindrom policističnih jajnika i poremećaj rada štitne žlezde – postoji li veza i koji su simptomi

Priredio/la: S.St.|15:00 - 06. 03. 2023.

Mnoge žene u reproduktivnoj fazi ili imaju poremećaj rada štitne žlezde ili sindrom policističnih jajnika (PCOS). Ali postoje trenuci kada dođe do zabune i pitate se da li je PCOS povezan sa štitnom žlezdom

Sindrom policističnih jajnika i poremećaj štitne žlezde Naučnici kažu da je primećeno da su poremećaji rada štitne žlezde češći kod žena sa PCOS-om u poređenju sa ostatkom populacije Foto: Shutterstock

Sindrom policističnih jajnika i poremećaj rada štitne žlezde – postoji li veza između ova dva stanja? Izostala vam je menstruacija ili vam je neredovna, zajedno sa abnormalnim rastom kose ili gubitkom ili povećanjem telesne težine? To mogu biti znaci bilo kog  zdravstvenog stanja ili bolesti. Ali ovi specifični simptomi često nas navode na razmišljanje da li su povezani sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) ili poremećajem rada štitne žlezde. Ova dva stanja su različita, ali postoje slučajevi kada se žene pitaju da li postoji veza između PCOS-a i poremećaja rada štitne žlezde, koji su ujedno i dva najčešća endokrina poremećaja kod reproduktivnih žena.

Kako se navodi u Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, primećeno je da su poremećaji rada štitne žlezde češći kod žena sa PCOS-om u poređenju sa ostatkom populacije. 

Šta je štitna žlezda

Štitna žlezda je mala žlezda u obliku leptira na prednjem delu vrata ispod kože. Ona je deo endokrinog sistema i kontroliše mnoge važne funkcije organizma tako što proizvodi i oslobađa hormone kao što su T3, T4 i TSH. Ovi hormoni su važni jer kontrolišu brzinu metabolizma, kaže za HealthShots dr Hetal More, viši akušer-ginekolog u Daffodils by Artemis, Jaipur. Hipertireoza i hipotireoza su dve uobičajene vrste poremećaja štitne žlezde.

Šta je sindrom policističnih jajnika

To je metabolički sindrom, koji karakteriše anovulacija, hiperandrogenizam i policistični jajnik. Dr More objašnjava da naziv sindrom policističnih jajnika (PCOS) opisuje brojne male ciste koje se formiraju u jajnicima. Dakle, ako imamo PCOS, možda nećemo imati menstruaciju redovno ili ćemo imati onu koja traje mnogo dana.

Veza između sindroma policističnih jajnika i štitne žlezde

Simptomi PCOS-a su sledeći:

  • nepravilni menstrualni ciklusi
  • prekomerni rast dlaka na licu
  • stanje kose
  • bubuljice

Simptomi hipotiroidizma uključuju:

  • umor
  • povećanje telesne težine
  • gubitak kose
  • nepravilni menstrualni ciklusi

Abnormalni ili nepravilni menstrualni ciklus i stanjivanje ili gubitak kose se vide u oba stanja. Ali dr More kaže da nema dokaza koji podržavaju vezu PCOS-a i hipotireoze. Ona napominje da hipotireoza pogoršava simptome PCOS-a, ali i da su to različiti entiteti.

Dijagnoza hipotireoze i PCOS

Za dijagnozu hipotireoze, sve što treba jeste da se konsultujemo sa lekarom, koji će tražiti da uradimo test funkcije štitne žlezde, koji uključuje serumski TSH, slobodni T3 i slobodni T4.

Za dijagnozu PCOS-a, osim što će obaviti pregled, ginekolog će:

  • razgovarati s nama o našim simptomima i istoriji bolesti
  • pitati nas o istoriji bolesti naše porodice
  • izmeriti nam težinu i krvni pritisak
  • obaviti fizički pregled, posebno tražeći višak dlačica na licu, gubitak kose, akne i obezbojenu kožu
  • obaviti pregled karlice da bi se uverio da li su jajnici otečeni ili u materici postoje druge izrasline
  • tražiti da uradimo analizu krvi da bi proverio nivoe hormona i glukoze
  • uraditi ultrazvuk karlice da bi video da li postoje ciste na jajnicima i proverio debljinu sluzokože materice

Dakle, samo zato što su jedan ili dva simptoma slični ne znači da su sindrom policističnih jajnika i poremećaj rada štitne žlezde povezani. Svaku nedoumicu treba proveriti sa lekarom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo