Naslovna / Zdravlje

Gde se krije i kako se prenosi koksaki virus, a kada ubrzani rad srca upozorava na njega

Priredio/la: Ma.R.|15:30 - 18. 03. 2023.

Stabilan imunitet je ključ odbrane od svih virusa, a brojni su razlozi zbog kojih koksaki virus ne sme da se shvati neozbiljno i zapusti ni kod dece ni kod odraslih

Koksaki virus Za koksaki virus ne postoji lek, ali se rešava kombinacijom terapije i promenom životnih navika Foto: Shutterstock

Koksaki virus je u našem narodu odomaćen kao jedna od bolesti prljavih ruku. Međutim, važno je znati da se nikako ne radi uvek o nekom klasičnom, prolaznom virusu i da koksaki može ozbiljno da ošteti srce, pa i da bude uzročnik infarkta.

Koji tipovi koksaki virusa postoje

Medicina poznaje dva tipa ovog virusa:

  • koksaki virus tipa A
  • koksaki virus tipa B

Tipovi koksaki virusa razlikuju se prvenstveno po simptomima. Naime, za infekciju koksaki virusom tipa A poznato je da je to bolest koja zahvata stopala, usta i šake i da ponekad daje i konjunktivitis. Tipičnije se javlja kod dece. Koksaki virus tipa B prouzrokuje probleme sa plućima i stomakom, izaziva bol, groznicu i glavobolju. Kada dođe do većih komplikacija, oba tipa virusa mogu da rezultiraju ozbiljnijim stanjima kakva su miokarditis, perikarditis i meningitis.

Jedna od najvećih komplikacija jeste slabljenje srčanog mišića, posledica oštećenja ćelija koje pravi ovaj virus. Tako oslabljeni srčani mišić više ne može da kontrahuje normalno i srce ne šalje dovoljno krvi u ostale organe. Telo dobija impuls da se odbrani stvaranjem antitela, koja, kao i kod drugih autoimunskih procesa, napadaju i sopstvene zdrave ćelije. Zbog toga koksaki virus mora da se shvati ozbiljno, jer može da ostavi ozbiljne posledice po naše kompletno zdravlje ako se ne leči.

Kako se prenosi koksaki virus

Prirodno stanište koksaki virusa su naša creva. Prenosi se fekalno-oralnim putem. Inače, virus može da se ostane i preživi nekoliko dana na stvarima poput pelena, igračaka, stolova, posuđa i drugih kontaminiranih površina. Lako se širi putem vode (bazeni). I mušice ga prenose, a zahvaljujući tome još izdržljiviji je i lakše se širi i prenosi u periodima godine kada je toplo vreme.

Kako je poznato da su upravo creva ključ dobrog imuniteta, najbolja prevencija i zaštita od koksaki virusa je uravnotežena ishrana, sa probioticima i prebioticima. To će održati ravnotežu crevne flore, odnosno dobrih i loših bakterija.

Simptomi koje ne smemo da zapustimo jer možda ukazuju na koksaki virus

Kada smo prehlađeni ili imamo grip, ali smo to „pregrmeli“ na nogama, treba biti posebno oprezan. Ova infekcija se najčeše javlja znacima sličnim gripu ili prehladi. Treba reći i da ovi poznati simptomi mogu da se pritaje, pa da naglo eskliraju. Kada se javi kod dece, obično prođe bez posledica ako je stanje imunskog sistema zadovoljavajuće. Organizam će se izboriti bez problema. Za oporavak bez komplikacija obično je potrebno tri do pet dana.

Kod odraslih, najčešći rani simptom je malaksalost. Ljudi su u toku dana pospani, osećaju nelagodu koju ne mogu da objasne. Bol u grlu se takođe javlja, kao i dijareja. Kada infekcija uznapreduje, tu je i povišena temperatura, glavobolja, stomačni bolovi, povraćanje. Meningenalna faza podrazumeva jake glavobolje i češće povraćanje. Prisutna je i pojačana osetljivost na zvuke i svetlo, refluks uz bol u leđnim i vratnim mišićima, usporen rad srca, opstipacija, a ponekad i poremećaj sa gubicima  svesti.

Srce i koksaki virus

Ako ste imali ovakve simptome a osetite i ubrzani rada srca, aritmije, gušenje, zamor i edeme nogu, velika je verovatnoća da imate koksaki virus. Kada bolest još uznapreduje, prisutan je veliki nedostatak snage, a oboleli ne mogu da naprave više od nekoliko karaka. Fatalni ishodi su retki ali mogući, i to je naglo slabljenje i popuštanje srčanog mišića koje rezultira infarktom. 

Kako se leči ovaj virus

Koksaki virus nije moguće otkriti običnim, konvencionalnim labortorijskim analizama, ali je to moguće u specijaliovanim ustanovama. Ne postoji specifičan lek za koksaki, već se uz individualni pristup pacijentu i kombinovanu terapiju leče aritmija, slabost srčanog mišića i vraća imunski sistem u ravnotežu. Veoma je važno da se životne navike promene, da se više odmara i minimiziraju stres, umor i veliki napori. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo