Naslovna / Zdravlje

Zašto nedostatak cinka vodi u bolest, kako da prepoznamo manjak ovog minerala

Priredio/la: D. T.|11:30 - 14. 04. 2023.

Stručnjaci navode da je u prolećnim i jesenjim danima naš organizam podložniji delovanju infekcija, pa da je zbog toga posebno važno u ovo doba godine pojačati unos cinka

cink Simptomi nedostatka cinka nisu nagli, telo tek posle nekoliko meseci može da nam daje signale da mu nedostaje ovaj mineral Foto: Shutterstock

Nedostatak cinka uglavnom je posledica neprilagođene ishrane. Cink je esencijalni mineral koji jača imunitet, učestvuje u sintezi proteina, deluje umirujuće, reguliše rad hormona. Cink je u našem telu zastupljen u količinama 2 do 3 grama, pa je nedostatak nekada teško prepoznati. Postoje, ipak, neki znaci putem kojih nam telo poručuje da nema dovoljne količine cinka.

Cinka najviše ima u namirnicama životinjskog porekla

Simptomi nedostatka cinka nisu nagli, telo tek posle nekoliko meseci može da nam daje signale da mu nedostaje ovaj mineral. Stručnjaci navode da je u prolećnim i jesenjim danima naš organizam podložniji delovanju infekcija, pa da je zato posebno važno u ovo doba godine pojačati unos cinka. Cink je u hrani uglavnom zastupljen u namirnicama životinjskog porekla. Vrednosti cinka nije moguće utvrditi testom krvi, jer ovaj parametar nije deo standardne laboratorijske analize.

Nedostatak cinka može biti praćen i psihičkim problemima

Nedostatak cinka u trajanju od nekoliko meseci, najčešće ne izaziva nikakve probleme. Ipak, posle određenog vremenskog perioda usled manjka cinka, uočavaju se sledeći simptomi: česte su prehlade, dijareja, rane teško zarastaju, moguć je osip na koži posebno u predelu lica oko usta, u nekim slučajevima javljaju se i problemi sa vidom. Gubitak na telesnoj težini, opadanje kose, poremećaji ukusa i/ili mirisa, teškoće pri koncentraciji, depresija, seksualna disfunkcija, pogoršavanje simptoma astme, takođe su simptomi nedostatka cinka.

Osetljive grupe

Posebno osetljiva grupa na nedostatak cinka su trudnice, dojilje, deca. Tokom trudnoće rastu potrebe za cinkom, jer beba ovaj mineral bitan za rast i razvoj može dobiti samo preko majke. Kod beba sa potvrđenim nedostatkom cinka uočen je manjak kilograma i usporeniji rast. Nedostatak cinka najčešće je posledica nedovoljnog unosa ovog minerala u organizam putem ishrane.

U nekim slučajevima deficit cinka je posledica bolesti, upotrebe nekih lekova. Manje količine cinka uočavaju se kod osoba koje se leče od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, kod srpaste anemije, dijabetesa, karcinoma, cistične fibroze, oboljenja bubrega, kod osoba koje koriste velike količine alkohola.

Vegetarijanska ishrana siromašna cinkom često ima za posledicu manjak cinka. Stanje se uočava i kod beba koje se ne doje, kod pacijenata na terapiji diureticima, antibioticima, ali i kod osoba koje uzimaju suplemente gvožđa koji mogu da ometaju apsorpciju cinka.

Mogu li akne da ukažu na nedostatak cinka?

Učestale infekcije i opadanje kose česti su znaci manjka cinka. Kod nekih osoba nokti postaju lomljivi i sporije rastu. Cink je neophodan za zdrave zube, pa je moguće usled nedostatka cinka da dođe do problema sa zubima i desnima. Prema nekim teorijama, manjak cinka izaziva i pojavu akni, pa često sredstva za terapiju akni sadrže cink. Mogući su i problemi sa kostima, jer je pored kalcijuma i cink neophodan element za jake kosti.

Simptomi nedostatka cinka su nespecifični i nekada je veoma teško otkriti deficit cinka. Mnogi simptomi koji nam mogu ličiti na nedostatak cinka u stvari su posledica delovanja neke infekcije, anemije. Simptomi bolesti štitaste žlezde često liče na manjak cinka. O čemu se tačno radi najbolje će znati lekar.

Namirnice bogate cinkom

Lekar će možda predložiti detaljnije laboratorijske analize krvne slike. Kompletne analize krvi mogu dati uvid u to; da li se radi o infekciji ili anemiji. Možda će biti potrebne i provere nivoa elektrolita, kao što su kalcijum, kalijum, natrijum i hlorid, ili nivoa hormona štitaste žlezde.

Ukoliko je neophodno stručnjak može tokom nekoliko meseci savetovati kontrolisanu suplementaciju. U slučaju da nedostatak cinka ne izaziva ozbiljne zdravstvene probleme najčešće se propisuje pojačan unos namirnica bogatih cinkom. Izbalansirani način ishrane može nam obezbediti dovoljne količine cinka. Savetuje se konzumacija crvenih vrsta mesa, govedine, svinjetine, piletine, pasulja, mlečnih proizvoda, sira, kiselog mleka. Cinka ima i u bademu, orahu, kupusu, pšenici, kukuruzu, semenu suncokreta i bundeve.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo