Naslovna / Zdravlje

Ližete poklopac od jogurta? Slobodno nastavite i dalje!

Priredio/la: I. V. |15:00 - 20. 04. 2023.

Neki metali, u manjim količinima, zdravi su za organizam pa tako, na primer, gvožđe treba da unosimo redovno, dok neke druge treba izbegavati

poklopac od jogurta Ako poližete poklopac ne znači da ćete u sebe uneti i aluminijum Foto: Shutterstock

Poklopac od otvorenog jogurta često nas dovodi u iskušenje da sa njega oližemo onaj najslađi, kremasti deo ovog mlečnog proizvoda. Upravo to rade mnogi ljudi, dok bi drugi rekli – „Ne nikako, tu ima metala“! Neki metali, naravno, u manjim količinima zdravi su za organizam. Tako, na primer, gvožđe treba unositi redovno, dok neke druge treba izbegavati. Zbog toga neki ljudi veruju da je štetno polizati poklopac sa čašice jogurta. A, da li je to tačno?

Poklopac od jogurta ne sadrži štetna jedinjena

Ukratko, poklopac od jogurta ne sadrži štetna jedinjenja. Ako poližete poklopac ne znači da ćete u sebe uneti i aluminijum – metal od kojeg je napravljen. Prema German Federal Institute for Risk Assessment (Nemački savezni institut za procenu rizika) aluminijum predstavlja najveći rizik kad korodira u kontaktu s kiselinama ili solju.

Limunska kiselina ili obična so, na primer, može da se nađe u voćnim jogurtima. Upravo zbog toga su pakovanja iznutra obložena, objašnjavaju stručnjaci Nemačkog instituta. Zaštitni sloj, kako navode, sprečava da alumnijum dospe u jogurt, kiselo mleko, pavlaku… što znači da poklopac može da se poliže bez posledica po zdravlje.

Bez nekih metala ne bi mogli da živimo

Određeni metali su važni za ljudski organizam, a neki toliko da ne možemo bez njih da živimo. Metali u ishrani imaju važnu ulogu u stotinama telesnih funkcija. U nekim slučajevima, čak i tragovi određenog metala mogu da poboljšaju zdravlje. Esencijalni metali aktiviraju enzime, koji su potrebni za obavljanje određenih telesnih funkcija. Ali, kao i sa svim ostalim stvarima, ključno je postizanje ravnoteže. Cink i bakar pomažu u održavanju zdravog imunološkog sistema, na primer, ali previše cinka može da stvori nedostatak bakra. Slično tome, prekomerni unos kalcijuma može da ometa sposobnost tela da apsorbuje magnezijum.

Poklopac od jogurta bezopasan je u odnosu na foliju i određenu hranu

Metali važni za zdravlje čoveka su kalcijum, hrom, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, molibden, kalijum, natrijum i cink. Naše potrebe za mnogim od ovih metala (kao što su molibden, jod i bakar) su toliko male da ih verovatno dobijamo iz ishrane, a da toga nismo ni svesni. Međutim, važni metali poput kalcijuma i kalijuma teže se unose samo ishranom, pa se često preporučuje uzimanje suplementa kako bi se zadovoljile potrebe. Ali, treba imati u vidu da previše bilo kog metala, čak i kalcijuma, može da ugrozi sposobnost tela da normalno funkcioniše.

Treba biti oprezan kada se koristi aluminijumska folija ili jednokratne aluminijumske posude, jer ako u kontakt s njima dođe kisela ili slana hrana, velika količina aluminijuma može da se prenese  na hranu. Zato u auminijumsku foliju ne bi trebalo umatavati ništa što u sebi sadrži kiseline ili soli poput sečenih kriški jabuka, paradajza, sira, kao ni marinirano meso.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo