Naslovna / Zdravlje

Može li previše kalcijuma da poveća rizik od srčanog udara

Priredio/la: I. V. |17:00 - 30. 11. 2022.

Kardiolozi ističu da je bolje unositi kalcijum iz hrane ili pića nego ga uzimati u pilulama, jer, ljudsko telo je, kako kažu, kreirano da apsorbuje vitamine i minerale iz hrane

previše kalcijuma Opasnost od previše kalcijuma u organizmu najviše zanima ljubitelje mlečnih proizvoda. Foto: Shutterstock

Previše kalcijuma može da poveća rizik od srčanog udara iako se zna da je kalcijum ključan za jake kosti i sprečavanje osteoporoze. Ova činjenica deluje prilično zbunjujuće, posebno za ljude kojima je kalcijum preporučen zbog zdravstvenog problema poput osteoporoze, kada dolazi do gubitka normalne tvrdoće kostiju, usled čega one postaju lomljive.

Nakupljeni plak u arterijama rizik je za srčani i moždani udar

Kako se ljudi ne bi zbunjivali, kardiolozi podsećaju da bolest koronarnih arterija nastaje kada nešto blokira arterije koje isporučuju krv u srce. Uglavnom je problem ateroskleroza – kada se masne naslage, koje se zovu plakovi, nakupljaju na zidovima arterija. Ti plakovi u koronarnim arterijama mogu da dovedu do srčanog i moždanog udara. Ali, plakovi se ne stvaraju samo od grudvica masti i holesterola, jer, otkriveno je i da i kalcijum može da se sakuplja u tim naslagama. Taj proces posebno je uočljiv kako čovek stari.

Kako se otkriva previše kalcijuma u telu?

Lekari mere kalcijum kao marker zdravlja koronarnih arterija i to pomoću skrininga kalcijuma. To je vrsta CT skeniranja koja uočava kalcijum u arterijama. Kalcijum leži na plakovima u arterijama, tako da kada se vidi na skeniranju, on se registruje kao marker za prisustvo plakova. Kardiolozi navode da je kod starijih ljudi uobičajeno da imaju dosta kalcijuma u ​​arterijama. Ali, kod odraslih srednjih godina, to može da signalizira nakupljanje plaka u prevelikim količinama što znači da je potrebno pažljivo prati stanje ili pacijentu obezbediti agresivan tretman za aterosklerozu.

Da li su suplementi kalcijuma opasni i krivi za previše ovog minerala u organizmu?

Opasnost od previše kalcijuma u organizmu najviše zanima ljubitelje mlečnih proizvoda. Istraživanja su otkrila da su ljudi koji su unosili dosta kalcijuma imali manje, ali ne prevelike, kalcifikacije u koronarnim arterijama. Ali, to je uglavnom važilo za ljude koji su dobijali kalcijum iz hrane, a ne putem pilula. Analize su pokazale da suplementi mogu da povećaju depozite kalcijuma u ​​arterijama. Ali, bez obzira na sve rezulate studija, kardiolozi ističu da je bolje unositi kalcijum iz hrane ili pića nego ga uzimati pilulama, jer, ljudsko telo je, kako kažu, kreirano da apsorbuje vitamine i minerale iz hrane.

Kalcijum je važan mineral za zdarvalje ljudi, a posebno žena, i bila bi greška izbegavati ga, smatraju lekari. Postoji pravi rizik od osteoporoze kako ljudi stare, posebno za žene. A s obzirom na to da je osteoporoza ozbiljna, unos dovoljno kalcijuma mogao bi da pomogne u sprečavanju razvoja i širenja bolesti.

Hrana bogata kalcijumom

Dobro zdravlje održava se i hranom bogatom kalcijumom, kao što su:

  • Mleko, jogurt i sir
  • Lisnato zeleno povrće – kelja, blitva, zelje, brokoli…
  • Sok od pomorandže, sojino mleko i žitarice
  • Pasulj.

Većina odraslih treba da unese 1.000 mg kalcijuma dnevno. Žene starije od 50 i muškarci preko 70 godina treba da unose još više – do 1.200 mg. Čaša mleka ili obogaćenog soka sadrži oko 300 mg kalcijuma, na primer. Ako se kalcijum ne dobija dovoljno kroz ishranu, suplementi i dalje mogu biti dobra opcija. Ali, pre nego što se počne sa uzimanjem suplemenata treba se konsultovati sa lekarom kako bi se razmotrio rizik od bolesti koronarnih arterija i osteoporoze i pronašao pravi balans.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo