Naslovna / Ishrana

Kako jogurt utiče na zdravlje srca i preporučuje li se osobama koje imaju visok krvni pritisak

Priredio/la: I. V. |11:00 - 17. 02. 2023.

Zdravlje srca čuva se i uz pomoć pravilne ishrane, a korisni efekti fermentisanih mlečnih proizvoda mogu da zaštite čoveka od razvoja nekoliko bolesti

jogurt Korisni efekti fermentisanih mlečnih proizvoda mogu da zaštite čoveka od razvoja nekoliko bolesti Foto: Shutterstock

Jogurt može da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti kod žena i muškaraca koji pate od hipertenzije, otkrili su istraživači Oxford University a rezultati studije objavljeni su u American Journal of Hypertension. Studija navodi da što je više jogurt zastupljen u ishrani to je niži rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Jogurt i mlečni proizvodi imaju korisne efekte u odnosu na kardiovaskularne bolesti

Poznato je da je visok krvni pritisak, od kojeg pati oko milijardu ljudi na svetu, glavni faktor rizika od kardiovaskularnih bolesti. Klinička ispitivanja ranije su pokazala korisne efekte konzumiranja mlečnih proizvoda na zdravlje kardiovaskularnog sistema, ali, jogurt je nezavisno povezan sa rizikom od tih problema. Studija je pokazala da veća potrošnja mlečnih proizvoda ima korisne efekte na komorbiditete u vezi sa kardiovaskularnim bolestima kao što su hipertenzija, dijabetes tipa 2 i insulinska rezistencija.

Među ženama jogurt smanjio rizik od infarkta miokarda za 30 procenata

Naučnici sa Oxford University  u analizu su uključili više od 55.000 žena starosti od 30 do 55 godina, koje su imale visok krvni pritisak i bile deo programa Nurses’ Health Study i 18.000 muškaraca životne dobi od 40 do 75 godina. Svi su bili učesnici Health Professionals Follow-Up Study – studiji praćenja zdravstvenog stanja zdravstvenih radnika. Od učesnika je zatraženo da popune upitnik od 61. stavke 1980. godine kako bi prijavili uobičajeni unos jogurta ishranom u prethodnoj godini. Svi su bili u obavezi da naknadno prijave sve privremene događaje koje je dijagnostikovao lekar, kao što su infarkt miokarda, moždani udar i revaskularizacija, što se pratilo kroz medicinskoj dokumentaciji kako bi se potvrdile sve prijavljene nove dijagnoze.

Rezultati studije pokazali su da je veći unos jogurta bio povezan sa smanjenjem rizika od infarkta miokarda za 30 procenata među ženama, koje su učestvovale u studiji o zdravlju medicinskih sestara i 19 procenata sa smanjenjem rizika kod muškaraca tokom praćenja zdravstvenih stručnjaka. Zabeleženo je i 3.300, odnosno 2.148 ukupnih slučajeva kardiovaskularnih bolesti (infarkt miokarda, moždani udar i revaskularizacija), kao i da je veći unos jogurta kod žena bio  povezan sa 16 odsto manjim rizikom od revaskularizacije – bajpas hirurgija, vrsta operacije koja poboljšava dotok krvi u srce.

Dve čaše jogurta nedeljno čuvaju zdravlje srce

U obe grupe, odnosno i žene i muškarci konzumirali su više od dve čaše jogurta nedeljno što je doprinelo da za oko 20 odsto smanje rizik od velike koronarne bolesti srca ili moždanog udara tokom perioda praćenja. Kada je revaskularizacija dodata ukupnoj varijabli ishoda kardiovaskularnih bolesti, procene rizika su smanjene i za muškarce i za žene, ali su ostale značajne.

– Pretpostavili smo da bi dugotrajno uzimanje jogurta moglo da smanji rizik od kardiovaskularnih problema jer su neke prethodne manje studije pokazale korisne efekte fermentisanih mlečnih proizvoda. Ovde smo imali veoma veliku grupu hipertoničara i muškaraca, koji su praćeni do 30 godina. Naši rezultati pružaju važne nove dokaze da jogurt može da bude od koristi za zdravlje srca kako kao samostalna namirnica ili kao sastavni deo ishrane bogate vlaknima, uz voće, povrće i integralne žitarice – objasnio je autor studije dr Justin Buendia iz Texas Department of State Health Services.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nada
19:57, 17. 02. 2023.
Odgovori

Preporučujem svakog jutra šolju jogurta sa kašičicom mlevenog kima.
Rezultati su fantastični.

Aleksandar
22:24, 17. 02. 2023.
Odgovori

Jako dobro istrazivanje.
Probiotici su mocan prirodni lijek.

Radomir
20:51, 18. 02. 2023.
Odgovori

10Godina upraznjavam . Save me Latina.

Katica
18:57, 20. 02. 2023.
Odgovori

konzumiramo mlečne proizvode svaki dan.

Svako jutro šolja jogurta sa 4 kašike budevskog semena...
19:34, 20. 02. 2023.
Odgovori

Svako jutro šolja jogurta sa 4 kašike semenki od bundeve. I druge semenke dobro došle..Doručak pre kafé super

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo