Naslovna / Zdravlje

Prehlada može da se spreči na nekoliko efikasnih načina, ima li koristi od cinka

Priredio/la: D. T.|9:00 - 29. 10. 2023.

Prehlada se ne leči antibioticima, koji se propisuju kod bakterijskih, a ne virusnih infekacija koje najčešće izazivaju prehladu. U slučaju da dođe do skoka telesne temperature i problema sa disanjem savet je da se obavezno javimo lekaru

visoka temperatura Kašalj, kijavica, visoka temperatura, glavobolja, neki su od najčešćih simtoma respiratornih infekcija Foto: Shutterstock

Prehlada se može preneti posle samo jednog neopreznog doticanja lica ili nosa. Ne mora da bude teška bolest, ali uvek u bitnoj meri utiče na kvalitet života. Kijanjem ili kašljanjem oslobađa se milion virusa koji se lako šire putem vazduha, kontakta sa zaraženim površinama, ili rukovanjem sa prehlađenom osobom. Stručnjaci navode da prehladu može da izazove više od 200 različitih virusa, posle čega dolazi do neprijatne nadraženosti nosa i grla, začepljenja nosa, kijanja, kašljanja, umora. Sve se može, ipak, lako sprečiti malim dodatnim oprezom i dobrim životnim navikama.

Higijena je pola zdravlja

Prehlada je jedna od najčešćih bolesti u jesenjem i zimskom delu godine na našim prostorima. I pored toga što uglavnom ne izaziva komplikacije, ona je razlog za radnu sprečenost, zahteva izmene u organizaciji porodičnog života. Stručnjaci kažu da je jedan od najboljih načina na koji možemo da sprečimo prodor virusa u respiratorni sistem, redovna higijena ruku – pranje toplom vodom i sapunom.

Ovo je najjednostavniji način na koji možemo da izbegnemo bilo koji virus. Bolest se širi dodirom za zaraženom osobom ili putem predmetima na kojima ima ostataka virusa. Virusi mogu nekoliko sati opstati na koži ili na zaraženim površinama. Zbog toga je pranje ruku bitna stavka kada se radi o prevenciji bolesti, ispravno pranje ruku treba da traje oko 20 sekundi. Dezinfekcija kvaka, mobilnih telefona, prekidača za svetlo, takođe je od pomoći.

Dobar san i kvalitetna hrana jačaju imuni sistem i štite od bolesti

Dovoljno sna i adekvatna ishrana odličan su način na koji možemo da ojačamo telo. Poseban oprez i praktikovanje zdravih životnih navika savetuje se hroničnim pacijentima. Zdravom ishranom i snom jačamo imuni sistem i štitimo telo od virusa.

Maske su jednostavan način borbe protiv virusa. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention) ističe da kvalitetne maske dobro sprečavaju širenje virusa. Preporuka je izbegavamo prostore gde je na jednom mestu veliki broj osoba, potrebno je redovno da se čiste i vetre prostorije u kojima boravimo.

Možemo li suplementima cinka da izbegnemo prehladu?

Suplementi cinka često se savetuju kao dobar načini na koji možemo da sprečimo prehladu. Stručnjaci navode da primena cinka za sada, ipak, nema potpuno naučno opravdanje.

– Ne postoje jaki dokazi koji bi podržali upotrebu velikog broja suplemenata, probiotika, vitamina C, D ili cinka kao načina prevencije – kaže dr Richard Chung iz Duke Health u Severnoj Karolini.

Dosta istraživanja ističe prednosti cinka, ali studije nisu do sada dokazale da cink sprečava i prehladu. Klinika Mayo navodi istraživanja koja tvrde da cink može da ubrza oporavak od prehlade, ali dodaje da ima i radova koji tvrde da cink nema značajan učinak kada je u pitanju tretman prehlade.

Ima li koristi od vitamina C?

Slični su stavovi i kada se radi o vitaminu C. Prema navodima stručnjaka The Cleveland Clinic, osobe koje preventivno uzimaju vitamin C nisu u potpunosti zaštićene od prehlade. U nekim studijama navodi se da se osobe koje koriste vitamin C brže oporave od prehlade, ipak ima i studija koje tvrde da nema pouzdanih dokaza da ćemo se brže oporaviti uz vitamin C.

Niko ne može da tvrdi da će svi ovi suplementi biti delotvorni. Kada je u pitanju primena suplemenata najbolje je da se posavetujemo sa izabranim lekarem. Neadekvatne doze suplemenata cinka, vitamina C, D mogu kod nekih osoba da izazovu zdravstvene probleme.

Ne postoji „magični lek“

Porodični lekar dr Delana Wardlaw sa Temple Health u Filadelfiji kaže da ne postoji „magični lek za prehladu“.

Prehlada će trajati jedno određeno vreme i neće nam biti potreban nikakav poseban lek za prehladu. Pomoćna lekovita sredstva koja se mogu kupiti u slobodnoj prodaji samo će na izvesno vreme ublažiti simptome prehlade, ali neće izlečiti bolest –  naglašava dr Wardlaw.

Stručnjaci posebno skreću pažnju na činjenicu da se prehlada ne leči antibioticima, koji se propisuju kod bakterijskih, a ne virusnih infekcija koje najčešće izazivaju prehladu. U slučaju da tokom prehlade dođe do skoka telesne temperature i problema sa disanjem, savet je da se obavezno javimo lekaru, komplikacije su moguće kod starijih osoba i hroničnih bolesnika.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo