Cink je mineral koji je zbog mnogo razloga važan za ljudsko telo, pre svega jer održava imuni sistem jakim, pomaže u zarastanju rana i podržava normalan rast tokom detinjstva, adolescencije i trudnoće. Nedostatak cinka često se javlja kod ljudi u nerazvijenim zemljama i generalno je retkost jer većina načina ishrane širom sveta pruža više od preporučenih vrednosti ovog minerala. U većini industrijalizovanih zemalja, nedostaci cinka su prilično retki, iako se mogu javiti kod određenih populacija. Cink se nalazi u celom telu, ali telo ne skladišti višak cinka, pa mora da se unosi ishranom.
Zašto ljudi uzimaju suplemente cinka?
Cink je postao popularan tretman za prehladu. Studije su otkrile da pastile sa cinkom mogu da smanje trajanje prehlade, možda za jedan dan ili više, kao i da mogu da smanje broj infekcija gornjih disajnih puteva. Takođe, cink pomaže u borbi protiv infekcija i zarastanju rana. Međutim, stručnjaci kažu da ako već imamo dovoljno cinka iz ishrane, nije jasno da li dodavanje ovog minerala putem suplementa uopšte ima koristi.
Lokalno, cink se koristi za lečenje pelenskog osipa i iritacije kože, a pokazalo se da cink pomaže kod čireva, ADHD, akni, anemije srpastih ćelija i drugih stanja. Pored toga, cink je takođe proučavan kao lek za herpes, visok holesterol, reumatoidni artritis, HIV… Međutim, dokazi o koristi cinka za sva ova stanja su po mišljenju stručnjaka – neubedljivi.
Naučnici navode da je ljudima potrebna samo mala količina cinka, koji je sastavni deo stvaranja DNK. Nedostatak cinka može, na primer, da izazove probleme sa zarastanjem rana, sporim rastom, gubitkom ukusa i mirisa i kognitivnim problemima. U ozbiljnim slučajevima, može čak izazvati i smrt.
Koja hrana sadrži cink i sa kojom ne sme da se kombinuje?
Cink se prirodno može dobiti iz određene hrane, a namirnice, koje smatraju dobrim izvorom ovog minerala su:
- crveno meso
- meso živine
- ostrige
- haringa
- žitarice
- integralne žitarice
- pasulj
- orasi.
Kada se cink kombinuje sa određenom hranom, možda se neće apsorbovati u telu i neće biti od pomoći. Ako uzimate ovaj mineral, stručnjaci navode da sledeće namirnice treba izbegavati ili ih jesti 2 sata nakon uzimanja minerala:
- mekinje
- hranu koja sadrži vlakna
- namirnice koje sadrže fosfor, kao što su mleko ili živina
- hleb od celih zrna žitarice i žitarice.
Savet je da se istovremeno ne uzimaju suplementi cinka i suplementi bakra, gvožđa ili fosfora. Najbolje je rasporediti doze ovih proizvoda u razmaku od 2 sata, kako bi se u potpunosti iskoristili svi dodaci ishrani.