Cink učestvuje u više od 300 enzimskih reakcija u telu: Ne mešajte ga sa ova 3 suplementa

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Čoveku je potrebna samo mala količina cinka, koji prirodno može da se dobije iz hrane, ali, nedostatak ovog minerala može, na primer, da izazove čak i kognitivne probleme

Cink je esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u mnogim procesima koji se odvijaju u organizmu. U slučaju kada se u organizmu zabeleži manjak cinka, koji se dobija kroz hranu, ili ako su povećane potrebe za ovim mineralom - potrebno je uzimati suplemente cinka. Čoveku je potrebna samo mala količina cinka, koji prirodno može da se dobije iz hrane, ali, nedostatak ovog minerala može, na primer, da izazove probleme sa zarastanjem rana, gubitkom ukusa i mirisa i kognitivnim problemima.

Za šta se sve cink koristi?

Cink učestvuje u više od 300 enzimskih reakcija u telu, a njegove glavne funkcije su:

  • Pomaže u stvaranju i aktivaciji belih krvnih zrnaca
  • Može da skrati trajanje prehlade, ako se uzme na početku infekcije
  • Podstiče zarastanje rana i zdravlje kože
  • Koristi se kod akni i seboreje (često u dermatološkim preparatima)
  • Važan za proizvodnju testosterona i kvalitet sperme kod muškaraca
  • Pomaže u regulaciji hormona kod žena
  • Bitan je za normalan rast kod dece i adolescenata
  • Učestvuje u funkciji mozga i sintezi neurotransmitera.

Kada je najbolje uzimati cink?

Najbolje vreme za uzimanje cinka je ujutru ili tokom obroka kako bi se izbegla mučnina na prazan stomak. Ako se koristi više minerala (cink + gvožđe + magnezijum), treba ih uzimati odvojeno jer se međusobno "takmiče" za apsorpciju.

Preporučene dnevne doze za odrasle muškarce su od 8 do 11 mg, a za odrasle žene 6 do 8 mg. Kod suplementacije obično se uzima 15 - 30 mg dnevno, zavisno od preparata i potrebe. Farmakolozi ističu da ne treba preterivati jer unos iznad 40 mg dnevno, tokom dužeg vremenskog perioda, može da smanji apsorpciju bakra i gvožđa, što vodi anemiji ili oslabljenom imunitetu.

Ovaj mineral posebno je koristan:

Ovaj mineral ne bi trebalo mešati sa 3 suplementa

Cink se prirodno može dobiti iz određene hrane, a namirnice, koje smatraju dobrim izvorom ovog minerala su:

crveno meso

meso živine

ostrige

haringa

žitarice

integralne žitarice

pasulj

orasi.

Kada se cink kombinuje sa određenom hranom, možda se neće apsorbovati u telu i neće biti od pomoći. Ako uzimate ovaj mineral, stručnjaci navode da sledeće namirnice treba izbegavati ili ih jesti 2 sata nakon uzimanja minerala:

mekinje

hranu koja sadrži vlakna

namirnice koje sadrže fosfor, kao što su mleko ili živina

hleb od celih zrna žitarice i žitarice.

Savet je da se istovremeno ne uzimaju suplementi cinka i suplementi bakra, gvožđa ili fosfora. Najbolje je rasporediti doze ovih proizvoda u razmaku od 2 sata, kako bi se u potpunosti iskoristili svi dodaci ishrani.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>