Naslovna / Zdravlje

Psorijazni artritis se kontroliše vitaminima i zdravim navikama, imaju li lekovi dobru zamenu

Priredio/la: D. T.|9:00 - 07. 05. 2023.

Simptomi su individualni, kod nekih pacijenta su skoro neosetni, dok kod drugih izazivaju jake bolove koji remete kvalitet života. Holistički pristup lečenju može da ponudi najbolje rezultate

psorijazni artritis vitamini Foto: Shutterstock

Psorijazni artritis je oblik artritisa koji se javlja kod osoba koje već imaju potvrđenu psorijazu kože i noktiju. Psorijazni artritis je upalna reumatska bolest koja se leči biološkom terapijom, nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, antireumaticima. Otečeni i ukočeni zglobovi, bolovi u leđima, umor, simptomi su ove autoimune bolesti.

Imaju li lekovi dobru zamenu?

Psorijazni artritis je autoimuno oboljenje kada imuni sistem greškom napada sopstvena zdrava tkiva, jer ih prepoznaje kao strana. U pitanju je doživotna bolest koja je kombinacija psorijaze i upale zglobova, artritisa. Medikamenti umanjuju bolove i neizbežan su deo terapije, koja može uz kontrolu stručnjaka, biti upotpunjena i nekim drugim načinima kontrole bolova.

– Ukoliko se psorijazni artritis ne leči, zapaljenje može deformisati zglobove. Moguće je da dođe do upale celog prsta ili više prstiju (daktilitisa). Psorijatični artritis može usloviti i promene na noktima, njihovo udubljenje, ispupčenje. Bolest može dovesti do upale određenih delova oka – kaže reumatolog dr Binita Sapkota, Cleveland Clinic.

Simptomi su individualni, kod nekih pacijenta su skoro neosetni, dok kod drugih izazivaju jake bolove koji remete kvalitet života. Holistički pristup lečenju može da ponudi najbolje rezultate, ali isključiva upotreba vitamina i zdrave životne navike nisu zamena za medikamente, navode stručnjaci.

Fizičko vežbanje

Fizičko vežbanje mora da bude prilagođeno stanju pacijenta. Dr Sapkota savetuje vežbe koje će olakšati simptome ukočenosti, povećati fleksibilnost i pokretljivost. Šetnja, plivanje, joga sa blagim vežbama jačanja najbolji su izbor za većinu pacijenata.

Jačanjem mišića štite se i zglobovi, bolja je pokretljivost, ublažavaju se na kraju i bolovi – navodi dr Sapkota.

Toplo – hladna terapija

Bolovi se mogu smiriti i primenom toplih i hladnih obloga. Ovaj oblik terapije ako je potrebno može se primjenjivati više puta dnevno. Savet je da primena toplih ili hladnih obloga bude ograničena na 15 do 20 minuta.

– Toplota jača cirkulaciju i pomaže kod ukočenih zglobova. Hladna terapija ograničava protok krvi, ali i smanjuje upalu i otok. U stanju kada su zglobovi stalno natečeni najviše pomaže terapija hladnoćom, dok su zglobovi otečeni izbegava se primena tople terapije- objašnjava dr Sapkota.

Kako se može smanjiti osećaj umora i pritisak na zglobove?

Način hoda, položaj u kojem sedimo, pravilno držanje tela, mogu biti od pomoći kod psorijaznog artritisa. Pacijentima se preporučuje da ne preopterećuju jedan deo tela.

– Odgovarajući položaj tela može smanjiti pritisak na zglobove. Savet pacijentima jeste i da paze kako rukuju teškim predmetima, da ne bi došlo do pritiska samo na jedan ručni ili nožni zglob i dodatnih bolova – kaže dr Sapkota.

Riblje ulje

Ribe ulje lososa, pastrmke i tunjevine sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina, koje mogu pomoći pacijentima sa psorijatičnim artritisom. Ove kiseline smanjuju osetljivost i crvenilo zglobova.

Podaci o učinkovitosti omega-3 masnih kiselina nisu kompletni, potrebna su dodatna istraživanja na osnovu kojih bi lekari mogli da tvrde da će riblje ulje biti od pomoći u kontroli simptoma psorijaznog artritisa. Savet je da se pre primene ribljeg ulja konsultujemo sa stručnjakom, jer su moguće interakcije sa određenim lekovima.

– Doze koje bi možda mogle da pomognu su veoma visoke, iznose do 10 tableta suplemenata dnevno. Generalno moja preporuka je da svako utvrdi da li mu riblje ulje pomaže  – kaže dr Sapkota.

Kurkuma

Kurkuma je začin bogat antioksidansima koji imaju antiinflamatorna svojstva. Dr Sapkota navodi da je ipak potrebno više istraživanja koja bi mogla da potvrde da li kurkuma može da bude od pomoći kod psorijaznog artritisa.

Kurkumu je potrebno obazrivo koristiti. Pacijenti koji koriste lekove protiv guste krvi (antikoagulansi) ne bi trebalo da uzimaju kurkumu, koja u nešto većim dozama iritira stomak i kod zdravih osoba – naglašava dr Sapkota

Kapsaicin, gorka so

Kapsaicin je sa aktivni sastojak čili papričica, koji kako se smatra, može delovati na receptor za bol, pomoći kod upale i na taj način umanjiti osećaj bola u zglobovima. Veruje se da smanjuje bol ako se primeni na mestu bola, ali moguće je da dođe do iritacije kože.

Epsom so ili gorka so je jedinjenje magnezijuma i sumpora, koja ako se koristi u toploj kupki može da ublaži bol u mišićima. Smatra se da epsom so može privremeno da smanji oticanje zglobova. Preporuka je da se tokom jedne terapije ova so koristi najviše 15 minuta.

Vitamin D

Prirodni izvor vitamina D je sunčeva svetlost. Smatra se da osobe sa psorijaznim artritisom imaju niže vrednosti vitamina D. Dr Sapkota savetuje upotrebu namirnica bogatih vitaminom D, a ako je potrebno i suplementaciju. Ukoliko vrednosti vitamina D nisu snižene, nema potrebe za dodatnom suplementacijom.

Na temu navedenih oblika terapije najbolje je da se posavetujemo sa lekarem. I pored toga što primena pojedinih vitamina daje obećavajuće rezultate, nema garancije da će alternativni oblici terapije pomoći svim pacijentima sa psorijaznim artritisom. Svaki pacijent može na osoben način da reaguje na terapiju, preporuka je da u saradnju sa stručnjakom pronađemo oblik lečenja koji nam najviše odgovara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo