Naslovna / Zdravlje

Dr Mladen Damnjanović: Dipitrenova kontraktura 10 puta je češća kod muškaraca

Priredio/la: I. V. |17:00 - 29. 12. 2020.

Kada se ispod kože šake jave čvorovi i neka vrsta „trake“ koja postepeno savija prste i ne dozvoljava im da se prirodno ispruže, potrebna vam je pomoć ortopeda

dipitrenova bolest kontraktura Dipitrenovu kontrakturu kontrakturu može da izazove i tzv. keltski gen Foto: Shutterstock

Ne zna se tačno šta je uzrok njenog nastanka, ali zna se da je Dipitrenova kontraktura, odnosno oboljenje šake bolest koja se mnogo češće susreće kod evropskih naroda u odnosu na ostatak sveta. Istraživanja kažu da je ova bolest zastupljena u 2 do 5 odsto evropske populacije. Takođe, 10 puta češće se javlja kod muškaraca nego kod žena. O ovom oboljenju šake razgovarali smo sa dr Mladenom Damnjanovićem, specijalistom ortopedije.

Čvorovi i „trake“ koje koče prste

Dipitrenova kontraktura je oboljenje šake kod koje se ispod kože javljaju čvorovi i neka vrsta „traka“ koje postepeno savijaju prste. Te trake ne dozvoljavaju prstima da se potpuno, prirodno ispruže. Vremenom, prsti se sve više savijaju i tako savijeni i ukočeni tako savijeni. Medicinski izraz za ovaj proces je fibromatozna displazija tkiva – objašnjava za portal eKlinika dr Mladen Damnjanović, specijalista ortopedije.

Uzrok – i dalje nepoznat

Za medicinu je ova bolest i dalje svojevrsna nepoznanica jer je i danas nepoznat uzrok bolesti. Kako kaže dr Damnjanović, poznato je da postoji gensko nasleđivanje, takozvani keltski gen.

Bolest ne izaziva bol, ali onesposobljava

– Ono što je tipično za Dipitrenovu kontrakturu je da ne izaziva bol. Pacijent prvo oseća kako se stvaraju čvorovi ispod kože dlana. Oni se postepeno spajaju u traku koja može da se napipa, a ta traka povlači i savija prst – ističe naš sagovornik. Bolest, kako navodi, napreduje godinama i na kraju dolazi do poslednjg stadijuma gde su zahvaćeni prsti skroz savijeni. To stanje šake nije samo estetski problem, već se manifestuje i kao funkcionalan nedostatak i problem. Ne utiče na okolna tkiva, samo izaziva ograničenje pokreta prstiju i vrlo uočljive deformitete.

dipitrenova bolest kontraktura

Šaka pre i posle tretmana aponeurotomije iglom Foto: Ordinacija MD Damnjanović

Deformiteti se mogu ispraviti, ali bolest je neizlečiva

Dipitrenova bolest, kako navodi, dr Damnjanović, nije izlečiva, ali se deformiteti mogu ispraviti.

– Neoperativni tetman preporučuje se samo u ranoj fazi, kada nije došlo do savijanja prstiju kako bi se usporio taj proces. Operacijom se ispravlja deformitet i uklanja tkivo. Nažalost, praksa je pokazala da se bolest vraća kroz nekoliko godina i to kod značajnog procenta pacijenta – kaže dr Mladen Damnjanović. Međutim, kako napominje, s obzirom na velike rezove i oporavak posle operacije, pacijenti se retko odlučuju za takav hirurški zahvat.

Aponeurotomija iglom

Tretman Dipitrenove kontrakture bez operacije, koji je pokazao najbolje rezultate, a najmanje je invazivan stručno se zove „aponeurotomija iglom„.
– To je nehirurška procedura. Radi se u lokalnoj anesteziji. Sa više uboda sterilnom iglom preseca se traka koja vuče prst. Taj prst počinje polako da se ispravlja kada je „oslobodjen“. Kod ove procedure nema rezova i oporavak traje nekoliko dana, a prsti su odmah ispravljeni – naglašava specijalista ortopedije dr Mladen Damnjanović. Posle tretmana, kako ističe, pacijenti dobijaju savet koje bi vežbice trebalo da rade kod kuće, narednih nekoliko nedelja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ema
14:31, 10. 07. 2023.
Odgovori

Gdje se nalazi vaša ordinacija i koliko košta tretman iglama hvala

Ema
12:06, 03. 08. 2023.
Odgovori

gdje se nalazite i koliko kosta tretman posto se nalazim u pocetnoj fazi nalazim se u Crnoj Gori

Marija Gajic
9:49, 06. 12. 2023.
Odgovori

Molim Vas u kojoj ordinaciji radite_ imam relativno pocetak te bolesti…

Božo
15:05, 05. 02. 2024.
Odgovori

Da li dolazi doktor u C.Goru…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo