Naslovna / Zdravlje

Povreda brahijalnog pleksusa – koji simptomi ukazuju na ovo stanje

Priredio/la: I. V. |15:30 - 16. 03. 2024.

Brahijalni pleksus je mreža isprepletenih nerava koji kontrolišu kretanje i osećaj u ruci i šaci, a oštećenje tih nerava onesposobljava ruku

Povreda brahijalnog pleksusa Brahijalni pleksus je mreža isprepletenih nerava koji kontrolišu kretanje i osećaj u ruci i šaci Foto: Shutterstock

Povreda brahijalnog pleksusa je iznenadno oštećenje mreže nerava koji se granaju od kičmene moždine na vratu i protežu se do ramena, ruke i šake. U medicinskom svetu, pleksus je snop ukrštenih nerava, krvnih sudova ili limfnih sudova u ljudskom telu. „Brahijalna” znači da se „odnosi na ruku ili na strukturu koja liči na ruku”. Simptomi su slabost mišića, bol i smanjen osećaj.

Šta je povreda brahijalnog pleksusa?

Brahijalni pleksus je mreža isprepletenih nerava koji kontrolišu kretanje i osećaj u ruci i šaci. Povreda brahijalnog pleksusa je iznenadno oštećenje ovih nerava, što može da izazove bol, slabost, gubitak osećaja ili gubitak pokreta u ramenu, ruci i/ili šaci.

Brahijalni pleksus počinje na vratu i prelazi gornji deo grudi do pazuha. Povreda ove mreže nerava često se dešava kada se ruka „nasilno“ povuče ili istegne ili se glava i vrat nasilno povuku sa ramena, iznenada „cimnu“.

Blage povrede brahijalnog pleksusa mogu se zalečiti bez lečenja, ali teže povrede mogu da zahtevaju operaciju kako bi se povratila funkcija ruke ili šake. Bebe mogu da dožive povrede brahijalnog pleksusa dok su u materici ili tokom porođaja. Ova povreda se naziva paraliza brahijalnog pleksusa novorođenčeta.

Šta je brahijalni pleksus?

Brahijalni pleksus se sastoji od 5 nerava koji se granaju od kičmene moždine na vratu i provode signale od kičmene moždine do ramena, ruke i šake. Brahijalni pleksus nalazi se na svakoj strani tela. U svetu medicine, pleksus je snop ukrštanih nerava, krvnih sudova ili limfnih sudova u ljudskom telu, a termin „brahijalna” znači da se odnosi na ruku ili na strukturu koja liči na ruku (brahijalna arterija, na primer, je glavni sud koji snabdeva krvlju mišiće nadlaktice i lakatnog zgloba). Dakle, brahijalni pleksus je snop nerava koji idu od kičmene moždine do ruke.

Pleksus povezuje ovih 5 nerava sa nervima koji pružaju osećaj koži i omogućavaju kretanje u mišićima ruke i šake. Svaki od pet nerava u brahijalnom pleksusu ima specifičnu funkciju, kao što je stimulacija mišića ili prenošenje senzornih informacija – temperatura i dodir, od ruke do mozga. Budući da svaki nerv ima drugačiju funkciju, lokacija povrede nerva i vrsta povrede nerva unutar pleksusa određuju simptome koji se doživljavaju i vrstu tretmana koji može da bude potreban.

Kakve vrste povreda brahijalnog pleksusa mogu da budu?

Povrede brahijalnog pleksusa uveliko variraju po težini, u zavisnosti od vrste povrede i količine uključene sile. Čovek može da povredi nekoliko različitih nerava brahijalnog pleksusa različite težine od istog događaja. Glavne vrste povreda brahijalnog pleksusa su:

Istezanje (neuropraksija): Ovo se dešava kada se nerv brahijalnog pleksusa blago rasteže, što oštećuje zaštitni omotač nerva. Uzrokuje probleme sa provođenjem nervnog signala, ali ne dovodi uvek do oštećenja nerva ispod. Istezanje se može zalečiti samo ili zahteva jednostavne, nehirurške metode lečenja kao što je fizikalna terapija kako bi se vratila normalna funkcija.
Ruptura: Dešava se kada snažnije istezanje nerva brahijalnog pleksusa prouzrokuje njegovo delimično ili potpuno kidanje. Ove vrste povreda se često mogu sanirati operacijom.
Avulzija: Ovo je najteža vrsta povrede brahijalnog pleksusa. Dešava se kada se nervni koren odvoji od kičmene moždine a ova povreda zahteva operaciju kako bi se povratila funkcija.

Koliko su česte povrede brahijalnog pleksusa?

Istraživači ne znaju tačno koliko se povreda brahijalnog pleksusa dešava deci i odraslima na godišnjem nivou, ali je uočeno da se broj povreda povećava. Više učešća u visokoenergetskim sportovima i veće stope preživljavanja od udesa motornih vozila pri velikim brzinama mogu da budu razlozi zašto broj ovih povreda raste. Oko 70 odsto traumatskih povreda brahijalnog pleksusa je rezultat saobraćajnih nezgoda, i to na motociklima ili biciklama. Povrede brahijalnog pleksusa novorođenčadi su uobičajena vrsta povrede pri rođenju i dešava se kod 2. do 3 bebe na svakih 1.000 rođenih.

Koji simptomi ukazuju da je u pitanju povreda brahijalnog pleksusa?

Simptomi povrede brahijalnog pleksusa variraju u zavisnosti od vrste povrede i od toga koji nervi su bili zahvaćeni. Takođe mogu da se osete drugi simptomi u isto vreme ako postoje druge povrede. Najčešći simptomi povrede brahijalnog pleksusa kod dece i odraslih su:

  • Mlohava ruka
  • Paraliza u ruci ili šaci
  • Smanjena kontrola mišića u ruci, šaci ili zglobu
  • Nedostatak osećaja ili osećaj utrnulosti u ruci ili šaci
  • Bol u ruci, šaci ili zglobu.

Simptomi povrede brahijalnog pleksusa kod novorođenčadi uključuju:

  • Odsustvo pokreta u nadlaktici ili šaci novorođenčeta
  • Odsustvo Moro refleksa (reakcija na uzbunu) na zahvaćenoj strani
  • Ruka se drži uz telo sa ispruženom (pravom) rukom u laktu
  • Smanjenje prianjanja na zahvaćenoj strani.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nenad Cuic
12:10, 17. 03. 2024.
Odgovori

Imam pokidan nerv,dali moze operacija sake ,.?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo