Naslovna / Zdravlje

Kako trzajna povreda vrata oštećuje kičmu, kosti, ligamente i mišiće

Priredio/la: I. V. |15:00 - 20. 09. 2023.

Trzajna povreda vrata ili „trzaj biča” naziv je dobila po ugledu na udar bičem tj. kretanje biča i označava naglu promenu kretanja u bilo kom smeru. Inače, ova povreda se tretira kao hitno stanje

trzajna povreda vrata Trzaj biča ili vratni udar je povreda vrata usled snažnog, brzog kretanja vrata napred-nazad Foto: Shutterstock

Trzajna povreda vrata ili naprezanje vrata je povreda koja se dešava kada iznenadna sila ili pokret napregnu vrat i kičmu, oštećujući kosti, mišiće, ligamente i nerve. Najčešći se dešava prilikom sudara motornih vozila, ali se može dogoditi i iz drugih razloga. Ova povreda može da se leči i lečenje ne traje dugo, međutim, neki ljudi imaju hronične probleme kao što je bol koji traje mesecima ili čak godinama.

Šta je trzaj biča?

Trzajna povreda vrata nastaje usled snažnog, brzog kretanja vrata napred-nazad, poput udarca biča pa se zato i zove „trzaj biča ili vratni udar”. Obično je uzrokovan saobraćajnim nesrećama, ali takođe može da bude rezultat sportskih nesreća, fizičkog zlostavljanja i drugih vrsta trauma, kao što je pad. Povreda se naziva i uganuće vrata ili istezanje vrata, ali ovi termini uključuju i druge vrste povreda.

Trzajna povreda vrata je stanje koje se dešava kada nagle promene pokreta primoraju vrat, odnosno vratnu kičmu i gornji deo kičme da se pomeraju na načine koji izazivaju povredu. Udar  takođe može da se desi sa naglim promenama kretanja u bilo kom smeru, a povreda se inače tretira kao hitno stanje. Zdravstveni radnici ovoj povredi pristupaju sa izuzetnim oprezom dok ne potvrde o čemu je reč, dok leče i stabilizuju opasnu povredu.

Kako trzajna povreda vrata utiče na telo?

Udar se dešava zbog činjenice kako jedan zakon fizike – zakon inercije, utiče na ljudsko telo. Zamislite kako je biti u automobilu u pokretu kada vozač iznenada zakoči. Inercija je razlog zašto se telo kreće napred iako se automobil zaustavlja i takođe je razlog zašto se vraćate u svoje sedište ako vozač iznenada pritisne gas i pređe od skoro zaustavljanja vozila do maksimalnog ubrzanja.

Takođe, zamislite sebe kao putnika u gore pomenutoj situaciji, pa onda zamislite i da je isto tako vaš mozak putnik u lobanji. Oštri, iznenadni pokreti mogu da uzrokuju da mozak udari o unutrašnjost lobanje i tako se povredi. Zato je vrat kao amortizer za glavu – prirodno se kompresuje, proteže ili uvija kako bi minimizirao efekat naglih pokreta na mozak.

Trzajna povreda vrata dešava se kada inercija uzrokuje da se glava, vrat i telo kreću različitim brzinama. To prisiljava vrat da se stisne ili rasteže prebrzo ili na načine koji potiskuju mišiće, ligamente i kosti  kičme preko onoga što oni mogu da tolerišu.

Što je pokret oštriji i jači, to je veća sila na vratu. Zbog toga povrede trzajnog zgloba mogu da budu  od lakših do teških. Međutim, čak i slabi nivo sile i dalje može izazvati umerene ili teške udarce. U najgorem slučaju, trzaj može da slomi vratne pršljenove, stvarajući rizik od oštećenja kičmene moždine i njene mreže povezanih nerava.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo