Naslovna / Zdravlje

Zašto su žene u postmenopauzi izložene većem riziku od kardiovaskularnih problema nego muškarci

Priredio/la: S.St.|13:00 - 26. 06. 2023.

Ateroskleroza je stanje u kojem se arterije sužavaju zbog nagomilavanja plaka u unutrašnjosti arterija. Istraživači kažu da su žene starije od 55 godina sa ovim stanjem izložene većem riziku od kardiovaskularnih problema kao što je srčani udar nego muškarci u istoj starosnoj grupi

žene u postmenopauzi Istraživači kažu da će ženama u postmenopauzi možda biti potreban bolji tretman za začepljene arterije Foto Shutterstock

Žene u postmenopauzi koje imaju začepljene arterije pod većim su rizikom od srčanog udara od muškaraca istih godina. Ove tvrdnje iznesene su na osnovu istraživanja predstavljenog na naučnom kongresu Evropskog kardiološkog društva koje je nedavno objavljeno u European Heart Journal – Cardiovascular Imaging. U svojoj studiji, istraživači navode da su otkrili da je plak opasniji kod žena koje su u postmenopauzi u poređenju sa muškarcima istog starosnog doba.

Žene u postmenopauzi u većem riziku od ateroskleroze od muškaraca

– Studija sugeriše da je određeno opterećenje ateroskleroze rizičnije kod žena u postmenopauzi nego kod muškaraca istog starosnog doba – navodi se u saopštenju za štampu dr Sophie van Rosendael, autorke studije i istraživača u Leiden University Medical Center u Holandiji. 

– Pošto se opterećenje aterosklerotskim plakom pojavljuje kao cilj za odlučivanje o intenzitetu terapije za sprečavanje srčanog udara, nalazi mogu uticati na lečenje. Naši rezultati pokazuju da će ženama nakon menopauze možda biti potrebna veća doza statina ili dodatak drugog leka za snižavanje lipida. Potrebno je više studija da bi se potvrdili ovi nalazi – navodi se u saopštenju.

Detalji iz studije očvrslih arterija kod žena

U studiji je učestvovalo skoro 25.000 osoba iz šest zemalja Severne Amerike, Evrope i Azije. Tehnika snimanja, koja se zove koronarna kompjuterizovana tomografija angiografija (CCTA) korišćena je za snimanje 3D slika arterija u srcu.

Ateroskleroza je stanje u kojem se arterije sužavaju zbog nagomilavanja plaka u unutrašnjosti arterija.

Procenjuje se da u Sjedinjenim Državama oko polovine ljudi između 45 i 84 godine ima aterosklerozu a da za to ne znaju. Bolest srca, koja je povezana sa aterosklerozom, vodeći je  uzrok smrti u Sjedinjenim Državama.

Naučnici su ispitali da li prisustvo ateroskleroze ima isti značaj u prognozi za muškarce i žene istog starosnog doba. Rečeno je da je primećeno 12 godina kašnjenja u nastanku koronarne ateroskleroze kod žena. Utvrđeno je da prisustvo plaka i kod muškaraca i kod žena mlađih od 55 godina podjednako predviđa veliki neželjeni kardiovaskularni događaj.

Međutim, kod žena koje od 55 i više godina i u grupi onih koje su u postmenopauzi, rizik od neželjenog kardiovaskularnog događaja bio je veći nego kod muškaraca u istoj starosnoj grupi. Među ženama u postmenopauzi, one sa srednjim ili visokim opterećenjem plaka imale su 2,21 do 6,11 puta veći rizik od velikog neželjenog kardiovaskularnog događaja.

– U ovoj studiji, povećani rizik za žene u odnosu na muškarce posebno je primećen kod žena u postmenopauzi. Ovo bi moglo da bude delimično zato što je unutrašnji prečnik koronarnih arterija manji kod žena, što znači da bi ista količina plaka mogla da ima veći uticaj na protok krvi – rekla je dr Van Rosendael i dodala:

– Naši nalazi povezuju poznato ubrzanje razvoja ateroskleroze nakon menopauze sa značajnim povećanjem relativnog rizika za žene u poređenju sa muškarcima, uprkos sličnom opterećenju aterosklerotskom bolešću. To može imati implikacije na intenzitet medicinskog tretmana.

Žene i bolesti srca

Dr Abha Khandelwal, klinički vanredni profesor kardiovaskularne medicine na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji, koja nije bila uključena u studiju, rekla je da ovi nalazi ne iznenađuju.

– Klinički, ono što vidimo jeste da postoji čitav niz promena koje se dešavaju oko menopauze i nekoliko njih značajno utiče na kardiometabolički status žene. Tako je vrlo uobičajeno da će žene imati poremećaje krvnog pritiska, šećera u krvi, holesterola, težine, i to sve u vreme menopauze. Zato od svojih pacijentkinja uvek tražim da u to vreme ponovo urade sve analize i preglede – rekla je dr Khandelwal za Medical News Today (MNT).

U menopauzi, konkretno, žene prolaze ne samo kroz mnogo kardiometaboličkih promena, već i kroz mnogo emocionalnih promena, stopa depresije može da poraste, san je poremećen. Sve ove stvari koje znamo a kada se ne leče mogu uticati na srčane ishode – dodala je dr Khandelwal.

Izbor životnih navika može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja

Stručnjaci kažu da postoji niz koraka koje žene mogu preduzeti čak i pre menopauze kako bi zaštitile svoje kardiovaskularno zdravlje.

– U svim životnim dobima, svaki pacijent ima priliku da sa svojim lekarom radi na tome da  uvede i živi zdrav život, da obavi preglede i proveri da li ima aterosklerozu ili nagomilavanje plaka, da bi otkrio faktore rizika koji uzrokuju aterosklerozu, uključujući visok krvni pritisak, visok holesterol, dijabetes, pušenje, porodičnu anamnezu, vaskulitis ili zapaljenje krvnih sudova, određena autoimuna stanja i drugo, a zatim ih lečio proaktivno – kaže dr Sarina van der Zee, elektrofiziolog i kardiolog u Providence Saint John’s Health Center u Kaliforniji.

– Dakle, apsolutno postoje preventivne opcije koje žena sa svojim doktorom može da identifikuje, da se unapred leči i spreči nastanak problema. Ovo je posebno važno nakon menopauze, ali svakako je važan proces koji treba započeti čak i pre, ako je moguće – dodala je ona za MNT.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo