Naslovna / Zdravlje

Urađena operacija ugradnje proteze kolena pacijentu sa teškom hemofilijom

Piše: Ljubica Petrović|8:45 - 13. 07. 2023.

– Ni zdravim ljudima nije lako da se odvaže na neku operaciju, a kamoli osobi koja ima težak oblik hemofilije. Za njih su operacije posebno rizične, jer im je bolest takva da postoji opasnost od velikog krvarenja – kaže dr Nebojša Rajić, internista hematolog

hemofilija Dr Nebojša Rajić: Pripreme su trajale dugo pre operacije, mesecima Foto: Shutterstock/Lj.Petrović

Hemofilija je nasledna bolest. Dominantno se prenosi sa majke na mušku decu. Krv osoba sa hemofilijom ne zgrušava se normalno pa zbog toga krvare duži vremenski period.

Upravo su jednom pacijentu sa hemofilijom, lekari novosadskog Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine ugradili protezu kolena, a čovek se sada uspešno oporavlja i nalazi se na rehabilitaciji.

Svaka operacija osoba sa hemofilijom je rizik

– Pacijent G. R. ima 60 godina i iz Novog Sada je. Ima težak oblik nasledne hemofilije i visok titar antitela na osmi faktor koagulacije (inhibitor). Ugrađena mu je proteza kolena i to je prva takva ortopedska operacija u Srbiji urađena osobi koja ima tako težak oblik hemofilije. Spada u najteže pacijente, jer ima visok inhibitor, to jest antitelo, koje sprečava funkciju faktora 8 koagulacije – objasnio je za portal eKlinike dr Nebojša Rajić, internista hematolog iz Klinike za hematologiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, koji je koordinisao tim, obezbedio pripremu pacijenta za operaciju i nastavio kontrole nakon intervencije, kao i primenu specifične terapije.

Prema njegovim rečima, ovakvim pacijentima nikakve hirurške intervencije ne mogu da se rade bez rizika, a ovo je bila velika operacija i veliki izazov za čitav tim. Takve osobe su do skoro imale česta spontana krvarenja, pa i ovaj pacijent nije izuzetak, jer nisu mogle da dobiju preparat faktora 8. Pre tri godine u UKCV je u praksu uveden novi lek, koji je i u svetu novina, koji se koristio da sprečava krvarenja. Dr Rajić ocenjuje kako je ovaj lek popravio kvalitet života pacijentima i oni uz primenu leka ne krvare spontano.

Teško oštećenje zglobova

Dr Nebojša Rajić nam je objasnio da je paccijent G. R. bio teško pokretan, trpeo je svakodnevne, jake bolove. Ranije zakazana operacija je pomerena zbog korone, a sad su se stekli uslovi da se ona uradi, ali napominje da se ovakve procedure rade u malom broju centara u svetu.

Zbog čestih krvarenja, ovi pacijenti imaju teško oštećenje zglobova i izražen invaliditet već u mlađem životnom dobu, a bolest je za sada neizlečiva. Nakon primene novog leka, poboljšanje kvaliteta života znači da im je potrebna ortopedska operacija – kaže dr Rajić.

Višemesečne pripreme za operaciju

Operacija je trajala dva i po sata, a dr Rajić napominje kako je u ovom slučaju bio potreban multidisciplinarni tim u kojem su bili ortoped, anesteziolog, hematolog, fizijatar fizioterapeut, savremena laboratorija.

– Pripreme su trajale dugo pre operacije, mesecima. Pacijent ima i dijabetes, pa je morao da prođe kontrole kod endokrinologa, kardiologa, ortopeda, a fizikalnu terapiju je imao i pre operacije. Dobijao je lek za faktor 7, odnosno preparat faktora 7 koagulacije i pre i posle operacije, u kombinaciji sa novim lekom. Ta kombinacija ova dva leka je retko davana i u svetu – ispričao je dr Rajić.

Sistem koji prerađuje i vraća krv

Naš sagovornik kaže da je operacija izvedena na Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju UKCV, a uradio je profesor dr Predrag Rašović sa svojom ekipom.

– Za sve je bilo potrebno vreme, kao i iskustvo. Treba znati ortopedske tehnike, pristup, koji tip proteze staviti. Hirurzi koji su izvršili operaciju i rade na Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju UKCV se godinama obučavaju i stiču iskustva. Tehnički deo operacije je prošao savršeno. Pacijent je dobio jednu transfuziju nakon operacije, a tokom intervencije je korišćen sistem koji njegovu krv prerađuje i vraća je. Taj sistem se rutinski primenjuje kod nas na Klinici za ortopediju – istikao je dr Rajić i dodao kako je tokom operacije bio prisutan i potpredsednik Multiskeletnog komiteta Svetske organizacije za hemofiliju profesor dr Antonio Gavrilovski iz Skoplja.

Oporavak nakon operacije

Posle operacije pacijent je dobro a u toku je fizikalna terapija i rehabilitacija. Dr Rajić kaža kako ipak nije sve išlo glatko jer je pacijent posle operacije imao manji moždani udar, ali se i od toga dobro oporavlja. A koleno mu je odlično.

Dr Rajić podseća da se pre šest godina u UKCV ugrađena proteza kolena jednom pacijentu sa hemofilijom, ali napominje da je ovaj sada pacijent bio mnogo teži , te da ga je bilo teže pripremiti za intervenciju i naglašava da takvog bolesnika niko kod nas do sada nije operisao.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor