Naslovna / Deca

Da li je za dečje ruke bezbedno koristiti sredstva za dezinfekciju

Priredio/la: I. V.|7:00 - 04. 12. 2020.

I za roditelje i za decu najsigurnije je ruke oprati vodomo i sapunom kako bi se čuvali od infekcije korona virusom, ali, ukoliko ste napolju, poslušajte savet pedijatra

decja-ruka-beba Dečje rukice često završe tamo gde ne treba, zato ih držite čistim Foto: Shutterstock

Dečje ručice često završe tamo gde ne bi trebalo, u ustima na primer, a u ovom trenutku epidemije korona virusom, o tome morate posebno da brinete. Mnoge majke su nedoumici kako da zaštite ručice svojih mališana dok borave van kuće. Tako se i nametnulo pitanje – da li je bezbedno koristiti dezinfekciona sredstva na dečjim rukama?

Pranje ruku je najsigurnije

Pedijatri kažu da je mnogo sigurnije i efikasnije oprati ruke bebe ili deteta sapunom i vodom, nego koristiti sredstvo za dezinfekciju. Ali, ukoliko ste napolju i nije vam dostupan sapun i voda, a detetu posle igre morate da očistite ruke, možete na njih staviti minimalnu količinu dezinfekcionog sredstva. Međutim, to će imati efekta samo ako sredstvo za dezinfekciju ruku sadrži najmanje 60 odsto alkohola! Neki dezinficijensi za ruke, koji su označeni kao posebno namenjeni bebama i maloj deci, sadrže manje procente alkohola nego što je potrebno (ili uopšte ne sadrže alkohol) i zbog toga neće biti toliko efikasni u ubijanju virusa covid 19.

Dezificijensi imaju dva puta više alkohola od viskija

Stručnjaci naglašavaju da sredstva za dezinfekciju ruku koja mogu efikasno da ubiju korona virus sadrže najmanje 60 procenata alkohola – što je otprilike dvostruko više alkohola nego što ga ima u votki ili u viskiju. Dakle, svaki roditelj bi morao pažljivo da koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku malog deteta, jer može da se desi da dete lizne tečnost sa ruku pre nego što se ona osuši ili se dočepa cele bočice i popije je jer su one često jarkih boja.

Pranje je uvek efikasnije

U kući, kako ističu pedijatri, pranje ruku vodom i sapunom ukloniće virus sigurnije i efikasnije nego sredstvo za dezinfekciju. Ali, ako ste napolju i dete dodirne nešto (poput kvake na vratima ili ulazna vrata supermarketa) i želite da mu očistite ruke, malo je verovatno da će dezificijens naneti štetu ako se upotrebljava u malim količinama. Dovoljno je upotrebiti količinu veličine zrna graška i sredstavo za dezinfekciju ruku dobro utrljate u kožu dečjih ručica dok se ne osuši. Naravno, potrebno je naučiti dete da posle toga ne liže ruke ili jednostavno stavite detetu rukavice. Lekari uvek naglašavaju da je redovno pranje ruku deteta vodom i sapunom, u trajanju od 20 sekundi, mnogo poželjnije od dezinfekcije ruku. To je, kako navode, i za deci i za odrasle najbolja opcija za zaštitu od infekcije.

UPOZORENJE: Bočice za dezinfekciju čuvajte van dohvata deteta

Sredstva za dezinfekciju ruku često su pakovana u manjim, zanimljivim flašicama, a tečnost ili gel su u svetlim, jarkim bojama koje privlače pažnju mališana. Ali, važno je da vaše dete nema kontakt sa bočicom za dezinfekciju ruku zato što gutanje više od nekoliko zalogaja sredstva za dezinfekciju ruku može da prouzrokuje trovanje alkoholom. Ako vaše dete liže ili proguta samo malo sredstva za dezinfekciju ruku, nemojte da brinete. Ali, ako mislite da je popilo nekoliko gutljaja pozovite hitnu pomoć – posebno ako primetite iritirane oči deteta, ako dete povraća, ako ima bolove u stomaku ili počne da kašlje. Ako vaše dete proguta čitav sadržaj bočice sredstva za dezinfekciju ruku i sruši se – to znači da ima poteškoće sa disanjem ili ima napad. Tada odmah pozovite hitnu pomoć.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo