Meso je dragocen izvor proteina životinjskog porekla koji se dobro apsorbuju u ljudskom telu. Sadrži vitamine iz grupe B, minerale kao što su gvožđe, selen i cink, koji su neophodni za izgradnju tkiva, rast i razvoj, jačanje imunog sistema. Meso je namirnica koja se u umerenim količinama uvek savetuje deci kao obrok tokom dana. Da li je preporučljivo da deca za doručak konzumiraju meso, pitanje je koje je predmet rasprave među nutricionistima. S druge strane, stručnjaci naglašavaju da je ključ zdrave ishrane dobar balans obroka u kojem bi trebalo da budu zastupljeni proteini, žitarice, povrće, voće, mlečni proizvodi.
Ima li mesta za meso u jutarnjim satima?
Raznovrsne i dobro izbalansirane namirnice neophodndan su deo svakog obroka, a ne samo doručka, objašnjavaju stručnjaci. Pojedina istraživanja navode da deca koja imaju dobar doručak imaju više uspeha u školi. Preporuka je da čitamo etikete na namirnicama i da za decu biramo proizvode sa manje soli i šećera.
Američka uprava za hranu i lekove (FDA) savetuje raznovrstan doručak, sastavljen od žitarica, jaja, mesa, ribe i piletine. Stručnjak za ishranu dr Federika Amati donekle zagovara ovaj stav, ali smatra da meso ne bi trebalo da bude deo doručka za decu. Ona tvrdi da bi obrađene vrste mesa i prerađevine od mesa, kao što su slanina, mogli da budu štetne, jer, kako pretpostavlja, postoji veza između česte upotrebe mesa i nekih vrsta raka.
Pojedini stručnjaci navode da deca ne bi trebalo ujutro da konzumiraju ugljene hidrate, nego slaninu.
– Molim vas, nemojte deci davati prerađeno meso – izričita je dr Amati. Ona dodaje da ova vrsta mesa, kao i kobasice, sadrži konzervanse koji stupaju u interakciju sa supstancama u crevima i povećavaju rizik od razvoja tumora.
Rak nije bolest jednog uzročnika
Postoji dosta istraživanja koja tvrde da crveno meso i mesne prerađevine mogu da povećaju rizik od razvoja nekih oblika karcinoma, na primer raka debelog creva. S druge strane, ima i stručnjaka koji naglašavaju da ne postoji veza između konzumacije mesne hrane i razvoja raka.
Onkolozi navode da je moguće da, nažalost, neko dobije karcinom iako nema nijedan od prepoznatih faktora rizika. Rak nije bolest jednog uzročnika već kompleksno oboljenje čiji su uzročnici nepoznati, navode stručnjaci.
Lakše je otvoriti kesicu čipsa
Amati naglašava da je adekvatan unos ugljenih hidrata veoma bitan za decu koja rastu i kojoj je potrebno mnogo energije. Pojedini autori navode da su ugljeni hidrati poželjno gorivo za mozak. Bitno je da ti ugljeni hidrati budu sastavljeni od žitarica od celog zrna. Stručnjaci upozoravaju da mnogi proizvodi sadrže znatne količine šećera i aditiva. Posebno veliki problem su procesuirane industrijske namirnice.
– Živimo u svetu gde je deci lakše da otvore kesicu čipsa nego da gule bananu – kaže dr Amati. Hemijski dodaci produžavaju rok trajanja hrane, ali štete zdravlju
Oko 95 odsto vrsta peciva sadrži najmanje jedan emulgator, koji je vrsta aditiva koji se dodaje industrijskim namirnicama kako bi imale privlačniji ukus i izgled. Proizvođači stavljaju na namirnice oznaku emulgatora E i brojnu oznaku. Hemijski dodaci produžavaju rok trajanja namirnica, ali mogu izazvati upale, sindrom nervoznih creva i probavne smetnje.U slučaju da upala duže traje, dolazi do rizika od razvoja gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i autoimunih bolesti.
Dr Amati, pored žitarica od celog zrna, kao dobar doručak za decu predlaže i obrok od jaja, seckanih jabuka, avokada, ali i palačinke od jaja, mleka i brašna, koje mogu da se filuju bananama.
Deci je u periodu rasta i razvoja potrebno mnogo kalorija
S druge strane, većina stručnjaka naglašava da je fizički aktivnoj deci u periodu rasta i razvoja potrebno mnogo kalorija. Američka agencija za hranu i lekove podvlači da doručak koji sadrži proteine, zdrave masti i ugljene hidrate pruža deci osećaj sitosti i mnogo energije. Proteina ima, pored mesa, dosta i u jajima, orašastom voću i mlečnim proizvodima.
Kako bi dete dobilo dobar doručak, a mi na vreme stigli na posao, preporuka je da namirnice pripremimo uveče, naseckamo voće, dodamo jogurt, iseckamo povrće za omlet, pripremimo testo za vafle od celog zrna i sve stavimo tokom noći u frižider.