Naslovna / Deca

Pokazatelji koji ukazuju da je astma kod deteta pod kontrolom

Piše: Iva Nenezić|19:00 - 14. 04. 2021.

Ako dete pati od astme, potrebno je obratiti pažnju na njegovu ishranu, spavanje, kao i na redovnu fizičku aktivnost

Kod dobro kontrolisane astme kod deteta simptomi se javljaju do dva puta nedeljno Foto: SHutterstock

Astma može da se pojavi u bilo kom životnom dobu i ponekad nije lako pouzdano postaviti njenu dijagnozu. Često se javlja u periodu detinjstva i iščezava sa pubertetom.

Kad je astma dobro kontrolisana

Za dobru kontrolu astme, kako kaže pneumoftiziolog dr Tatjana Radosavljević, važno je najpre postaviti dijagnozu na vreme, da bi se što pre krenulo sa adekvatnom terapijom. O tome da li je ona dobro kontrolisana, govori učestalost pojave simptoma.

– Pokazatelj da je astma kod teteta dobro kontrolisana jeste da ono nema simptome ili da se oni javljaju najviše dva puta nedeljno. Kod dece sa kontrolisanom astmom postoji potreba za uzimanjem inhalacionih bronhodilatatora manje od dva dva puta nedeljno. Bolest je dobro kontrolisana kad nema ograničenja fizičke aktivnosti, kao ni noćnih simptoma – kaže za eKliniku dr Tatjana Radosavljević.

Najčešći simptomi jesu vizing, odnosno „zviždanje“ prilikom disanja, zatim kašalj i otežano disanje.

Kloniti se aerozagađenja

Saveti za pacijente sa astmom, pa i za one najmlađe, jesu redovno uzimanje propisane terapije, pogotovo pumpice sa lokalnim kortikosteroidima. Pored redovnog uzimanja terapije, ukoliko se radi o alergijskoj astmi, treba izbegavati kontakt sa alergenima, respiratornim iritansima uopšte. Ne treba izlaziti napolje ukoliko je visok stepen aerozagađenja, ako je prisutna magla ili je visoka vlažnost vazduha. Takođe, treba lečiti respiratorne infekcije na vreme i adekvatno.

– Kad je u pitanju alergijska astma, treba smanjiti izlaganje alergenima iz kućne sredine, kao i izlaganje spoljašnjim alergenima. Potrebno je, zatim, izbegavati alergogenu hranu, duvanski dim, izvođenje deteta napolje u danima visoke koncentracije aerozagađenja, a preporučuje se i izbegavanje fizičkih napora. U drugim slučajevima, umerena fizička aktivnost je čak i potrebna – kaže naša sagovornica.

Ne treba zaboraviti na zdravu ishranu i dovoljno sati sna.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo