Naslovna / Deca

Upala uha kod dece je česta pojava, pedijatar dr Ana Milinković savetuje kako da je prevenirate

Piše: Iva Nenezić|15:30 - 19. 04. 2021.

Ova pojava često je praćena i gnojem koji curi iz uha

Upala uha kod dece Upala uha je često praćena i pojavom gnoja i jakim bolom Foto: Canva

Deca su daleko podložnija infekciji uha nego odrasli. Ona se ne može uvek sprečiti, ali ako znate šta je uzrokuje, možete da preduzmete korake kako biste smanjili šanse za pojavu ovog zdravstvenog problema.

Kako dolazi do upala uha

Infekcije pogađaju srednje uho, prostor ispunjen vazduhom iza bubne opne. I prehlada, grip ili čak alergije mogu da dovedu do infekcija, jer imaju tendenciju da uzrokuju zagušenja i oticanje nosnih prolaza i grla. Kada se iz sluznica gornjih disajnih puteva ne odvodi efikasno, ona se nakuplja, što može da poveća šansu za infekciju uha, od koje može čak da strada bubne opna.

Ovi problemi se češće javljaju tokom jeseni i zime, jer su tada u porastu i infekcije gornjih disajnih puteva, poput prehlade i gripa. I dim cigareta i druge vrste zagađenja vazduha mogu da povećaju šanse da dete dobije upalu uha.

Zašto deca obolevaju češće nego odrasli

Deca su sklonija ovim infekcijama, jer još uvek nisu izgradila imuni sistem koji bi se uspešno izborio sa virusima i bakterijama, a često su izložena većem broju klica u situacijama kad su okružena brojnim vršnjacima. Odgovor na pitanje zašto deca češće razvijaju upalu u odnosu na odrasle, leži i u razlikama u fizionomiji.

– Deca imaju adenoid, odnosno treći krajnik i eustahijeve tube su uže. Kad dođe do prehlade, otekne sva sluznica, što onemogućava ventilaciju, prohodnost vazduha. U srednjem uhu se stvara tečnost, pa regija postaje naseljena bakterijama – kaže za eKliniku pedijatar dr Ana Milinković.

Upala uha izaziva jake bolove

Kad dođe do komplikacije, dete postaje razdražljivo, plače, neće da jede. Oseća jak bol, a lekovi protiv bolova ne pomažu. Ova pojava često je praćena i gnojem koji curi iz uha. Prema rečima pedijatra, infekcija krene kao virusna, ali kad se razviju simptomi potrebno je uključiti antibiotsku terapiju.

– Pedijatar ustanovi da postoji problem, nakon čega je obavezna poseta otorinolaringologu. On će prepisati antibiotsku terapiju, koja traje od 5 do 10, a u proseku nedelju dana ili lek koji smanjuje upalu – kaže pedijatar.

Prohodnost nosa i imunitet

Prema rečima dr Milinković, da bi se smanjila verovatnoća od nastanka upala, potrebno je voditi računa o prohodnosti nosa i jačati imunitet.

– Do upale česće dolazi ako je opšte stanje loše. Iz tog razloga, potrebno je voditi računa o ishrani. Neophodna je i redovna fizička aktivnost, kao i dobar san. Ako je potrebno, u ishranu se mogu uvesti i suplementi, radi jačanja imuniteta – kaže dr Milinković.

S obzirom na važnost prohodnosti nosa, lekarka savetuje upotrebu sprejeva za nos, kad se ukaže potreba.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo