Naslovna / Deca

Da li ste znali da su fen i usisivač najbolji pokloni za novopečene roditelje?

Piše: E. K.|9:00 - 22. 09. 2020.

Mali kućni aparati proizvode „belu buku“, zvuk sličan onom koji je novorođenče slušalo u maminom stomaku. Biće vam dragocena pomoć kad ljuljuškanje i pevušenje ne pomognu u uspavljivanju bebe

Beba nema kosu, a treba joj fen!?! Foto: Shutterstock

Koliko je teško uspavati uplakanu i razdražljivu bebu, posebno ako ima grčeve ili ako joj rastu zubići, znaju svi oni roditelji koji su pogubili živce i potrošili noći i noći na ljuškanje, pevušenje, cupkanje, nunanje, vozikanje u kolicima po kući i autom po gradu. Što beba manje spava, to je umornija i razdražljivija. Što je umornija i razdražljivija, to joj je teže da zaspi.
Ovaj začarani krug je teško prekinuti, ali nije nemoguće, tvrde iskusni roditelji. Za to vam samo treba jedan fen, a može da posluži i usisivač, bilo koji od aparata koji stvaraju „belu buku“.

Važno je prekriti sve zvuke iz okruženja

− Ova dva mala kućna aparata, koje svi imaju, veoma su delotvorna. Delotvorniji su od uspavanke, njihalice, od snažnih očevih i nežnih majčinih ruku. Moćni su jer stvaraju jednolični zvuk koji je najsličniji onom koji je beba slušala dok je bila u maminom stomaku − objašnjava dr Harvi Karp, tvorac programa „Najsrećnija beba“.

On naglašava da zvuk fena ili usisivača treba da bude jači od detetovog plača, jer ga u suprotnom neće ni registrovati. Međutim, buka istovremeno ne sme da bude preglasna. Svrha „bele buke“ je da prikrije druge zvuke iz okruženja, poput saobraćaja, razgovora iz druge sobe, pevušenja starije braće i sestara, ekspres-lonca iz kuhinje…

„Bela buka“ je delotvornija nakon masaže

Da „bela buka“ pomaže zaključeno je još pre 30 godina, kada je u „Archives of Disease in ChildhoodTrusted Source“ objavljena revolucionarna studija. Posmatrana je grupa od 40 novorođenčadi od kojih je njih 80 odsto moglo da zaspi nakon pet minuta slušanja fena, usisivača, veš-mašine ili ventilatora.

Isto su reagovali i kada su im puštani zvuci okeana, prašume, kiše, „pesme“ kitova… Pokazalo se da „bela buka“ daje još bolje rezultate kada se bebi pušta uveče u zamračenoj sobi nakon tople kupke i nežne, opuštajuće masaže

Vodite računa o bebinom sluhu i o zavisnosti

No, kako ni sa čim ne treba preterivati, tako i sa ovom vrstom pomoći pri uspavljivanju beba valja biti oprezan. Za početak, savetuje dr Harvi Karp, najvažnije je da se ne premaši dozvoljeni nivo buke. To znači da ne sme da se reprodukuje zvuk koji može da utiče na bebin sluh.

Takođe, piše healthline.com, važno je da se vodi računa o tome da beba ne postane zavisna od ovakvog uspavljivanja. Ako do toga dođe, neće moći da zaspi nigde bez poznatog zvuka. A to, složićemo se, nije dobro ni za koga.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo